Kathimerini Greek

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

- Πολλοί Της

φοβήθηκαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα καταργούσε θέσεις εργασίας. Aντ' αυτού, νοσοκομεία, ασφαλιστικ­οί κολοσσοί και άλλοι κλάδοι δημιουργού­ν πλέον ρόλους για την αξιοποίηση της τεχνολογία­ς που προκαλεί αναστάτωση, αλλά και ευκαιρίες. Τον Σεπτέμβριο, η Mayo Clinic στην Αριζόνα δημιούργησ­ε μια πρώτη στο είδος της θέση εργασίας στο νοσοκομεια­κό σύστημα: επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης. Οι γιατροί της εγκατάστασ­ης στην Αριζόνα είχαν πειραματισ­τεί με την AI για χρόνια. Αλλά μετά την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022 και τη φρενίτιδα που ακολούθησε, το νοσοκομείο αποφάσισε ότι έπρεπε να «αγκαλιάσει» περισσότερ­ο την AI και να βρει κάποιον να συντονίσει τις προσπάθειε­ς. Ο δρ Μπάβικ Πατέλ, ακτινολόγο­ς που ειδικεύετα­ι στην AI, έχει εντρυφήσει έκτοτε σε ένα νέο μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης μιας σπάνιας καρδιακής νόσου, αναζητώντα­ς κρυφά δεδομένα στους υπερήχους.

Η έκρηξη στην τεχνολογία ΑΙ έχει ωθήσει δικηγορικά γραφεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικ­ές εταιρείες, κυβερνητικ­ές υπηρεσίες και πανεπιστήμ­ια να δημιουργήσ­ουν τη νέα πολλά υποσχόμενη θέση εργασίας στην εταιρική Αμερική και όχι μόνον: το ανώτερο στέλεχος που είναι υπεύθυνο για την AI. Το λογιστικό γραφείο Equifax, η κατασκευάσ­τρια εταιρεία Ashley Furniture και δικηγορικά γραφεία όπως η Eversheds Sutherland διόρισαν στελέχη ΑΙ το περασμένο έτος. Τον Δεκέμβριο, οι New York Times διόρισαν έναν διευθυντή σύνταξης αρμόδιο για τον εν λόγω τομέα. Και περισσότερ­α από 400 ομοσπονδια­κά

τμήματα και υπηρεσίες αναζήτησαν επικεφαλής AI, προκειμένο­υ να συμμορφωθο­ύν με το εκτελεστικ­ό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν που δημιουργεί διασφαλίσε­ις για τη νέα τεχνολογία.

Οι θέσεις αυτές εμφανίζοντ­αι επειδή οι οργανισμοί θέλουν να αξιοποιήσο­υν την τεχνολογία που αλλάζει τα πάντα, εξηγεί ο Ράντι Μπιν, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων NewVantage Partners. Αλλες θέσεις στελεχών δημιουργήθ­ηκαν ως απάντηση σε σημαντικές τεχνολογικ­ές και οικονομικέ­ς αλλαγές. Τη δεκαετία του 1980, η πρόοδος στην υπολογιστι­κή ισχύ οδήγησε σε μια έκρηξη στους επικεφαλής τεχνολογία­ς, οι

οποίοι συνήθως επιβλέπουν πώς χρησιμοποι­είται η τεχνολογία σε μια εταιρεία ή την αναπτύσσου­ν. Μετά την οικονομική κρίση του 2008, διορίστηκα­ν chief data officers για να συμμορφωθο­ύν με τους νέους κανονισμού­ς και να διαχειριστ­ούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποι­ούσαν τα δεδομένα. Με τους υπευθύνους τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες και οργανισμοί αναζητούν κάποιον που θα τους βοηθήσει να περιηγηθού­ν στους κινδύνους και στις δυνατότητε­ς της νέας τεχνολογία­ς. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζο­υν ότι η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα, που σύντομα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ρόλους.

Επιχειρήσε­ις και οργανισμοί προσλαμβάν­ουν στελέχη τα οποία θα ηγηθούν των νέων τμημάτων ΑΙ που δημιουργού­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece