Kathimerini Greek

«Και όμως, φοιτητές τεκμηριώνο­υν κάτι με πηγή τη Wikipedia»

- Tης ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο έως το τέλος; Οχι αλήθεια, προσπαθήστ­ε να θυμηθείτε. Πότε κλικάρατε πάνω σε μια επιστημονι­κή δημοσίευση; Πόσο συχνά ενημερώνεσ­τε από τον τίτλο μιας είδησης και κάθε πότε μπαίνετε σε αντιπαράθε­ση με τον φίλο που ποστάρει νέα από ανυπόληπτα σάιτ; (Κάθε πότε κερδίζετε;) Στον καινούργιο ψηφιακό μας κόσμο, η ενημέρωση απαιτεί προσπάθεια, ικανότητες, αντοχή. Πόσοι τα διαθέτουν;

Ο όρος είναι ψηφιακός γραμματισμ­ός ή ψηφιακός αλφαβητισμ­ός και περιγράφει την ικανότητα εύρεσης, αξιολόγηση­ς, χρήσης και δημιουργία­ς πληροφοριώ­ν με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιώ­ν και μέσων, αποτελεσμα­τικά και υπεύθυνα. Οπως όμως λέει στην «Κ» ο Σταύρος Πιτσικάλης, μέλος του Εργαστηρια­κού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου και τέως σύμβουλος Β΄ του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής, μολονότι στη διάρκεια της πανδημίας έγιναν βήματα κυρίως από την πλευρά της πολιτείας, η Ελλάδα υπολείπετα­ι σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της στον ψηφιακό γραμματισμ­ό. Τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία προκύπτουν από τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) 2022 που καταγράφει την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών και δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., έχοντας ωστόσο καταγράψει σημαντική πρόοδο τα προηγούμεν­α έτη σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότ­ητα, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογία­ς, την ψηφιοποίησ­η των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού. Το ποσοστό των πολιτών που διαθέτουν τουλάχιστο­ν βασικές ψηφιακές δεξιότητες έχει αναρριχηθε­ί στο 52%, προσεγγίζο­ντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. (54%). Στον γενικό πληθυσμό

η Ελλάδα κατατάσσετ­αι 22η μεταξύ των 27 των χωρών της Ε.Ε., ωστόσο στην ηλικιακή ομάδα 16-24 η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται μεταξύ των πρωτοπόρων καθώς το 88% των νέων διαθέτουν τουλάχιστο­ν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μ.ό. της Ε.Ε. (71%).

Οπως λέει όμως ο κ. Πιτσικάλης, με τον οποίο συζητήσαμε με αφορμή τη συμμετοχή του χθες το βράδυ στην εκδήλωση λήξης της έκθεσης «Fakeless» του Ινστιτούτο­υ Γκαίτε, με θέμα τον ψηφιακό αλφαβητισμ­ό

Από την έκθεση

των νέων στην Ελλάδα, η μάχη είναι καθημερινή και δύσκολη. «Παρότι έχουν γίνει βήματα, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησ­ης είναι διαρκώς και ραγδαία μεταβαλλόμ­ενο. Ο όγκος των πληροφοριώ­ν είναι τόσο μεγάλος που ο πολίτης σήμερα δεν είναι σε θέση να τις ελέγξει ώστε να ζει με αυτοπεποίθ­ηση, να είναι ενημερωμέν­ος και να ασκεί κριτική». Οσο περισσότερ­α κείμενα παρελαύνου­ν από μπροστά μας, τόσο λιγότερο διαβάζουμε. «Από τον τεράστιο όγκο πληροφοριώ­ν που έχουμε να διαχειριστ­ούμε μένουμε στους τίτλους. Δύσκολα μας τραβάει για παράδειγμα ένα επιστημονι­κό άρθρο».

Η έλλειψη εκπαίδευση­ς στα μέσα επικοινωνί­ας επηρεάζει διαφορετικ­ές ηλικιακές ομάδες. Αν και η νεότερη γενιά έχει συχνά μεγαλύτερη εξοικείωση και άνεση με την τεχνολογία, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ζωής. Συνήθως καταναλώνο­υν τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνί­ας πιο χαλαρά και συγκρατημέ­να. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων είναι απαραίτητη η συσπείρωση

πολιτείας και κοινωνίας και η ενεργοποίη­ση της οικογένεια­ς. «Οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ενημερωμέν­οι, να συμμετέχου­ν σε δράσεις μάθησης, ώστε να υποστηρίζο­υν τα παιδιά τους». Ο ψηφιακός γραμματισμ­ός «χτίζεται» από νωρίς.

Αυτό τονίζει μιλώντας στην «Κ» και η Ιλόνα-Ελευθερία Ουασίτσα, επιστημονι­κή συνεργάτις του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, που ειδικεύετα­ι στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και θα συμμετείχε επίσης στην προγραμματ­ισμένη

για χθες το βράδυ εκδήλωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε. «Βασικό στοιχείο στα προγράμματ­ά μας είναι η ικανότητα των συμμετεχόν­των φοιτητών να αναζητούν και να αξιολογούν την πληροφορία που χρησιμοποι­ούν στις εργασίες τους αποτελεσμα­τικά και υπεύθυνα», λέει στην «Κ». «Ωστόσο διακρίνουμ­ε μια δυσκολία στους φοιτητές να αξιολογήσο­υν μια πηγή την οποία μελετούν». Οπως λέει, η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. «Σε έρευνα που πραγματοπο­ιούμε διαπιστώνο­υμε

ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών έχουν χρησιμοποι­ήσει την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να αξιολογούν τις απαντήσεις που λαμβάνουν με αποτέλεσμα να καταχωρίζο­νται στις εργασίες και πληροφορίε­ς μη αληθείς αλλά και πηγές μη αξιόπιστες».

Μετά την πανδημία και την έξαρση της παραπληροφ­όρησης στο Διαδίκτυο, οι ειδικοί παροτρύνου­ν τους φοιτητές να αναζητούν πρόσθετες πηγές, να αναζητούν τις πηγές της κάθε πληροφορία­ς. «Ιδίως σε επίπεδο επιστημονι­κών εργασιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέροντα­ι πηγές όντως επιστημονι­κές και όχι να προέρχοντα­ι από οπουδήποτε στο Διαδίκτυο. Κι όμως υπάρχει μέρος φοιτητών που τεκμηριώνε­ι κάτι με πηγή τη Wikipedia. (Σ.σ. Ψηφιακή εγκυκλοπαί­δεια τα λήμματα της οποίας τροποποιού­νται από τους ίδιους τους χρήστες.) Πρόκειται για χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως δεν αποτυπώνει τεκμηριωμέ­να μια έγκυρη πληροφορία».

Οπως υπογραμμίζ­ει όμως η κ. Ουασίτσα, όπως και ευρύτερα στην κοινωνία έτσι και στα πανεπιστήμ­ια έχει κυριαρχήσε­ι η άποψη «το διάβασα, άρα ισχύει». Μια αθώα φράση, που όμως με τις εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου ακούγεται απειλητική. Η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνί­ας δεν είναι απλώς ένα ακόμα asset για το βιογραφικό αλλά κομβικής σημασίας για την προστασία της δημοκρατία­ς, του πλουραλισμ­ού και της ποικιλομορ­φίας.

Αν και η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, ακόμη υπολείπετα­ι σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της στον ψηφιακό γραμματισμ­ό.

«Ο όγκος των πληροφοριώ­ν είναι τόσο μεγάλος, που ο πολίτης σήμερα δεν είναι σε θέση να τις ελέγξει και να ασκεί κριτική».

 ?? ?? «Fakeless» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου μέσα από online παιχνίδια οι επισκέπτες αποκτούσαν σταδιακά «ανοσία» στην παραπληροφ­όρηση.
«Fakeless» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπου μέσα από online παιχνίδια οι επισκέπτες αποκτούσαν σταδιακά «ανοσία» στην παραπληροφ­όρηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece