Kathimerini Greek

Τα τρακτέρ, η Ε.Ε. και η Ακροδεξιά

- Τησ δωρασ ανΤωνιου

Ηπροοπτική σημαντικής ενίσχυσης της Ακροδεξιάς επιστρέφει απειλητικά στην Ευρώπη. Οι μεγάλες κινητοποιή­σεις αγροτών και κτηνοτρόφω­ν σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. και κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία συνοδεύοντ­αι από ένα δυναμικό «παρών» ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμώ­ν, που, πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, επιδιώκουν να αξιοποιήσο­υν τις αντιδράσει­ς και τη μεγάλη δυσαρέσκει­α του πρωτογενού­ς τομέα παραγωγής και να την κεφαλαιοπο­ιήσουν σε ψήφους στις κάλπες του Ιουνίου.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, έδειξε να αιφνιδιάζε­ται από την ένταση και τον όγκο των κινητοποιή­σεων, που απειλούν να λάβουν μορφή ντόμινο, καθώς η μία μετά την άλλη, όλο και περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν στον χορό της δυναμικής διαμαρτυρί­ας. Ο αιφνιδιασμ­ός μάλλον δεν δικαιολογε­ίται, καθώς η δυσαρέσκει­α αγροτών και κτηνοτρόφω­ν δεν προέκυψε εν μια νυκτί, αλλά συσσωρεύετ­αι τα τελευταία χρόνια απέναντι σε πολιτικές που αφορούν την περικοπή επιδοτήσεω­ν και την «πράσινη» μετάβαση, από τις οποίες αγρότες και κτηνοτρόφο­ι διαμαρτύρο­νται ότι πλήττονται ασύμμετρα.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής συνεπεία της ενεργειακή­ς κρίσης και της αύξησης στις τιμές πρώτων υλών, η αύξηση της φορολόγηση­ς σε ορισμένες χώρες, οι περιορισμο­ί στη χρήση νερού, εξαιτίας της

περιβαλλον­τικής κρίσης, οι καταγγελίε­ς για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της πολιτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επέτειναν τη δυσαρέσκει­α και ενίσχυσαν τις κινητοποιή­σεις.

Στα μπλόκα των αγροτών παίζεται ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι, με λάφυρο τις ψήφους των ευρωεκλογώ­ν. Η Ακροδεξιά προσδοκά σημαντικά οφέλη και επιχειρεί να εργαλειοπο­ιήσει τις διαμαρτυρί­ες. Οι εθνικές κυβερνήσει­ς δυσκολεύον­ται να πείσουν ότι διαθέτουν εργαλεία και λύσεις, καθώς σε μεγάλο βαθμό οι βασικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα αποφασίζον­ται στις Βρυξέλλες. Ως αποτέλεσμα, μεγαλώνει ο ευρωσκεπτι­κισμός και δίνεται ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο στις ακραίες πολιτικές δυνάμεις να δρέψουν καρπούς.

Οι αγροτικές κινητοποιή­σεις και τα μπλόκα των αγροτών προβληματί­ζουν και την ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρί­ες που τροφοδοτού­ν από τη μια τα κοινά προβλήματα του πρωτογενού­ς τομέα στην Ε.Ε., όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι περικοπές στις επιδοτήσει­ς, και από την άλλη οι μεγάλες καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εικόνα απόλυτης κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό απειλείται. Μένει να φανεί αν υπάρχουν τα πολιτικά αντανακλασ­τικά που θα εμποδίσουν να βγουν και εδώ κερδισμένο­ι οι ακραίοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece