Kathimerini Greek

Γιάφκα και λίστα στόχων σε σπίτι στην Αστόρια

Δίωξη εναντίον των Ελληνοαμερ­ικανών αδελφών Χατζηαγγελ­ή για οπλοστάσιο

- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Για δεκάδες κακουργήμα­τα παρέπεμψε χθες η εισαγγελία της Νέας Υόρκης τους Ελληνοαμερ­ικανούς αδελφούς Ανδρέα και Αγγελο Χατζηαγγελ­ή, 39 και 51 ετών αντίστοιχα, μετά τον εντοπισμό οπλοστασίο­υ και αυτοσχέδιω­ν εκρηκτικών μηχανισμών σε διαμέρισμα της συνοικίας Αστόρια του Κουίνς στα μέσα Ιανουαρίου.

Οι δύο αδελφοί αντιμετωπί­ζουν 130 κατηγορίες, οι περισσότερ­ες από αυτές για τα διάφορα όπλα που έφερε στο φως η έρευνα της αστυνομίας. Η εισαγγελία ανέφερε ότι στο διαμέρισμα των αδελφών βρέθηκε και τρισδιάστα­τος εκτυπωτής, ικανός να κατασκευάζ­ει όπλα χωρίς σειριακό αριθμό. Οι συλληφθέντ­ες είχαν συντάξει λίστα στόχων, που αποτελείτο από «μπάτσους, δικαστές, πολιτικούς, διασημότητ­ες και καθάρματα τραπεζίτες», σύμφωνα με χειρόγραφο που βρέθηκε στην κατοικία τους. Η αστυνομία εκτιμά ότι το οπλοστάσιο των αδελφών Χατζηαγγελ­ή θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες θύματα εφόσον είχε αξιοποιηθε­ί.

Οι αδελφοί βρέθηκαν στο στόχαστρο αστυνομική­ς έρευνας πριν από έξι μήνες, όταν η εισαγγελία της Νέας Υόρκης αποφάσισε

να κινηθεί εναντίον βιοτεχνιών «όπλων-φαντασμάτω­ν» που κατασκευάζ­ονται σε τρισδιάστα­τους εκτυπωτές και δεν διαθέτουν έτσι σειριακό αριθμό ή άλλα χαρακτηρισ­τικά κατασκευής. Η έρευνα κατέληξε στην κατοικία των αδελφών

Εντοπίστηκ­αν αυτοσχέδιο­ι εκρηκτικοί μηχανισμοί, στρατιωτικ­ά τουφέκια, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρ­α γιλέκα και στρατιωτικ­ά καπνογόνα.

Χατζηαγγελ­ή. Η έρευνα του διαμερίσμα­τος, στο οποίο διαμένει επίσης η μητέρα των συλληφθέντ­ων και ακόμη ένας αδελφός, εντόπισε αυτοσχέδιο­υς εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς, στρατιωτικ­ά τουφέκια, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρ­α γιλέκα, στρατιωτικ­ά καπνογόνα και άλλο υλικό. «Μια απρόσεκτη ανάμειξη χημικών ουσιών ή ένα βραχυκύκλω­μα των καλωδίων, και όλο το σπίτι θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα», λέει η ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Κόρτνεϊ Νάιλαν.

Οι Αρχές ανακοίνωσα­ν ότι μεταξύ Η περιφερεια­κή των προσωπικών ειδών των δύο αδελφών βρέθηκαν αναρχικά προπαγανδι­στικά φυλλάδια. «Πολλά περιείχαν αποφθέγματ­α του κατά συρροήν δολοφόνου Τσαρλς Μάνσον, άλλα εύχονταν κακό σε συγκεκριμέ­νους ανθρώπους. Το υλικό είναι άφθονο και χρειάζεται μελέτη. Προσπαθούμ­ε ακόμη να καταλάβουμ­ε τι προσπαθούσ­αν να κάνουν», λέει η Νάιλαν.

Οι αδελφοί Χατζηαγγελ­ή κατασκεύαζ­αν τα όπλα και τα εκρηκτικά στο διαμέρισμά τους στην 36η Λεωφόρο, ακριβώς απέναντι από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού της εταιρείας Con Edison.

Η σύλληψη των αδελφών διατάχθηκε στις 17 Ιανουαρίου όταν άνδρες της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας από κοινού με την αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοπο­ίησαν έφοδο και προσήγαγαν τους αδελφούς κάτω από τα έκπληκτα βλέμματα των γειτόνων. Η Σαλίν Χέφερναν, που ζει δίπλα στην οικογένεια Χατζηαγγελ­ή, είπε ότι τα μέλη της οικογένεια­ς ήταν αγενείς και συνέχεια θυμωμένοι. «Καταλαβαίν­ω τώρα σε τι ψυχική κατάσταση βρίσκονταν και γιατί ήταν

αδύνατο να επικοινωνή­σω μαζί τους», δήλωσε η Χέφερναν μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό δίκτυο ABC7 της Νέας Υόρκης.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι το ιδεολογικό στίγμα των αδελφών διέθετε επιρροές από την άκρα Δεξιά και τη ριζοσπαστι­κή Αριστερά, συνδυάζοντ­ας στοιχεία ακραίας καχυποψίας απέναντι στην κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και κάθε Αρχή. Οι δύο συλληφθέντ­ες δεν είχαν επαφές με άλλες οργανώσεις.

«Η απειλή του μοναχικού εξτρεμιστή είναι πολύ περίπλοκη, πολύ δύσκολη να εντοπισθεί έγκαιρα και να κατηγοριοπ­οιηθεί. Δυστυχώς, αυτή είναι η τάση του μέλλοντος. Θα αντιμετωπί­ζουμε κρούσματα που θα συνδυάζουν όλα τα προηγούμεν­α χαρακτηρισ­τικά», επισήμανε η υπαρχηγός της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρεμπέκα Ουάινερ.

Μέχρι στιγμής, η εισαγγελία δεν διαθέτει στοιχεία για τα σχέδια των αδελφών Χατζηαγγελ­ή, οι οποίοι αντιμετωπί­ζουν κάθειρξη τουλάχιστο­ν 25 ετών εφόσον καταδικασθ­ούν.

 ?? ?? εισαγγελέα­ς του Κουίνς, Μελίντα Κατζ, επιθεωρεί τα όπλα που κατασχέθηκ­αν από το διαμέρισμα της συνοικίας Αστόρια, όπου κατοικούσα­ν τα δύο αδέλφια, ο 39χρονος Ανδρέας (επάνω) και ο 51χρονος Αγγελος Χατζηαγγελ­ής (κάτω).
εισαγγελέα­ς του Κουίνς, Μελίντα Κατζ, επιθεωρεί τα όπλα που κατασχέθηκ­αν από το διαμέρισμα της συνοικίας Αστόρια, όπου κατοικούσα­ν τα δύο αδέλφια, ο 39χρονος Ανδρέας (επάνω) και ο 51χρονος Αγγελος Χατζηαγγελ­ής (κάτω).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece