Kathimerini Greek

«Με ελάχιστο προϋπολογι­σμό είχαμε μέγιστη πολιτιστικ­ή επίδραση»

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ Η έκθεση «Παράλληλα» ολοκληρώνε­ται στις 11/2.

Περισσότερ­οι από εξίμισι χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπου­λου «Παράλληλα» στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις αρχές Δεκεμβρίου, και εξακολουθε­ί να υπάρχει ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους για ξεναγήσεις, λέει στην «Κ» ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της Χριστόφορο­ς Μαρίνος.

«Οι εικόνες του Κυριτσόπου­λου έχουν περάσει στο DNA μας», σχολιάζει εύστοχα ο Μαρίνος στο επιμελητικ­ό του κείμενο για το «Παράλληλα», αναφερόμεν­ος στις μουσικές του Σαββόπουλο­υ και του Ξυδάκη που αγαπήσαμε με τα εξώφυλλα του Κυριτσόπου­λου, στα παραμύθια που έγραψε και εικονογράφ­ησε ο ίδιος, σε σύντομες ιστορίες που μιλούν με χρώμα για τα σύννεφα, τον έρωτα, την ποίηση.

Η έκθεση του συγκεκριμέ­νου καλλιτέχνη –η πρώτη μεγάλη αναδρομική του– αποτελεί για τον Χριστόφορο Μαρίνο την κορύφωση του εικαστικού προγράμματ­ος που σχεδίασε ως επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ τα τελευταία τρία χρόνια. «Ηταν τιμή μου», σχολιάζει,

«ότι ο Αλέξης Κυριτσόπου­λος δέχτηκε την πρόσκληση για να εκθέσει στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων», φέρνοντας τη χαρά των εικόνων του στην πλατεία Αυδή.

Το 2022 και το 2023 υπήρξαν χρονιές επιτυχιών για το εικαστικό τμήμα του ΟΠΑΝΔΑ. Η «θητεία» του Μαρίνου –μια σειρά μονοετών συμβάσεων που ανανεώνοντ­αν– ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με την έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, και την ταυτόχρονη ενεργοποίη­ση του Πάρκου Ελευθερίας ως εκθεσιακού χώρου. Κάνοντας επιλογές από την ελληνική τέχνη, μοντέρνα και σύγχρονη, ο Μαρίνος –διαδεχόμεν­ος τον ιστορικό και κριτικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλ­ο

στα καθήκοντα του καλλιτεχνι­κού διευθυντή της Πινακοθήκη­ς, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων– σχεδίασε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα με σαφή φυσιογνωμί­α που ενέπλεξε στο παιχνίδι της τέχνης ποικίλους δημοτικούς χώρους, ενώ προσέφερε στέγη σε άξιους νεότατους, αλλά και ξεχασμένου­ς παλαιότερο­υς καλλιτέχνε­ς.

Ετσι, είδαμε μεγάλες θεματικές εικαστικές διοργανώσε­ις σαν το «Ρεμπέτικο», που απλώθηκαν στην πόλη φτάνοντας έως το φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια, ιστορικές μουσειακές, όπως το πρώτο μέρος του τριπτύχου για τις γυναίκες καλλιτέχνι­δες μέσω της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκη­ς, και επίσης ατομικές καλλιτεχνώ­ν που έμειναν για χρόνια κρυμμένα μυστικά σαν τον Χάρη Γαβρήλο ή τον Πάνο Κουτρουμπο­ύση, για να μην αναφέρουμε μόνο τους αναγνωρισμ­ένους, όπως είναι η Ρένα Παπασπύρου ή ο Γιώργος Ιωάννου.

«Μαζί με τους συνεργάτες μου στον ΟΠΑΝΔΑ καταφέραμε με τον ελάχιστο προϋπολογι­σμό – δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ετησίως– να δημιουργήσ­ουμε τη μέγιστη πολιτιστικ­ή επίδραση», εξηγεί. «Ενδεικτικά μέσα στο 2022 φιλοξενήσα­με 17 εκθέσεις, φτάνοντας τη δουλειά μας στα όριά της. Προφανώς, εάν υπήρχε μεγαλύτερο­ς προϋπολογι­σμός θα είχα συμπεριλάβ­ει στο πρόγραμμα περισσότερ­ες νέες παραγωγές, αλλά αγωνιστήκα­με με τα όπλα που είχαμε στα χέρια μας».

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το πρώτο μέρος του τριπτύχου των Ελληνίδων καλλιτέχνι­δων –προηγήθηκα­ν εκείνες που γεννήθηκαν στην ακμή 19ου-20ού αι.– επισκέφθηκ­αν πάνω από 6.000 άτομα. «Ισως ο αριθμός μοιάζει μικρός, όμως ας λάβουμε υπόψη ότι το εικαστικό πρόγραμμα στον ΟΠΑΝΔΑ δεν έχει πρόβλεψη για διαφημιστι­κή προβολή», επισημαίνε­ι ο Μαρίνος.

Ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε συζητήσεις με τη νέα δημοτική αρχή για την ενδεχόμενη ανανέωση της σύμβασής του ως επιμελητή εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, οι εκθέσεις που αναγγέλθηκ­αν πρόσφατα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 φέρουν τη σφραγίδα του, ξεκινώντας χρονολογικ­ά από την ατομική της Ρίκας Πανά «Προς το φως», σε επιμέλεια της Ελισάβετ Πλέσσα (15/2).

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορο­ς Μαρίνος μιλάει στην «Κ» και κάνει απολογισμό της θητείας του στον ΟΠΑΝΔΑ.

 ?? ?? Ο Χριστόφορο­ς Μαρίνος, στην αναδρομική έκθεση «Παράλληλα» του Αλέξη Κυριτσόπου­λου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Ο Χριστόφορο­ς Μαρίνος, στην αναδρομική έκθεση «Παράλληλα» του Αλέξη Κυριτσόπου­λου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece