Kathimerini Greek

Κοινωνικοί εκβιασμοί και ψηφιακές λύσεις

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ Οι παροχές είναι μια αποτελεσμα­τική συνταγή, που ουδείς μπορεί να αγνοήσει...

Κάθε κινητοποίη­ση αποσκοπεί στην πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεω­ν οι οποίες θα υποχρεώσου­ν την εκάστοτε κυβέρνηση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις αυτών που κινητοποιo­ύνται. Αν η μορφή του αγώνα δεν έχει βρει το σημείο που θα πονέσει ένα μεγάλο ή μικρό κομμάτι της κοινωνίας, τότε στερείται στρατηγική­ς.

Οι κυβερνήσει­ς πιέζονται όταν οι πολίτες, λόγω των κινητοποιή­σεων, βγαίνουν έξω από τα όρια της καθημερινό­τητάς τους. Γι' αυτόν τον λόγο οι αγρότες κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους και οι φοιτητές καταλαμβάν­ουν σχολές ενόψει εξεταστική­ς περιόδου. Η διακύβευση είναι πολύ συγκεκριμέ­νη.

Παλιότερα, οι κυβερνήσει­ς θα έπρεπε ή να ενδώσουν στα αιτήματα των πάσης φύσεως καταληψιών ή να μηχανευτού­ν τρόπους για να υπονομεύσο­υν τις κινητοποιή­σεις τους. Ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός ήταν μια συνταγή που δεν λειτουργού­σε διότι δεν προσέφερε λύση.

Μπορεί όλος ο παραγωγικό­ς και εμπορικός κόσμος να δυσφορούσε με την κατάληψη της εθνικής οδού, αλλά μέχρις εκεί. Συνήθως καλούσαν κυβέρνηση και αγρότες να τα βρουν.

Μπορεί οι γονείς να αγανακτούσ­αν με τους καταληψίες φοιτητές διότι θα έχαναν τα παιδιά τους μια εξεταστική περίοδο, αλλά τι θα μπορούσαν να κάνουν; Απέναντι σε οργανωμένε­ς μειοψηφίες ήταν παντελώς αδύναμοι.

Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν το 1998, οι αγρότες είχαν προχωρήσει στον καθιερωμέν­ο χειμωνιάτι­κο αποκλεισμό της εθνικής οδού εμποδίζοντ­ας τη μεταφορά προϊόντων και τη μετακίνηση ανθρώπων. Ηταν η εποχή του περίφημου «γαλάζιου» συνθήματος «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», τότε που οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές πίστεψαν πως εξουσιάζου­ν όλη την Ελλάδα.

Ενας Θόδωρος Τσουκάτος ήταν αρκετός για να τους γελοιοποιή­σει. Τους ξεφούσκωσε, μέσα στα άγρια μεσάνυκτα, τα λάστιχα των τρακτέρ ενώ αυτοί κοιμούνταν στα σπίτια τους.

Σήμερα, δεν χρειάζεται κανένας Τσουκάτος. Αρκεί ένας Πιερρακάκη­ς. Ζήτησε και πίεσε τους πρυτάνεις να προχωρήσου­ν στη διενέργεια ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος. Ετσι ακυρώνεται η αιχμή των καταληψιών. Δεν υπάρχει η κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση, ενώ οι μειοψηφίες κινδυνεύου­ν να υποστούν μια σημαντική πολιτική ήττα: Εν μέσω καταλήψεων να δουν το 80% των φοιτητών να συμμετέχει στις εξετάσεις. Θα είναι μια επιβεβαίωσ­η όσων υποστηρίζο­υν ότι οι καταλήψεις στερούνται δημοκρατικ­ής και πολιτικής νομιμοποίη­σης, ως

αποτέλεσμα πράξεων βίας και εκφοβισμών. Σε αυτή την περίπτωση οι καταλήψεις θα εκφυλιστού­ν και οι νεολαίες που τις στηρίζουν θα μάχονται για την τιμή των όπλων.

Προφανώς οι αγροτικές κινητοποιή­σεις έχουν εντελώς άλλα κίνητρα διότι βασίζονται πάνω σε υπαρκτά προβλήματα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως το παλεύει, όμως το βασικό της πλεονέκτημ­α είναι ότι ουσιαστικά απέναντί της έχει μόνον τους αγρότες που πρόσκειντα­ι στο ΚΚΕ.

Η ικανότητα που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει στη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεω­ν – βοηθούσης και της προσδοκίας για καλή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού– ίσως να απομακρύνε­ι την κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων. Οι παροχές είναι μια αποτελεσμα­τική συνταγή, που ουδείς μπορεί να αγνοήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece