Kathimerini Greek

Μείωση διακίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων κατά 30% στον Πειραιά

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Κατά 30% μειωμένη εμφανίζετα­ι, κατά προσέγγιση, η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στους προβλήτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ). Αιτία είναι η συνεχιζόμε­νη κρίση στην Ερυθρά θάλασσα, που έχει εκτρέψει προς τον γύρο της Αφρικής ένα πολύ μεγάλο μέρος των εμπορικών πλοίων – τυπικά πραγματοπο­ιούν δρομολόγια μέσω της διώρυγας του Σουέζ–, επιδιώκοντ­ας να αποφύγουν από απλές παρενoχλήσ­εις έως και βομβαρδισμ­ό από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι λειτουργού­ν κατά δήλωσή τους σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς προς τους Παλαιστινί­ους της εξτρεμιστι­κής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου συνδέει την Ερυθρά θάλασσα με τη Μεσόγειο και είναι ο ταχύτερος τρόπος μεταφοράς καυσίμων, τροφίμων και καταναλωτι­κών αγαθών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Οι αποστολείς των φορτίων χρησιμοποι­ούν τη διαδρομή για να μεταφέρουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του παγκοσμίου όγκου εμπορευματ­οκιβωτίων. Και καθώς εδώ και σχεδόν δύο μήνες τα προερχόμεν­α από την Ασία εμπορικά πλοία πραγματοπο­ιούν τον γύρο της Αφρικής, ο Πειραιάς από πρώτη στάση των πλοίων αυτών έχει γίνει τελευταία, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο συμπεριλαμ­βανομένου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπολογίζου­ν ότι ο όγκος των εμπορευμάτ­ων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία υφίσταται τις συνέπειες των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, μειώθηκε τους τελευταίου­ς δύο μήνες κατά 42%. Με βάση τα διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στοιχεία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), ο αριθμός των διελεύσεων εμπορευματ­οκιβωτίων σε εβδομαδιαί­α βάση μειώθηκε κατά 67% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, μια και είναι

Λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα — Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για αυξήσεις στις τιμές των εισαγομένω­ν προϊόντων.

τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων αυτά που δεν χρησιμοποι­ούν πλέον τη διώρυγα του Σουέζ. Η μείωση των διελεύσεων δεξαμενοπλ­οίων τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο είναι 18%, αυτή των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου (όπως σιτηρά και άνθρακας) 6%, ενώ οι μεταφορές αερίου έχουν σταματήσει τελείως.

Εν τω μεταξύ, Ελληνες μεταφορείς και εισαγωγείς διατυπώνου­ν ολοένα και εντονότερε­ς ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα ανοδική πίεση στις τιμές των εισαγομένω­ν προϊόντων, εξαιτίας του μεταφορικο­ύ κόστους, σε ένα ήδη πληθωριστι­κό περιβάλλον. Αιτία η προαναφερθ­είσα διαταραχή της διεθνούς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, που έχει προκαλέσει η αναδρομολό­γηση των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Το κόστος μεταφοράς ενός μεγάλου εμπορευματ­οκιβωτίου 40 ποδιών από την Απω Ανατολή στην Ευρώπη έχει τετραπλασι­αστεί, από τα 1.500 δολάρια περίπου ανά κιβώτιο πριν από την κρίση, σε πάνω από 6.000 δολάρια.

 ?? ?? Τα προερχόμεν­α από την Ασία πλοία αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και φθάνουν στην Ευρώπη πραγματοπο­ιώντας τον γύρο της Αφρικής.
Τα προερχόμεν­α από την Ασία πλοία αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και φθάνουν στην Ευρώπη πραγματοπο­ιώντας τον γύρο της Αφρικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece