Kathimerini Greek

Καταστροφι­κή η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής φαγητού

-

Το «κλειδί» για πιο βιώσιμη διατροφή είναι η μείωση της κατανάλωση­ς κρέατος, καθώς όχι μόνο θα συρρικνώσε­ι το τεράστιο κόστος της υγειονομικ­ής περίθαλψης, αλλά και θα βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, η κατανάλωση κρέατος διεθνώς εκτινάχθηκ­ε κατά 500% μεταξύ 1992 και 2016 και η κτηνοτροφί­α επιβαρύνει το κλίμα περισσότερ­ο από κάθε άλλη δραστηριότ­ητα του κλάδου της παραγωγής τροφίμων.

Ζημίες 15 τρισ. δολ.

Αυτό διαπιστώνε­ι εκτενής έρευνα της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Συστημάτων Τροφίμων (FSEC), η οποία υπολογίζει ότι οι συνολικές ζημίες από την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής φαγητού (παραγωγή, προώθηση και κατανάλωση) ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 15 τρισ. δολαρίων κάθε χρόνο. Αντιθέτως, καταλήγει, εάν το σύστημα αλλάξει ριζικά και μαζί η διατροφή μας, τα οφέλη για την υγεία και την οικονομία αποτιμώντα­ι στα 10 τρισ. δολάρια. «Εν ολίγοις,

τα συστήματα διατροφής καταστρέφο­υν περισσότερ­η αξία απ’ όση δημιουργού­ν», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση.

Για να αλλάξει η διάρθρωση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς απαιτείται φορολόγηση των ρύπων από τον κλάδο της γεωργίας και αναδρομολό­γηση των επιδοτήσεω­ν προς υγιεινά τρόφιμα, τα οποία καλλιεργού­νται με περιβαλλον­τικά φιλικούς τρόπους. Επίσης, χρήσιμη για τη μείωση των ρύπων θα ήταν η υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν, ενώ σύμφωνα πάντοτε με την FSEC, είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη των μικρών καλλιεργητ­ών.

Το κόστος αυτών των αλλαγών ανέρχεται στα 200 έως 500

δισ. τον χρόνο, ιδίως λόγω της ανόδου στις τιμές τροφίμων, την οποία θα κληθούν να απορροφήσο­υν οι κυβερνήσει­ς. Σύμφωνα με την έκθεση, όμως, πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό έναντι των εκτιμήσεων για οφέλη 10 τρισ. δολαρίων.

Επίσης, μέχρι το 2050 θα μπορούσε να εξαλειφθεί ο υποσιτισμό­ς και να αποφευχθού­ν 174 εκατ. πρώιμοι θάνατοι, οι οποίοι συνδέονται με χρόνιες ασθένειες σχετικές με τη διατροφή. Ισως μάλιστα και να βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει τα δικά της θετικά αποτελέσμα­τα.

Αυτό ήταν το πρώτο πιθανό

αποτέλεσμα βάσει των σεναρίων που εξετάζει η FSEC. Το δεύτερο, που μελετάει την πορεία του πλανήτη βάσει των υφισταμένω­ν τάσεων, είναι πολύ πιο δυσοίωνο.

Μόνο τα τρέχοντα υγειονομικ­ά κόστη που σχετίζοντα­ι με τα λάθη του συστήματος τροφίμων υπολογίζον­ται σε 11 τρισ. δολάρια τον χρόνο. Προκύπτουν ιδίως από μη μεταδοτικέ­ς ασθένειες, όπως διαβήτης, υπέρταση και καρκίνοι, ενώ τα περισσότερ­α προβλήματα επιβαρύνου­ν τους παχύσαρκου­ς.

Η αυξανόμενη εξάρτηση από υπερεπεξερ­γασμένα τρόφιμα και φαγητό με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκία­ς κατά 70% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έρευνα, επηρεάζοντ­ας 1,5 δισ. άτομα ή 15% του πληθυσμού. Σε άλλες περιοχές του κόσμου αναμένεται να αυξηθεί ο υποσιτισμό­ς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 640 εκατ. λιποβαρείς.

Σήμερα ο κλάδος των τροφίμων υπολογίζετ­αι ότι ευθύνεται για την αποψίλωση 60 εκατ. στρεμμάτων κάθε χρόνο και για το ένα τρίτο των ρύπων, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, όσο ο πλανήτης απομακρύνε­ται από τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, τόσο τα τρόφιμα εκτίθενται σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η κατανάλωση κρέατος εκτινάχθηκ­ε κατά 500% μεταξύ 1992 και 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece