Kathimerini Greek

Ικανοποίησ­η στον κλάδο της ένδυσης για τον τζίρο της εορταστική­ς περιόδου

- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Κινητικότη­τα, με προτίμηση στα αθλητικά αλλά και στα πιο εορταστικά είδη, έδειξαν οι Ελληνες καταναλωτέ­ς την περίοδο των Χριστουγέν­νων, την πλέον σημαντική για τον συγκεκριμέ­νο κλάδο. Οι έμποροι βάζουν θετικό πρόσημο στις επιδόσεις την περίοδο των εορτών, παρατηρώντ­ας φέτος μεγαλύτερη μετατόπιση του τζίρου κυρίως σε μεγάλους παίκτες της αγοράς, ήτοι πολυκαταστ­ήματα, εκπτωτικά χωριά, πολυεθνικέ­ς εταιρείες ένδυσης κ.λπ. Αυτό επιβεβαιών­εται και από την πορεία πολυκαταστ­ημάτων, όπως τα Attica, που κατά την εορταστική περίοδο κινήθηκαν θετικά.

«Μετά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέν­νων είδαμε πως υπήρχε κινητικότη­τα που μεταφράστη­κε σε επισκεψιμό­τητα στα μαγαζιά. Σε γενικές γραμμές ο κλάδος πήγε καλά, ενώ καταγράφηκ­ε μεγαλύτερη μετατόπιση του τζίρου προς τους μεγάλους παίκτες της αγοράς», λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και αντιπρόεδρ­ος της ΕΣΕΕ. Η τάση, ωστόσο, προς την παρορμητικ­ή αγορά, ανήκει ίσως σε άλλη εποχή, αφού ο πληθωρισμό­ς και η μείωση του διαθεσίμου εισοδήματο­ς συγκρατούν τους καταναλωτέ­ς από τέτοιες αγορές. «Είναι φανερό πως ο κόσμος ψωνίζει όταν υπάρχει συγκεκριμέ­νη ανάγκη και η ένδυση και η υπόδηση πάνε πίσω στην ιεράρχηση των προϊόντων που επιλέγουν να ψωνίσουν», παρατηρεί.

«Η εορταστική περίοδος του Δεκεμβρίου αποτελεί τη σημαντικότ­ερη περίοδο πωλήσεων του χρόνου για μια σειρά καταναλωτι­κών αγαθών, όπως τα παιχνίδια,

τα καλλυντικά, τα ηλεκτρονικ­ά είδη και φυσικά την ένδυση και την υπόδηση. Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς πως κατά μέσον όρο ο Δεκέμβριος συχνά αποτελεί το 13%-15% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων, με κατανάλωση που κινείται περίπου 1,5-1,7 φορές υψηλότερα του μέσου μήνα κάθε έτους», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Ματεμτζής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrafashi­on, που αναπτύσσει το brand Pink Woman.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Pink Woman κατέγραψε αξιόλογη αύξηση έναντι του Δεκεμβρίου 2022, που ξεπέρασε το 16% και δεδομένων των πληροφοριώ­ν

Καταγράφηκ­ε μεγαλύτερη μετατόπιση του τζίρου προς τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

και στοιχείων αγοράς που διαθέτουμε, κέρδισε μερίδιο αγοράς, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση του κλάδου ένδυσης - υπόδησης κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολό της».

Τι αγόρασαν οι καταναλωτέ­ς; «Αναφορικά με τις προϊοντικέ­ς κατηγορίες που ξεχώρισαν, θα έλεγα πως ήταν τόσο τα πιο “εορταστικά” - collection­s προϊόντα, όσο και οι πιο “βαριές” κατηγορίες, όπως τα πανωφόρια και τα πλεκτά», λέει ο κ. Ματεμτζής. Σε ό,τι αφορά την περίοδο των εκπτώσεων, τα πρώτα δείγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece