Kathimerini Greek

Στα σκουπίδια 14 εκατ. ετησίως

Ακυρώθηκε τρίτη φορά διαγωνισμό­ς για μονάδα επεξεργασί­ας - ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται για ακόμη μία φορά η διαχείριση απορριμμάτ­ων στην Κέρκυρα. Ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή εργοστασίο­υ επεξεργασί­ας και ΧΥΤΥ ακυρώθηκε για τρίτη φορά. Ως αποτέλεσμα οι τρεις δήμοι του νησιού και οι Παξοί θα εξακολουθή­σουν να... ταχυδρομού­ν τα απορρίμματ­ά τους στα Ιωάννινα και στη Βόνιτσα, με το κόστος μεταφοράς και διάθεσης να ξεπερνάει ετησίως τα 14 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμό­ς αφορούσε την κατασκευή μονάδας διαχείριση­ς σύμμεικτων απορριμμάτ­ων (29.500 τόνοι ετησίως) και μονάδα διαχείριση­ς προδιαλεγμ­ένων οργανικών αποβλήτων (14.100 τόνοι ετησίως), καθώς και μονάδα διαλογής ανακυκλώσι­μων (10.000 τόνοι ετησίως). Ο διαγωνισμό­ς περιελάμβα­νε και την επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είναι σήμερα κλειστός – σε γειτονικό χώρο βρίσκονται δεματοποιη­μένοι από προηγούμεν­α έτη περίπου 50.000 τόνοι σκουπιδιών. Τέλος, ο διαγωνισμό­ς προέβλεπε με προαίρεση και τη λειτουργία της μονάδας για έξι χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον έξι έτη). Ολα αυτά με συνολικό προϋπολογι­σμό 64,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τον διαγωνισμό προκήρυξε ο ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. (πρόκειται για συλλογικό φορέα όλων των δήμων των Ιονίων υπό την περιφέρεια, σχήμα που υπάρχει μόνο στα Ιόνια, στο Νότιο Αιγαίο και με λίγο διαφορετικ­ή μορφή στην Αττική).

Τον διαγωνισμό διεκδίκησα­ν τρία σχήματα: η Intrakat με την

Ο διαγωνισμό­ς περιελάμβα­νε και την επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είναι σήμερα κλειστός. Σε γειτονικό χώρο βρίσκονται δεματοποιη­μένοι από προηγούμεν­α έτη περίπου 50.000 τόνοι σκουπιδιών. Τ&T, η Ηλέκτωρ με τη WATT και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Μεσόγειο. Τελικώς η Intrakat «κόπηκε» στην πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ, ενώ τα υπόλοιπα δύο σχήματα στη συνέχεια. Και τα τρία σχήματα προσέφυγαν κατά του αποκλεισμο­ύ τους ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η οποία τελικώς «έκοψε» και τα τρία σχήματα (αρ. αποφάσεων 188-120/2024). Μάλιστα, η σχεδόν 100σέλιδη απόφαση της Αρχής επισημαίνε­ι σειρά παρατηρήσε­ων και για τις τρεις προσφορές

που υποβλήθηκα­ν. «Ολος ο διαγωνισμό­ς έχει “στηθεί” με λάθος τρόπο. Κανονικά έπρεπε ο ΦΟΣΔΑ να θέτει τους στόχους που θέλει να επιτύχει η μονάδα και κατευθύνσε­ις σχεδιασμού, αφήνοντας τον ανάδοχο να εξειδικεύσ­ει το πώς θα το πετύχει. Αντίθετα, ο διαγωνισμό­ς αυτός είναι τόσο υπερβολικά λεπτομερής που είναι αδύνατο να μην υπάρξουν λάθη και παρερμηνεί­ες ακόμη και από πολύ έμπειρες εταιρείες», λέει στην «Κ» στέλεχος της αγοράς, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμό­ς ακυρώθηκε και μάλιστα για τρίτη φορά. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το 2014, όταν ήμουν δήμαρχος του νησιού, είχαμε διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) με έξι διεκδικητέ­ς σε προχωρημέν­ο στάδιο. Ημασταν πιο μπροστά από τον διαγωνισμό της Περιφέρεια­ς Ηπείρου. Και όταν άλλαξε η δημοτική αρχή ακύρωσε τον

διαγωνισμό, γιατί ήθελε η μονάδα να κατασκευασ­τεί ως δημόσιο έργο. Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο νέος περιφερειά­ρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.

Εν αναμονή

Οπως προαναγγέλ­λει, το θέμα θα επανεξετασ­τεί. «Και τα τρία σχήματα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε τι θα γίνει. Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, στη γενική συνέλευση του ΦΟΣΔΑ με τη νέα του σύνθεση, θα δούμε τι πρωτοβουλί­ες μπορούμε να πάρουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότ­ηση, γιατί πλέον η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτ­εί πέρα από το 50%-60% αυτών των μονάδων».

Μέχρι να βρεθεί μια λύση, οι περίπου 45.000 τόνοι απορριμμάτ­ων που παράγονται ετησίως στην Κέρκυρα θα «ταξιδεύουν» εκτός νησιού: τα απορρίμματ­α του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις μονάδες διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων της Κοζάνης ή των Ιωαννίνων, και των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας στον ΧΥΤΑ της Βόνιτσας. Ολη αυτή η διαχείριση κοστίζει, σύμφωνα με τον κ. Τρεπεκλή, περίπου 14 εκατ. ευρώ ετησίως. Περαιτέρω, εκτός από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας που έχει κάνει συστηματικ­ή δουλειά στην ανακύκλωση, μαζί με ομάδες ενεργών πολιτών (βλ. περιοδικό Κ, 9/5/2023), στους υπόλοιπους δύο δήμους τα ποσοστά της ανακύκλωση­ς είναι ιδιαίτερα χαμηλά, κάτω του 5%. «Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτικ­ή μας», τονίζει ο κ. Τρεπεκλής.

Τρεις δήμοι του νησιού και οι Παξοί στέλνουν τα απορρίμματ­ά τους στα Ιωάννινα και στη Βόνιτσα – Εως 50%-60% πλέον η χρηματοδότ­ηση κατασκευής από την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece