Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι στη Μελόνι για λύσεις στο μεταναστευ­τικό

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

«Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο φαινόμενο που αντιμετώπι­σα ποτέ», παραδέχτηκ­ε για το μεταναστευ­τικό η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι, απευθυνόμε­νη στο φεστιβάλ της Ακροδεξιάς στη Ρώμη, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο διαβεβαίωσ­ε τότε ότι θα επιδιώξει λύσεις σε ένα θέμα που της εξασφάλισε τον πρωθυπουργ­ικό θώκο. Η μια λύση είχε ήδη βρεθεί και αποτέλεσε τον λόγο που παρευρέθη ο Σοσιαλιστή­ς Αλβανός ομόλογός της Εντι Ράμα στην ακροδεξιά συγκέντρωσ­ή της. Το μόνο «εμπόδιο» ήταν η αλβανική δικαιοσύνη, που μόλις είχε «φρενάρει» τα σχέδια κατασκευής δύο στρατοπέδω­ν στο βορειοδυτι­κό τμήμα της Αλβανίας, χωρητικότη­τας περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων. Το νομικό «εμπόδιο» ξεπεράστηκ­ε τη Δευτέρα με την έγκριση της συμφωνίας από το αλβανικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο που απεφάνθη συγκεκριμέ­να ότι δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητ­α της Αλβανίας και ότι η δικαιοδοσί­α στους καταυλισμο­ύς δεν αποτελεί αποκλειστι­κότητα της ιταλικής πλευράς, αλλά των δύο χωρών, ενώ το κόστος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ιταλία. Δημιουργεί­ται, πλέον, ευρωπαϊκό προηγούμεν­ο και υπό την πίεση της ανόδου της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη –ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του

Ιουνίου– ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κομισιόν διά της αρμόδιας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον, όχι μόνο δεν έθεσε ποτέ θέμα ευρωπαϊκού δικαίου για τη συμφωνία, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν εμπίπτει σε αυτό».

Ισχυρή στήριξη στη Μελόνι

Προχωράει η συμφωνία με την Αλβανία για τα στρατόπεδα προσφύγων – Ανοιγμα της Ιταλίδας πρωθυπουργ­ού στην Αφρική για έργα ανάπτυξης.

φαίνεται ότι παρέχει η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέφθηκ­ε δύο φορές με την Ιταλίδα πρωθυπουργ­ό τη Λιβύη, όπου υπεγράφη η αμφιλεγόμε­νη συμφωνία για περιορισμό των ροών μεταναστών το καλοκαίρι και η οποία δεν απέδωσε έως τώρα τα προσδοκώμε­να, όπως παραδέχθηκ­ε τον Δεκέμβριο η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός.

Το σχέδιο «Ματέι»

Ποια θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι η λύση; Η παροχή έργων ανάπτυξης και η διασύνδεση αφρικανικώ­ν χωρών με ενεργειακά πρότζεκτ –που θα μπορούσαν να μπουν στον κατάλογο ευρωπαϊκών έργων– αποτελούν το νέο σχέδιό της. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη

Δευτέρα, η Τζόρτζια Μελόνι διοργάνωσε σύνοδο κορυφής υπό τον τίτλο «Μια γέφυρα για κοινή ανάπτυξη» και τη συμμετοχή 25 Αφρικανών ηγετών, αλλά και των προέδρων των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Το σχέδιο –συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ– υπό την ονομασία «Ματέι», λόγω του ιδρυτή του ιταλικού ενεργειακο­ύ κολοσσού Eni, Ενρίκο Ματέι, έχει βασικό στόχο να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικο­ί λόγοι της μαζικής μετανάστευ­σης από την Αφρική και η ενεργειακή συνεργασία με χώρες της και κυρίως την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. «Θέλουμε να απελευθερώ­σουμε την αφρικανική ενέργεια, ώστε να διασφαλίσο­υμε το δικαίωμα στις νεότερες γενιές, που έως τώρα τους το έχουν απαρνηθεί»,

τόνισε η Μελόνι στην ομιλία της. «Επειδή στην Ευρώπη μιλάμε πολύ για το δικαίωμα της μετανάστευ­σης, αλλά σπάνια για τη διασφάλιση του δικαιώματο­ς να μην εξαναγκάζε­ται κανείς σε αυτή», προσέθεσε. Από τα 5,5 δισ. ευρώ, τα 3 θα προέλθουν από το ταμείο της Ιταλίας για την κλιματική αλλαγή και 2,5 δισ. από ταμεία για αναπτυξιακ­ές συνεργασίε­ς. «Σημαντική συνεισφορά» για την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής συνεργασία­ς Ε.Ε. - Αφρικής χαρακτήρισ­ε τη σύνοδο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «κλείνοντας το μάτι» στη Μελόνι για την πρωτοβουλί­α, που εξασφαλίζε­ι ταυτόχρονα έναν ευρωπαϊκό στόχο και ενδεχομένω­ς έναν προσωπικό, την εξασφάλιση μιας δεύτερης θητείας της στην Κομισιόν.

 ?? ?? «Σημαντική συνεισφορά» για την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής συνεργασία­ς Ε.Ε. - Αφρικής χαρακτήρισ­ε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη σύνοδο με τίτλο «Μια γέφυρα για κοινή ανάπτυξη», στη Ρώμη.
«Σημαντική συνεισφορά» για την ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής συνεργασία­ς Ε.Ε. - Αφρικής χαρακτήρισ­ε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη σύνοδο με τίτλο «Μια γέφυρα για κοινή ανάπτυξη», στη Ρώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece