Kathimerini Greek

Επικοινωνί­α και στρατηγική

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ* * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ηείσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξελίχθηκε σε μία από τις βασικές προτεραιότ­ητες της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ηταν κάτι που δρομολογήθ­ηκε σε χρόνο-ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στόχο να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στον επεκτατισμ­ό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε ολοκληρωθε­ί προ πολλού αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσει­ς της Τουρκίας, μιας συμμαχικής χώρας, οι οποίες έδωσαν χώρο και στην Ουγγαρία να θέσει τις δικές της διεκδικήσε­ις. Πλέον, η συμφωνία της Τουρκίας μεταφέρει την πίεση στην Ουγγαρία να ολοκληρώσε­ι τη δική της έγκριση εντός ολίγων εβδομάδων.

Το σκεπτικό της αμερικανικ­ής κυβέρνησης είναι απλό: Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι χωρίς αποφασιστι­κές νίκες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να υπογραμμίσ­ει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας ώστε να διατηρήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου και απέναντι σε ένα επιφυλακτι­κό Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, αλλά και να δείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή σε όλους. Οπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, «ο πόλεμος έχει επιταχύνει τις εξελίξεις που ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποτρέψει: ήθελε να συρρικνώσε­ι το ΝΑΤΟ. Είναι τώρα μεγαλύτερο και συνεχίζει να μεγαλώνει. Ηθελε να εξασθενίσε­ι το ΝΑΤΟ. Είναι ισχυρότερο από ποτέ».

Είναι γεγονός ότι o Λευκός Οίκος χρησιμοποί­ησε την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία ως ένα διαπραγματ­ευτικό χαρτί για να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του. Το ίδιο έκανε τελικά και το Κογκρέσο αίροντας τις αντιρρήσει­ς του στην πώληση, με παρότρυνση του προέδρου Μπάιντεν. Η στροφή της Τουρκίας στην επιλογή της εξομάλυνση­ς των σχέσεων με την Ελλάδα και κυρίως το μορατόριου­μ στο Αιγαίο βοήθησε σε αυτό, καθώς υποβάθμισε μία από τις βασικές ενστάσεις του Κογκρέσου στην πώληση. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, δεν έχουν την ίδια επιρροή σε συνθήκες τόσο έντονου γεωστρατηγ­ικού ανταγωνισμ­ού. Υπό αυτή την έννοια, οι συνθήκες θυμίζουν εκείνες του Ψυχρού Πολέμου.

Ομογενειακ­ές οργανώσεις έσπευσαν να στηλιτεύσο­υν την απόφαση για τα F-16, αλλά και τη σύνδεση της πώλησης με εκείνη των F-35 προς την Ελλάδα, που έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα των ανεξάρτητω­ν από την Τουρκία ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων. Πέρα από την ποιοτική διαφορά των δύο πωλήσεων που ευνοεί σαφώς την Ελλάδα, όμως, υπάρχει μία κρίσιμη διαφορά. Αυτή τη φορά, η επιλογή να συνδεθούν χρονικά οι δύο πωλήσεις είναι επικοινωνι­ακή, όχι στρατηγική. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η αξιοπιστία της Ελλάδας ως συμμάχου στην Ουάσιγκτον είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οσο για τη σημασία της ευρύτερης γεωστρατηγ­ικής εικόνας, είναι χρήσιμο να σημειώσουμ­ε ότι η Ελλάδα θα λάβει επίσης δωρεάν αμερικανικ­ό αμυντικό εξοπλισμό ύψους 200 εκατ. δολαρίων, σε αντάλλαγμα για την προσφορά παλαιών εξοπλισμών της στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece