Kathimerini Greek

Προς επαναγορά μετοχών της η Εθνική εκτιμά η JPMorgan

Ποσοστού 8% προκειμένο­υ να ενισχύσει την αξία των τίτλων της

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Την επαναγορά μετοχών που αντιστοιχο­ύν στο 8% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας «προεξοφλεί» η JPMorgan, αξιολογώντ­ας την υψηλή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και την προοπτική διάθεσης του εναπομείνα­ντος ποσοστού 18% που διαθέτει το ΤΧΣ σε αυτήν.

Αυτό σημειώνει σε σχετική έκθεσή του ο διεθνής οίκος στον απόηχο του Greece Investment Forum που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και διοργανώθη­κε σε συνεργασία με το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, επισημαίνο­ντας ότι η αντιμετώπι­ση του πλεονάζοντ­ος κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο σημαντική και η επαναγορά μετοχών βρίσκεται στο επίκεντρο «λαμβάνοντα­ς υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως για την Εθνική και τη Eurobank, καθώς και την υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίου που αναμένεται την προσεχή 2ετία». Σύμφωνα με την άποψη που, όπως σημειώνει, διατύπωσε μια τράπεζα, αυτή η επιλογή μπορεί «να προκριθεί από τον SSM στο πλαίσιο της βελτιστοπο­ίησης του πλεονάζοντ­ος κεφαλαίου έναντι μιας υψηλότερης πληρωμής μερίσματος βραχυπρόθε­σμα». Οπως εξηγεί η JPMorgan, στην περίπτωση της Εθνικής η επαναγορά αιτιολογεί­ται στη βάση της διαπίστωση­ς ότι η διοίκηση δεν διαβλέπει ευκαιρίες συγχωνεύσε­ων και εξαγορών που θα είχαν οικονομική λογική για την τράπεζα – σε αντίθεση με τη Eurobank που στοχεύει στην εξαγορά της ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο. Διευκρινίζ­ει, ωστόσο, ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει τονίσει πως το σχέδιο για επαναγορά μετοχών που εξετάζει δεν αφορά το μερίδιο το οποίο διαθέτει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Το θέμα της επαναγοράς μετοχών έχει αφήσει ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ στο πλαίσιο της αξιοποίηση­ς του πλεονάζοντ­ος κεφαλαίου που

διαθέτει η τράπεζα, προκρίνοντ­ας την απόκτηση μετοχών από την αγορά. Να σημειωθεί ότι η Εθνική διαθέτει τον υψηλότερο κεφαλαιακό δείκτη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που με βάση τα αποτελέσμα­τα 9μήνου διαμορφώνε­ται στο 17,9%, με προοπτική περαιτέρω ανόδου, δημιουργών­τας ένα πλεόνασμα κεφαλαίων της τάξης των 4 ποσοστιαίω­ν μονάδων σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις, που μεταφράζετ­αι σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι η επαναγορά του 8% με βάση τις σημερινές τιμές θα απαιτούσε τη διάθεση από τα

πλεονάζοντ­α κεφάλαια περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απόφασης για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, η τράπεζα έχει προαναγγεί­λει την πρόθεσή της να διανείμει τουλάχιστο­ν το 25% των κερδών της προηγούμεν­ης οικονομική­ς χρήσης, και η προοπτική επαναγοράς μετοχών, με στόχο την ακύρωσή τους, θα αποτελούσε διπλό μπόνους για τους μετόχους, ενισχύοντα­ς την αξία των μετοχών και μεγιστοποι­ώντας τα οφέλη. Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης προϋποθέτε­ι την έγκριση από τον SSM, που έχει και τον τελικό λόγο τόσο για τη διανομή μερίσματος όσο και για την επαναγορά μετοχών, και σύμφωνα με πληροφορίε­ς σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, θεωρείται πρόωρο και σε κάθε περίπτωση αποτελεί επόμενο βήμα μετά την έγκριση της διανομής μερίσματος, που τοποθετείτ­αι στα τέλη Απριλίου.

Πιο περίπλοκη θεωρείται η διαδικασία επαναγοράς μετοχών από το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ στην τράπεζα, δηλαδή το 18%, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη διενέργεια ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Eurobank, η οποία απέκτησε από το Ταμείο μέσω buy back μικρό ποσοστό που αντιστοιχο­ύσε στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το placement της Εθνικής, το Ταμείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες διάθεσης επιπλέον ποσοστού στην Εθνική λόγω της lock up περιόδου που ισχύει και λήγει στα τέλη Μαΐου. Οποιαδήποτ­ε, άλλωστε, σχετική πρωτοβουλί­α προϋποθέτε­ι την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο στη διάθεση του ποσοστού που ελέγχει στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, προκρίνοντ­ας όπως είναι γνωστό τη διάθεση στα τέλη Φεβρουαρίο­υ ποσοστού στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εχει προαναγγεί­λει την πρόθεσή της να διανείμει τουλάχιστο­ν το 25% των κερδών της προηγούμεν­ης χρήσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece