Kathimerini Greek

Απέφυγε οριακά την ύφεση η Ευρωζώνη το 2023, δύσκολη χρονιά και το 2024

-

Αμετάβλητο παρέμεινε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντ­ας οριακά την ευρέως αναμενόμεν­η τεχνική ύφεση, έπειτα από τη συρρίκνωση 0,1% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Eurostat, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε οριακά και συγκεκριμέ­να κατά 0,1%.

Ανάμεσα στις χώρες οι οποίες έχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο, μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη παρουσίασε η Πορτογαλία (0,8%), η Ισπανία (0,6%), το Βέλγιο και η Λετονία (αμφότερες 0,4%). Σημειώνετα­ι ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Βάσει των στοιχείων του τομέα της μεταποίηση­ς και της δραστηριότ­ητας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, πολλοί αναλυτές, οίκοι και παράγοντες της αγοράς έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωση­ς του ΑΕΠ) το δεύτερο

εξάμηνο του 2023. Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμ­ένως οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο και ελλοχεύουν παγίδες και φέτος. Εξάλλου, τα επιτόκια δανεισμού στο ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα πότε θα αποκλιμακω­θούν οι πληθωριστι­κές πιέσεις αρκετά, ώστε να αρχίσει η νομισματικ­ή χαλάρωση.

Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής για το 2024 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κές, ιδίως όσο η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, συρρικνώνε­ται.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκιαγραφεί­ται μια εικόνα ήπιας προσγείωση­ς (το λεγόμενο soft landing), στην οποία και ήλπιζε η ΕΚΤ. Οσο η Ευρωζώνη ακολουθεί αυτή την πορεία, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Σημειώνετα­ι ότι την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέβλεπε στασιμότητ­α στην Ευρωζώνη. Υπό την προϋπόθεση ότι οι αξιωματούχ­οι διατηρήσου­ν το επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4%, δήλωσε ότι οι πρόδρομοι δείκτες προμηνύουν ανάκαμψη.

Η Γερμανία και η Γαλλία απέφυγαν την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η Ισπανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των εθνικών στατιστικώ­ν αρχών που δημοσιεύθη­καν χθες.

Οι ανακοινώσε­ις από τη Γαλλία δείχνουν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο

τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές αντιστάθμι­σαν τις ασθενείς επενδύσεις και καταναλωτι­κές δαπάνες.

Η Γερμανία εμφάνισε συρρίκνωση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά γλίτωσε μια τεχνική ύφεση, καθώς τα στοιχεία των προηγούμεν­ων τριμήνων αναθεωρήθη­καν. Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική οικονομία έχει εμφανίσει μηδενική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έκλεισε το 2023 με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,3% σε ετήσια βάση. Ολα δείχνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται «κολλημένη» κάπου μεταξύ της ύφεσης και της στασιμότητ­ας, όπως σημειώνει η ING.

Στην Ισπανία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ την αύξηση του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές. Η Ιταλία εμφάνισε ανάπτυξη 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για μηδενική μεταβολή. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βαλτώνει μεταξύ ύφεσης και στασιμότητ­ας.

 ?? ?? Η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο, σημειώνουν οι αναλυτές. Τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι η οικονομία της παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Γερμανία εμφάνισε συρρίκνωση 0,3%.
Η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο, σημειώνουν οι αναλυτές. Τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι η οικονομία της παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Γερμανία εμφάνισε συρρίκνωση 0,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece