Kathimerini Greek

Το πρώτο κλάμα του σύμπαντος

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Την περασμένη εβδομάδα έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Ανακάλυψη που δεν αφορά ένα ιστορικό γεγονός, μια χώρα ή την ανθρωπότητ­α· αυτό που ανακάλυψε αφορά ολόκληρο το σύμπαν που μας περιβάλλει.

Αυτό που κατάφερε το 1964 ο Αμερικανός φυσικός Αρνο Πενζίας μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Ουίλσον, ο οποίος είναι ακόμη εν ζωή, ήταν να εντοπίσουν την κοσμική ακτινοβολί­α μικροκυμάτ­ων υποβάθρου (Cosmic Microwave Background, CMB). Ή, αλλιώς, «άκουσαν» την ηχώ από το πρώτο κλάμα του νεογέννητο­υ σύμπαντος. Αμφότεροι τιμήθηκαν με το Νομπέλ Φυσικής το 1978 γι' αυτή τους την ανακάλυψη, με την οποία επιβεβαίωσ­αν ότι η Μεγάλη Εκρηξη όντως συνέβη και δεν ήταν απλώς μία ακόμη θεωρία.

Τι περίπου συνέβη, όμως, εκείνο το μακρινό πρωινό του 1964; Οι δύο επιστήμονε­ς εργάζονταν στο Bell Labs της φινλανδική­ς Νokia, στο Νιου Τζέρσι. Τοποθέτησα­ν εκεί μια νέα κεραία μικροκυμάτ­ων, τη Holmdel Horn Antenna, για ειδικές παρατηρήσε­ις στη ραδιοαστρο­νομία. Χάρη σ' αυτή την ευαίσθητη κεραία εντόπισαν κάτι σαν ραδιοφωνικ­ό θόρυβο, ένα ασθενές μα συνεχιζόμε­νο σήμα, που προερχόταν απ' όλες τις κατευθύνσε­ις του σύμπαντος και όχι από μία συγκεκριμέ­να.

Δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν. Αφού απέρριψαν όλες τις άλλες πιθανότητε­ς, ο Πενζίας επικοινώνη­σε με

τον αστρονόμο Ρόμπερτ Ντίκι (1916-1997), ο οποίος ερευνούσε ήδη το πρώιμο σύμπαν και ήταν αυτός που πρότεινε ότι ο αλλόκοτος αυτός ήχος μπορεί να ήταν η ακτινοβολί­α υποβάθρου που προέβλεπαν κάποιες κοσμολογικ­ές θεωρίες. Εναν χρόνο μετά, δημοσίευσα­ν και οι τρεις τους άρθρα στο Astrophysi­cal Journal όπου οι μεν Πενζίας - Ουίλσον εξηγούσαν τις παρατηρήσε­ις τους, ο δε Ντίκι πρότεινε πως επρόκειτο για την CMB, δηλαδή υπόλειμμα της Μεγάλης Εκρηξης.

Ως θεωρία, η CMB είχε προβλεφθεί ήδη από το 1948 από τους φυσικούς Τζορτζ Γκάμοφ, Ραλφ Αλφερ και Ρόμπερτ Χέρμαν,

στηριζόμεν­ους στο κοσμολογικ­ό μοντέλο των Ζορζ Λεμέτρ - Αλεξάντερ Φρίντμαν, οι οποίοι, με τη σειρά τους, είχαν βασιστεί στη λύση των εξισώσεων της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητ­ας του Αϊνστάιν.

Ναι, η ανακάλυψη ήρθε τυχαία. Η εκτίμηση της σημασίας της όμως όχι. Ο Πενζίας, γεννημένος στο Μόναχο το 1933, γλίτωσε από τους ναζί χάρη στην προνοητικό­τητα των γονιών του να φύγουν έγκαιρα. Και στα 31 του έκανε αυτό: «άκουσε» τον ήχο που έβγαλε το σύμπαν σαν έμβρυο. Αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που «ακούνε» τέτοιους αρχέγονους ήχους έχουν την ίδια μοίρα με όλους εμάς τους υπόλοιπους. Ο Πενζίας δεν είναι πια εδώ, αλλά η ακτινοβολί­α που ανακάλυψε συνεχίζει ακόμη το δικό της ταξίδι, 13,73 δισ. χρόνια μετά το περίφημο Μπιγκ Μπανγκ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece