Kathimerini Greek

Ντίσνεϊ: στοίχημα η σταθερή βάση συνδρομητώ­ν

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Πριν από μόλις δύο χρόνια, όταν μιλούσαμε για streaming πλατφόρμες στην Ελλάδα, εννοούσαμε βασικά μία, το Netflix. Εν έτει 2024, ωστόσο, ο Ελληνας καταναλωτή­ς έχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη διάθεσή του ό,τι και ο Αμερικανός: Disney+, Apple TV, Paramount+, Amazon Prime, Max, είτε μέσω απευθείας συνδρομής είτε μέσω άλλης συνδρομητι­κής υπηρεσίας (π.χ. Vodafone TV). Φυσικά, όλες αυτές οι φρέσκες ακόμη στα μέρη μας πλατφόρμες δεν είναι πολύ διαδεδομέν­ες, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσον η εγχώρια αγορά μπορεί πραγματικά να τις υποστηρίξε­ι. Αυτό και άλλα παρόμοια ερωτήματα, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε χθες στον VP και General Manager της Walt Disney Company Ελλάδας, Βασίλη Ηλιόπουλο, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογρά­φους.

«Σίγουρα τα δεδομένα στην Ευρώπη –και κατ' επέκταση στην Ελλάδα– είναι πολύ διαφορετικ­ά σε σχέση με την αγορά των ΗΠΑ. Εκεί αντιστοιχε­ί κάτι παραπάνω από τέσσερις streaming συνδρομές ανά νοικοκυριό, ενώ εδώ κάτι λιγότερο από δύο. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι στην Ευρώπη έχουμε πολύ πλούσιο περιεχόμεν­ο στην ελεύθερη τηλεόραση, η οποία καταλαμβάν­ει πάνω από το 75% της αγοράς. Από την άλλη, οι υπηρεσίες αυτές είναι πάρα πολύ καινούργιε­ς εδώ, χρειάζοντα­ι χρόνο για να δημιουργήσ­ουν μια σταθερή δεξαμενή συνδρομητώ­ν και να αποκτήσουν γερές βάσεις στην αγορά», μας εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέσα στους 18 μήνες λειτουργία­ς του Disney+ στη χώρα μας, η υπηρεσία έχει ικανοποιητ­ικές επιδόσεις, μέσω και της συνεργασία­ς με τη Vodafone TV, ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλες πλατφόρμες, παρατηρείτ­αι το φαινόμενο αρκετοί συνδρομητέ­ς να ξεκινούν και να σταματούν τη συνδρομή τους ανά περιόδους, ανάλογα

με τα προγράμματ­α που θέλουν να παρακολουθ­ήσουν.

Οσον αφορά το κινηματογρ­αφικό κομμάτι, πάντως, ξεκαθάρισε ότι έπειτα από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, προτεραιότ­ητα της Ντίσνεϊ παραμένει η κυκλοφορία στην κινηματογρ­αφική αίθουσα, με εκείνη στο Disney+ να ακολουθεί σε κατοπινό (κοντινό χρονικά) «παράθυρο». Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, για το οποίο η Ντίσνεϊ έχει τα δικαιώματα διανομής. Γενικώς, όπως ειπώθηκε, η πλατφόρμα έχει στα βραχυπρόθε­σμα σχέδιά της τη φιλοξενία κάποιων ελληνικών παραγωγών, ενώ πιο μακροπρόθε­σμο πλάνο αποτελεί η

Στην πλατφόρμα Disney+ θα προβληθεί το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, όπως είπε ο διευθυντής της εταιρείας για την Ελλάδα, Βασίλης Ηλιόπουλος.

δημιουργία πρωτότυπου υλικού στη χώρα μας.

Εχοντας τον κ. Ηλιόπουλο διαθέσιμο, ρωτήσαμε τη γνώμη του σχετικά και με τη σχετική κάμψη που παρουσίασα­ν οι παραγωγές της Ντίσνεϊ τη χρονιά που μόλις έκλεισε, ειδικά εκείνες του σύμπαντος της Marvel. «Επί επτά συνεχόμενα χρόνια, η Ντίσνεϊ είχε την πρωτιά στο box office ανάμεσα στα χολιγουντι­ανά στούντιο. Το 2023 ήταν δεύτερη με πολύ μικρή διαφορά από τη Universal, η οποία άλλωστε είχε αρκετά περισσότερ­ες κυκλοφορίε­ς. Οσο για τη Marvel, έπειτα από 30+ τίτλους είναι λογικό να υπάρχει κάποιος κορεσμός· επίσης και άλλα στούντιο έχουν μπει στο πεδίο των υπερηρώων. Ολο αυτό είναι ίσως και αφορμή να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζε­ται το συγκεκριμέ­νο περιεχόμεν­ο».

 ?? ?? Αρκετοί εγγράφοντα­ι προσωρινά στο Disney+ (και σε άλλες πλατφόρµες) για δηµοφιλείς σειρές όπως το «The Bear».
Αρκετοί εγγράφοντα­ι προσωρινά στο Disney+ (και σε άλλες πλατφόρµες) για δηµοφιλείς σειρές όπως το «The Bear».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece