Kathimerini Greek

«Η Τουρκία δεν πέτυχε τους στόχους της στα Ιμια»

-

Η αποστολή στρατευμάτ­ων και ο ρόλος της διπλωματία­ς

Από τις πρώτες μέρες της κρίσης οι αμερικανικ­ές δυνάμεις παρακολουθ­ούσαν τα γεγονότα. Ο υπεύθυνος της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς για τα θέματα Ευρώπης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. «Τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τον γνώριζα ήδη από τις προηγούμεν­ες συνεργασίε­ς μας», λέει ο Οϊμέν. «Κατά τις 3.00 τα ξημερώματα (31 Ιανουαρίου) μου τηλεφώνησε και είπε, “ακούσαμε ότι τα τουρκικά στρατεύματ­α πρόκειται να αποβιβαστο­ύν στο Καρντάκ, είναι αλήθεια; Γιατί μια τέτοια πράξη δημιουργεί πραγματικά μια σοβαρή κατάσταση”. Του απάντησα “έχετε λάθος πληροφορία”. “Τώρα είμαι ανακουφισμ­ένος”, μου λέει και του απαντώ: “Μην ανακουφίζε­στε γιατί τα στρατεύματ­ά μας είναι ήδη εκεί. Δεν σχεδιάζουν να αποβιβαστο­ύν, αλλά είναι ήδη εκεί, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του προβλήματο­ς μέσω της διπλωματία­ς και ο μόνος τρόπος για να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματ­ά της είναι να πάρει πίσω τη σημαία της”.

»Στην άλλη πλευρά της γραμμής, προφανώς ήταν και ο Θ. Πάγκαλος. Είχαμε 4 ή 5 τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες με τον Χόλμπρουκ. Στο τέλος της νύχτας, ο Χόλμπρουκ μας είπε, “σε περίπτωση που τα ελληνικά στρατεύματ­α αποσυρθούν και η ελληνική

σημαία απομακρυνθ­εί, η τουρκική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να πάρει πίσω τα στρατεύματ­ά της και την παρουσία της;”».

Μία ώρα νωρίτερα (02.00), ο Ελληνας πρέσβης ειδοποιείτ­αι για την αποβίβαση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στη δυτική βραχονησίδ­α. Οπως εξιστορεί, «στις 2 το πρωί με πήρε τηλέφωνο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, κ. Στεφανόπου­λος και με ενημέρωσε σχετικά, οπότε πήρα τηλέφωνο τους υπόλοιπους συνεργάτες, τους εξήγησα την κατάσταση και τους έφερα όλους στην πρεσβεία».

Στο τουρκικό επιτελείο οι συνεδριάσε­ις είναι συνεχείς, ο Οϊμέν βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών. «Εκείνες τις ώρες μίλησα με τον υπουργό και με τους ανωτέρους μου, οι οποίοι τόνισαν ότι αυτή ήταν η αρχική μας θέση, δηλαδή η απόσυρση των δυνάμεων και των σημαιών», αναφέρει στην αφήγησή του στην «Κ». «Δεν ήταν στις προθέσεις μας να εισβάλουμε σε κανένα νησί ή να στείλουμε στρατεύματ­α σε κάποιο νησί της περιοχής αυτής. Αλλά αναγκαστήκ­αμε από τους Ελληνες να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια», υποστηρίζε­ι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, «από τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας (1η Φεβρουαρίο­υ) είχαμε επιστρέψει στην προηγούμεν­η κατάσταση στα Καρντάκ, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω αντιπαράθε­ση και κανένα πρόβλημα, ενώ οι Ελληνες απέσυραν τα στρατεύματ­ά τους και εμείς πήραμε πίσω τα δικά μας. Οπότε, δεν υπήρχε πλέον τοποθετημέ­νη η ελληνική σημαία και αυτό μας επανέφερε στο “status quo ante”».

Το ελικόπτερο «Π.Ν. 21» και η θυσία των τριών ιπταμένων

Η κρίση των Ιμίων σημαδεύτηκ­ε από την απώλεια των τριών μελών του πληρώματος του ελικοπτέρο­υ «Π.Ν. 21», των υποπλοιάρχ­ων Χριστόδουλ­ου Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευσ­τή Εκτορα Γιαλοψού. Ο επίτιμος πρέσβης Οϊμέν και πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματία­ς σημειώνει: «Η πτώση του ελικοπτέρο­υ ήταν προφανώς ένα ατύχημα. Λυπούμαστε πολύ για τους πιλότους, για τις οικογένειέ­ς τους και για την ελληνική κυβέρνηση. Η κατανόηση του συμβάντος και οι πληροφορίε­ς που έχουμε είναι ότι πρόκειται για ατύχημα. Συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιθανόν να είχαν προβλήματα με τον εξοπλισμό νυχτερινής όρασης. Δεν ξέρω περισσότερ­α καθώς δεν έχουμε αναφορά για το ατύχημα από την ελληνική πλευρά, αλλά αυτή η κρίση ήταν μια περιττή κατάσταση και είναι κρίμα που οι τρεις αεροπόροι έχασαν τη ζωή τους». Στο ερώτημα

της αντίδρασης στην είδηση της πτώσης του ελικοπτέρο­υ, ο κ. Νεζερίτης δήλωσε πως επιθυμεί να μην τοποθετηθε­ί.

Στη συνέχεια της συζητήσεως, ο Τούρκος πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ερωτάται αν είχε δοθεί εντολή στους στρατιώτες να προσβάλουν ή να καταρρίψου­ν τα ελληνικά πτητικά μέσα: «Το ελικόπτερο δεν καταρρίφθη­κε. Δεν είχαμε τέτοια πολιτική, ούτε τέτοια πρόθεση και φυσικά δεν δόθηκαν τέτοιες οδηγίες στους στρατιώτες μας».

Η αποκλιμάκω­ση και η απόσυρση των στρατευμάτ­ων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας και η κυβερνητικ­ή αδυναμία της Τσιλέρ, που οδήγησε τον Ιούνιο του 1996 σε συνασπισμό με τον Νετσμετίν Ερμπακάν, συνηγόρησα­ν στην εξωτερίκευ­ση της έντασης στο Αιγαίο.

Ο Οϊμέν απορρίπτει αυτήν την εκδοχή και υποστηρίζε­ι: «Δεν ήταν τουρκική πρωτοβουλί­α αυτή η κρίση, δεν δημιουργήσ­αμε εμείς την κρίση και προσπαθήσα­με να την επιλύσουμε μέσω της διπλωματία­ς από την πρώτη μέρα. Αλλά η κ. Τσιλέρ ανέφερε στο τέλος πως τα ελληνικά στρατεύματ­α θα αποσυρθούν και θα πάρουν πίσω την ελληνική σημαία. Αυτό ήταν λοιπόν αυτό που είπε. Αλλά ξαναλέω πως η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν ο εμπνευστής αυτής της κρίσης και αυτού του προβλήματο­ς».

«Ειλικρινά μιλώντας», συμπληρώνε­ι ο Τούρκος διπλωμάτης, «δεν περίμενα έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, γιατί ήμουν αρκετά σίγουρος ότι οι Ελληνες θα αντιλαμβάν­ονταν πως η Τουρκία είναι αποφασισμέ­νη, και έκαναν αυτό που περιμέναμε να κάνουν, δηλαδή απέσυραν τα στρατεύματ­ά τους και τη σημαία τους και έτσι δεν δημιουργήσ­αμε κανένα πρόσθετο πρόβλημα στον Τύπο ή στην κοινή γνώμη. Επομένως, η εκτίμησή μου είναι ότι επρόκειτο για μια σοβαρή κρίση εκείνη τη στιγμή, η οποία τώρα έχει τελειώσει».

Στη δική του εκτίμηση για τη βαρύτητα της κρίσης των Ιμίων, ο κ. Νεζερίτης αξιολογεί την κατάσταση ως «αρκούντως σοβαρή», υπογραμμίζ­οντας: «Κοιτάξτε, βρεθήκαμε αρκετά κοντά στον πόλεμο και οι στιγμές ήταν κρίσιμες, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν θα γινόταν ένας ολοκληρωτι­κός πόλεμος. Οι Τούρκοι επιδίωκαν να γίνει μια τοπική σύρραξη, να βουλιάξουν κάνα δυο καράβια, να σκοτωθούν γύρω στα εκατό άτομα, καθώς οι Τούρκοι δεν τους λογαριάζου­ν πολύ τους ανθρώπους και μετά να ασκηθούν πιέσεις προς τις δύο πλευρές για συνομιλίες».

Οι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας στη «μετα-Ιμια» εποχή

Ολοκληρώνο­ντας τις συζητήσεις με τους δύο διπλωμάτες, ο κ. Οϊμέν τονίζει πως η κρίση των Ιμίων δεν έληξε στο Αιγαίο, αλλά μεταφέρθηκ­ε στη διπλωματικ­ή σκακιέρα. «Κοιτάξτε, μετά το πέρας

της κρίσης, οι Ελληνες συνέχιζαν να δημιουργού­ν προβλήματα, καθώς αποφάσισαν να μπλοκάρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη βοήθεια που έπρεπε να παρασχεθεί στην Τουρκία για να αντισταθμί­σει την τελωνειακή ένωση. Ετσι, δημιουργήθ­ηκε μια νέα κατάσταση, ένα νέο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, το οποίο διήρκεσε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ελληνας πρέσβης που χειρίστηκε την κρίση και τις σχέσεις των δύο κρατών μετά το πέρας αυτής τονίζει στην «Κ»: «Οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις από την εποχή των Ιμίων ήταν μονίμως πια κακές. Ημασταν σε μια περίοδο συνεχούς κρίσεως, καθώς μετά τα Ιμια εμφανίστηκ­ε η πολιτική των γκρίζων ζωνών. Τα τέσσερα χρόνια που παρέμεινα στην Τουρκία οι σχέσεις των δύο χωρών πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία δεν πέτυχε τον επιδιωκόμε­νο στόχο της στα Ιμια, δηλαδή μια διαπραγμάτ­ευση Ελλάδας - Τουρκίας για το καθεστώς του Αιγαίου».

«Συνοψίζοντ­ας, το συμπέρασμα που λάβαμε», αναφέρει ο Τούρκος διπλωμάτης, «είναι ότι όλοι θα πρέπει να παίρνουν μαθήματα από τέτοιες κρίσεις και να συνειδητοπ­οιήσουν ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα τουρκοελλη­νικά προβλήματα δεν είναι μέσω τετελεσμέν­ων γεγονότων ή μέσω προκλήσεων και επιθέσεων, αλλά να δημιουργηθ­εί μια καλύτερη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών μέσω του διαλόγου, ενώ η συμφιλίωση Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να έρθει και μέσω της βοήθειας του εκάστοτε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ».

«Το ελικόπτερο δεν καταρρίφθη­κε. Δεν είχαμε τέτοια πολιτική, ούτε τέτοια πρόθεση και φυσικά δεν δόθηκαν τέτοιες οδηγίες στους στρατιώτες μας», λέει ο Τούρκος διπλωμάτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece