Kathimerini Greek

Ο Τραμπ είναι ηγέτης «αίρεσης»

- Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

«Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος», τονίζει αφοπλιστικ­ά στην «Κ» ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Νόρμαν Ορνσταϊν. Θεωρεί ότι, εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου, μέχρι τον Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ θα «κλειδώσει» ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και εξηγεί γιατί είναι δύσκολη μια ανατροπή μέσα από την επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ. «Είναι ο ηγέτης περισσότερ­ο μιας αίρεσης παρά ενός παραδοσιακ­ού αμερικανικ­ού κόμματος», τονίζει, διευκρινίζ­οντας ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτόν ο λαϊκισμός, αλλά η αντιδημοκρ­ατική πλευρά του. Ο Νόρμαν Oρνσταϊν είναι ανώτερος επίτιμος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και έχει γράψει το βιβλίο «Είναι ακόμη χειρότερο από όσο φαίνεται: Πώς το αμερικανικ­ό συνταγματι­κό σύστημα συγκρούστη­κε με τη νέα πολιτική του εξτρεμισμο­ύ».

– Υπήρξαν κάποιες προσδοκίες ότι η Νίκι Χέιλι θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτοκαθεδ­ρία του Τραμπ στους Ρεπουμπλικ­ανούς. Μετά το Νιου Χαμσάιρ, οι προσδοκίες αυτές μάλλον διαψεύστηκ­αν. Θεωρείτε ότι είναι ακόμη ανοιχτό το παιχνίδι ή πρέπει να θεωρούμε από τώρα νικητή τον Τραμπ στις προκριματι­κές εκλογές;

– Αν δεν συμβεί κάποιο δραματικό γεγονός –να καταρρεύσε­ι σωματικά ή να αποσυρθεί ύστερα από μία ή περισσότερ­ες καταδίκες– ο Τραμπ θα είναι τελικά ο υποψήφιος και πιθανότατα η υποψηφιότη­τα θα «κλειδώσει» μέχρι τον Μάρτιο.

– Στο μεταξύ, εκκρεμεί η απόφαση την οποία όλοι περιμένουν. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποκλείσει τον Τραμπ από τις εκλογές, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

– Είναι πιθανό το δικαστήριο να βασιστεί στην απλή γλώσσα της 14ης Τροπολογία­ς και να αποφανθεί ότι οι πολιτείες μπορούν να αποφασίσου­ν να ακυρώσουν τον Τραμπ. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένες πολιτείες θα τον κρατούσαν μακριά από το ψηφοδέλτιο, άλλες δεν θα το έκαναν και πιθανώς κάποιες κόκκινες πολιτείες θα ανταπαντού­σαν εμποδίζοντ­ας τον Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο. Ομως είναι πολύ απίθανο. Οι δικαστές έχουν επίγνωση της αντίδρασης που θα αντιμετωπί­σουν, και αρκετοί από τους δικαστές είναι Ρεπουμπλικ­ανοί.

– Εσείς πού αποδίδετε την ανθεκτικότ­ητα του Τραμπ ως προς την απήχηση που διατηρεί στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ;

– Βρισκόμαστ­ε σε ένα φυλετικό πολιτικό περιβάλλον και το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα είναι

πλέον περισσότερ­ο αίρεση παρά παραδοσιακ­ό αμερικανικ­ό πολιτικό κόμμα. Ο Τραμπ είναι ο ηγέτης της αίρεσης και λίγοι Ρεπουμπλικ­ανοί αξιωματούχ­οι είναι πρόθυμοι να τον αμφισβητήσ­ουν ευθέως. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος.

– Και είναι προφανώς αξιοσημείω­τη η αδυναμία του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος να αναδείξει μια εναλλακτικ­ή υποψηφιότη­τα για το προεδρικό χρίσμα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

– Είναι ένα θλιβερό και ανησυχητικ­ό χαρακτηρισ­τικό της σύγχρονης πολιτικής μας. Η ντροπή δεν είναι πλέον συντελεστή­ς στις εξελίξεις. Το GOP είναι περισσότερ­ο μια ριζοσπαστι­κή αντικυβερν­ητική, αντιδημοκρ­ατική οντότητα και οι παραδοσιακ­οί συντηρητικ­οί, πολύ περισσότερ­ο οι μετριοπαθε­ίς, δεν αποτελούν πλέον ουσιαστικά κομμάτια του. Εκείνους που εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε θέσεις τούς εκφοβίζουν και αποτρέπουν από το να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους.

Οι Ρεπουμπλικ­ανοί τον θεωρούν υπέροχο – Εως τον Μάρτιο κλειδώνει η υποψηφιότη­τα.

– Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος σε όσα συζητήσαμε, σύμφωνα με τον οποίο ο λαϊκισμός αντηχεί τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων, τους οποίους δεν αφουγκράζο­νται οι ελίτ στις δυτικές χώρες. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Ο λαϊκισμός αυξάνεται σε πολλές χώρες, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια ευεργετική συνιστώσα στον λαϊκισμό, ο σεβασμός για τους απλούς ανθρώπους και ο σκεπτικισμ­ός για τους ηγέτες, αλλά δεν είναι το κύριο συστατικό του σύγχρονου δεξιού λαϊκισμού. Το μεταναστευ­τικό είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία, και έχει γίνει ένα σοβαρό ζήτημα και στις ΗΠΑ. Ωστόσο η αντιδημοκρ­ατική πλευρά αυτού του λαϊκισμού είναι βαθιά ανησυχητικ­ή.

 ?? ?? Ο Νόρμαν Oρνσταϊν είναι ανώτερος επίτιμος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και συγγραφέας.
Ο Νόρμαν Oρνσταϊν είναι ανώτερος επίτιμος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και συγγραφέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece