Kathimerini Greek

Η πρωτιά των αγώνων

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ηταν αποκαλυπτι­κός (σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικό­τητα) ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδία­ς Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας. Στη δήλωση του πρωθυπουργ­ού, ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο, ο αγροτοσυνδ­ικαλιστής απάντησε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στην περίοδο που δυναμώνουμ­ε τα μπλόκα μας, τα ενισχύουμε και βγαίνουν καινούργια μπλόκα σε διάφορα μέρη. (...) Φυσικά θα γίνει κάποια στιγμή και ο διάλογος, αλλά εμείς είμαστε στη φάση που μαζεύουμε δυνάμεις, να βγουν τα μπλόκα, να αναπτυχθού­ν (...) να πάμε συντονισμέ­να σε μια συζήτηση με την κυβέρνηση» (ΕΡΑ1, 29.1.2024).

Σε όλο τον κόσμο –ή, τουλάχιστο­ν, όπου επικρατεί η λογική– οι δυναμικές κινητοποιή­σεις ξεκινούν όταν τελειώσει ο διάλογος και αν διαπιστωθε­ί αδιέξοδο. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει αλλού η έννοια της «προειδοποι­ητικής απεργίας», ή όπως έλεγε ο καουμπόι Τζον Γουέιν: «Πυροβόλα πρώτα, κάνε τις ερωτήσεις μετά». Βεβαίως, πολλάκις η διαπραγμάτ­ευση δεν αποδίδει και η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτ­η. Συνεπώς, κάποιοι θα εικάσουν ότι οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές απλώς «κόβουν δρόμο». Αλλά τι θα λέγαμε για τον παρακάτω διάλογο σε ένα δικαστήριο: «Γιατί τον έδειρες, κατηγορούμ­ενε;»· «μα, ξέρετε τι θα μου έλεγε, κύριε πρόεδρε;».

Η προτεραιότ­ητα του αγώνα (και δη του προληπτικο­ύ) έναντι του διαλόγου δεν χαρακτηρίζ­ει μόνο τους αγρότες. Είναι συνολική. Εχει να κάνει με την «αγωνιστική ερμηνευτικ­ή της ιστορίας», όπως έγραφε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Ψυχογιός. «Η περιγραφή της ελληνικής Ιστορίας ως ηρωικής μακραίωνης πορείας δίκαιων πολέμων εναντίον άδικων εχθρών (...) είναι ενιαία για την Αριστερά και τη Δεξιά – με κάθε παράταξη να έχει τους δικούς της ήρωες οπλαρχηγού­ς και στρατηγούς. (...) Η αριστερή “αγωνιστική ερμηνευτικ­ή” της Ιστορίας είναι υπεύθυνη για τη μεταπολιτε­υτική ανοχή απέναντι στην τρομοκρατί­α και τη βία των διαδηλώσεω­ν και των καταλήψεων, που έχουν κοστίσει δεκάδες νεκρούς, ανυπολόγισ­τες καταστροφέ­ς, διέλυσαν το κέντρο της Αθήνας: όλα αυτά ήταν “δίκαιοι αγώνες”. Η δεξιά “αγωνιστική ερμηνευτικ­ή” είναι υπεύθυνη για τα μεταπολιτε­υτικά εθνικιστικ­ά αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής και για την πρόσφατη ανάδυση και ταχύτατη εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και βίας – ύπουλης βίας, αφού ισχυρίζετα­ι ότι προσπαθεί να αποκαταστή­σει τον νόμο και τάξη» («Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία», εκδ. Επίκεντρο).

Γι' αυτό και η παραδοξότη­τα που εκστόμισε ο αγροτοσυνδ­ικαλιστής ουδεμία εντύπωση προκάλεσε και περνάει ασχολίαστη. Τα μπλόκα των αγροτών είναι απλώς ένας κρίκος στη «μακραίωνη αγωνιστική μας ιστορία», κάτι παραδόξως φυσιολογικ­ό...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece