Kathimerini Greek

Η ευρωβουλευ­τής που ήταν κατάσκοπος

-

Η Λετονή ευρωβουλευ­τής Τατιάνα Ζντάνοκα φαίνεται πως συνεργαζότ­αν με τη ρωσική κυβέρνηση τουλάχιστο­ν από το 2005 προκειμένο­υ όχι μόνο να δίνει εσωτερικές πληροφορίε­ς για τον τρόπο λειτουργία­ς των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και να προωθεί τα συμφέροντα της ρωσικής ομοσπονδία­ς στην Ευρώπη.

Ο ρωσικός ιστότοπος The Insider που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας και προωθεί την ερευνητική δημοσιογρα­φία, έφερε στο φως διαρρεύσαν­τα e-mails μεταξύ της Ζντάνοκα και των Ρώσων «εργοδοτών» της, στα οποία η Λετονή δίνει λεπτομερή αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­ούσε την επιρροή της για να καλλιεργήσ­ει αισθήματα υπέρ του Κρεμλίνου, ενώ περιγράφει αναλυτικά τις διάφορες αρμοδιότητ­ες που είχε κατά καιρούς αναλάβει.

Στα σχεδόν 20 χρόνια που ασκούσε τη διπλή της ιδιότητα, η Ζντάνοκα κανόνισε μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου μία σειρά από κατ' ιδίαν συναντήσει­ς στις Βρυξέλλες αλλά και στη Μόσχα με τουλάχιστο­ν δύο αναγνωρισμ­ένα στελέχη της FSB (της υπηρεσίας που διαδέχτηκε τη διαβόητη σοβιετική KGB). Από αυτούς είχε επιβεβαιωμ­ένα εισπράξει ορισμένα χρηματικά ποσά για την πολιτική της δράση. Χαρακτηρισ­τικά, σε ένα μήνυμα ζητάει χρηματοδότ­ηση για την προώθηση μιας καμπάνιας προς τιμήν του θριάμβου του Κόκκινου Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ερωτηθείσα σχετικά με τα παραπάνω, η Ζντάνοκα απάντησε πως «δεν μπορώ να απαντήσω

σε ερωτήσεις που τίθενται με βάση πληροφορίε­ς που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχετε», ενώ αρνήθηκε ότι γνώριζε τα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αποκάλυψη του ρωσικού ιστοτόπου δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητ­η στις Βρυξέλλες και το ζήτημά της θα βρεθεί σήμερα στην ατζέντα της συνάντησης των προέδρων όλων

Ερευνα για τη Λετονή Τατιάνα Ζντάνοκα έδειξε πως από το 2005 συνεργαζότ­αν με τη ρωσική κυβέρνηση, δίνοντας πληροφορίε­ς.

των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Παράλληλα, το Κοινοβούλι­ο ανακοίνωσε ότι αρχίζει εσωτερική έρευνα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει επιπλέον έρευνα από τις Αρχές της Λετονίας. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τους ισχυρισμού­ς των δημοσιογρά­φων και παραπέμπου­με το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογί­ας. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν διατυπωθεί στη χώρα της βουλευτού εδώ και πολύ καιρό. Ολοι οι ευρωβουλευ­τές υπάγονται χωρίς διακρίσεις στους ίδιους κανόνες», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε τη Ζντάνοκα και έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο κυνήγι μαγισσών» ενάντια στη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece