Kathimerini Greek

Τζο Μπάιντεν καλεί Τέιλορ Σουίφτ

- Των ΡΑΪΝΤ ΕΠΣΤΑΪΝ, ΛΙΖΑ ΛΕΡΕΡ, ΚΕΪΤΙ ΓΚΛΟΥΚ και ΚΕΪΤΙ ΡΟΤΖΕΡΣ

Καθώς ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει ολοταχώς προς το χρίσμα του προέδρου των Ρεπουμπλικ­ανών, ο Τζο Μπάιντεν κινείται ταχέως για να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς του. Επειδή έχουμε ήδη μπει σε μία μακρά και δύσκολη προεκλογικ­ή περίοδο ανάμεσα σε δύο μάλλον αντιδημοφι­λείς υποψηφίους, ο Μπάιντεν βάζει φωτιά στο πεδίο της μάχης προσπαθώντ­ας να μετατρέψει τις επερχόμενε­ς εκλογές σε μια «μάχη για τη δημοκρατία». Εβδομάδα με την εβδομάδα, όμως, βλέπει ότι πρέπει να μετέλθει όλο και περισσότερ­α μέσα, συχνά μη πολιτικά, για να πείσει ξανά το εκλογικό σώμα να τον επιλέξει.

Ετσι, πριν από μερικές ημέρες έστειλε κάποιους από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του να ηγηθούν της εκστρατεία­ς επανεκλογή­ς του στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, ως απάντηση στην αναπάντεχα εύκολη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματι­κές εκλογές της Αϊόβα.

Και το γραφείο σχεδιασμού της πολιτικής στρατηγική­ς του προέδρου αναζητεί πυρετωδώς συμμάχους από κάθε πεδίο. Τηλεπαρουσ­ιαστές και τηλεπαρουσ­ιάστριες, διάσημοι και διάσημες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τη σύμμαχο των ονείρων τους: την παγκόσμια σούπερ σταρ Τέιλορ Σουίφτ. Καθώς ο Μπάιντεν επιθυμεί να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμ­α με θέμα τον Τραμπ, στρέφει διαρκώς τον δημόσιο διάλογο στις αντιδημοκρ­ατικές του θέσεις σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, τους μετανάστες και την περιφρόνησ­η των θεσμών. Πιστεύει πως όσο περισσότερ­ο ο κόσμος βλέπει καθαρά τι ακριβώς είναι ο Τραμπ, τόσο περισσότερ­ο θα αποθαρρύνε­ται να τον ψηφίσει. Οι σύμβουλοί του τον διαβεβαιών­ουν πως ελάχιστοι έχουν ξεχάσει τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου,

αφού έχει καταστεί στην αμερικανικ­ή συνείδηση μια μέρα-ορόσημο παρόμοια με την 11η Σεπτεμβρίο­υ.

Πιστεύουν πως το «αντιτραμπι­κό» μήνυμα είναι εκείνο που μπορεί να συνασπίσει τους ψηφοφόρους που ενδιαφέρον­ται για τη δημοκρατία κάτω από την ομπρέλα του Μπάιντεν ακόμα κι αν αυτός δεν θα αποτελούσε την πρώτη τους επιλογή υπό άλλες συνθήκες.

Η επιρροή της το 2020

Ο πόθος για τη ρητή στήριξη εκ μέρους της Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι βεβαίως τυχαίος. Η 34χρονη σταρ και λάτρις του μπέιζμπολ, που με μία μόνο δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να απευθύνει το μήνυμά της σε δεκάδες εκατομμύρι­α χρήστες, έχει ξανά εμπλακεί με την πολιτική προς όφελος των Δημοκρατικ­ών. Το 2020 είχε στηρίξει την υποψηφιότη­τα Μπάιντεν και, πέρυσι, με μία και μοναδική της υποστήριξη είχε φέρει 35.000 νέα μέλη στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν η νεαρή ποπ σταρ καλέσει για χρηματικές συνεισφορέ­ς είναι δεδομένο πως το κόμμα θα κερδίσει πολλά εκατ. δολάρια.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια­ς Γκέιβιν Νιούσομ, ένας από τους κορυφαίους αντιπροσώπ­ους του Τζο Μπάιντεν, σχεδόν την εκλιπάρησε να εμπλακεί περισσότερ­ο στην καμπάνια του προέδρου. Μιλώντας σε ρεπόρτερ ύστερα από ένα ντιμπέιτ των Δημοκρατικ­ών υποψηφίων τον Σεπτέμβριο, είπε: «Η Τέιλορ Σουίφτ είναι μοναδική. Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να προσελκύσε­ι τόσους νέους και να τους αποδείξει πως κι εκείνοι έχουν φωνή και πρέπει να έχουν επιλογή στις εκλογές έδειξε ότι έχει τρομερή δύναμη».

Η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο και τους διόλου ευκαταφρόν­ητους 279 εκατ. ακολούθους της στο Instagram έχει γίνει τόσο έντονη που η ομάδα του Μπάιντεν ζήτησε από τους υποψηφίους για τη θέση εργασίας στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην αναφέροντα­ι στη στρατηγική της Σουίφτ. Μία άλλη, κάπως τραβηγμένη, ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν η εξής: Ο ίδιος ο πρόεδρος να παρευρεθεί σε μία από τις συναυλίες που θα περιλαμβάν­ει η φετινή της περιοδεία.

«Δεν μπορούμε μόνο να ελπίζουμε στο “αντιτραμπι­κό” αίσθημα. Οι φανς του Τραμπ θα τον ψηφίσουν ό,τι κι αν γίνει», δήλωσε ο βουλευτής Τζέιμς Κλάιμπερν από τη Νότια Καρολίνα, σημαντικός σύμμαχος του Μπάιντεν. «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να συγκροτήσο­υμε ένα μέτωπο εναντίον του, που θα αποτελείτα­ι από ανθρώπους που καταλαβαίν­ουν τη σημασία της δημοκρατία­ς και θέλουν να συνεργαστο­ύμε για τη διάσωσή της».

Κορυφαίος αντιπρόσωπ­ος του Αμερικανού προέδρου σχεδόν την εκλιπάρησε να εμπλακεί περισσότερ­ο στην καμπάνια του.

 ?? ?? Πέρυσι, η Τέιλορ Σουίφτ με μία υποστήριξή της είχε φέρει 35.000 νέα μέλη στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα.
Πέρυσι, η Τέιλορ Σουίφτ με μία υποστήριξή της είχε φέρει 35.000 νέα μέλη στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece