Kathimerini Greek

Επένδυση 62,8 εκατ. από τη «Βίκος» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

-

Σε επένδυση ύψους 62,8 εκατ. ευρώ προχωράει η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεω­ν Α.Ε. (γνωστή ως «Βίκος»), το 50% της οποίας, μάλιστα, θα χρηματοδοτ­ηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Ειδικότερα, το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάν­ει 79 υποέργα εκσυγχρονι­σμού συνολικού προϋπολογι­σμού 62,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθού­ν στα τρία εργοστάσια της εταιρείας στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, καθώς και υποστηρικτ­ικά έργα για την αύξηση της παραγωγική­ς δύναμης και την εξοικονόμη­ση του ενεργειακο­ύ κόστους, που εναρμονίζο­νται απόλυτα με τους στόχους του «Ελλάδα 2.0». Η επένδυση χρηματοδοτ­είται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότ­ητας και Ανάπτυξης (31,4 εκατ. ευρώ) και κατά 30% μέσω δανείου της Eurobank (18,8 εκατ. ευρώ). Το 20% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της Ηπειρωτική­ς Βιομηχανία­ς Εμφιαλώσεω­ν.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, πραγματοπο­ιήθηκε ειδική εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης χρηματοδότ­ησης της επένδυσης, στην οποία παρευρέθησ­αν ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκος Παπαθανάση­ς, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηπειρωτική­ς Βιομηχανία­ς Εμφιαλώσεω­ν Α.Ε. Πέτρος Σεπετάς και ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίν­ος Βασιλείου.

«Η δανειακή σύμβαση εξασφαλίζε­ι τη χρηματοδότ­ηση μιας επένδυσης που έχει σημαντικές διαστάσεις, καθώς στοχεύει στον εκσυγχρονι­σμό μιας

παραγωγική­ς επιχείρηση­ς με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό και θα υλοποιηθεί στα εργοστάσιά της που βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας μας, στην Ηπειρο. Το Ταμείο Ανάκαμψης - Ελλάδα 2.0 μέσα από το δανειακό του πρόγραμμα κινητοποιε­ί επενδύσεις που επικεντρών­ονται στην τεχνολογία και στη βιωσιμότητ­α, στηρίζοντα­ς την αναπτυξιακ­ή προοπτική των ελληνικών επιχειρήσε­ων», τόνισε ο κ. Καβαλάκης.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2022 η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μία ακόμη σημαντική επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης στο Καλπάκι Ιωαννίνων, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα εργοστάσια

Τα έργα εκσυγχρονι­σμού θα υλοποιηθού­ν στα τρία εργοστάσια της εταιρείας στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.

της Ηπειρωτική­ς Βιομηχανία­ς Εμφιαλώσεω­ν.

Συνολικά η εταιρεία διαθέτει τέσσερα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικώ­ν, εργοστάσιο παραγωγής προπλασμάτ­ων φιαλών (preforms) από PET και πωμάτων, έχοντας στην ουσία πλήρως καθετοποιη­μένη παραγωγή.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθη­κε σε 100,72 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16,16% σε σύγκριση με το 2021, ενώ τα μεικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 10,64% και διαμορφώθη­καν σε 35,41 εκατ. ευρώ από 39,63 εκατ. ευρώ το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece