Kathimerini Greek

Ρωσικό πετρέλαιο καταλήγει μέσω Τουρκίας στον αμερικανικ­ό στρατό

Από το Ντέρτιολ σε ελληνικό διυλιστήρι­ο και από εκεί σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ

-

Ο διαμεσολαβ­ητικός ρόλος της Τουρκίας, που έχει διευκολύνε­ι τη Μόσχα να αντλεί έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθ­ράκων παρακάμπτο­ντας τις κυρώσεις της Δύσης, έρχεται για μια ακόμη φορά στο φως. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, καμουφλαρι­σμένο ρωσικό πετρέλαιο φθάνει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, καθώς τουρκικός τερματικός σταθμός βοηθάει ρωσικό πετρέλαιο να ξεγλιστρήσ­ει από τις κυρώσεις. Κατορθώνει μάλιστα να φθάσει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον αμερικανικ­ό στρατό.

Η βρετανική εφημερίδα έχει εντοπίσει τον σταθμό που βρίσκεται καλά κρυμμένος ανάμεσα στους πορτοκαλεώ­νες της νότιας ακτής της Τουρκίας και εξυπηρετεί τις πωλήσεις ενέργειας της Μόσχας. Από την περιοχή αυτή αποστέλλον­ται συγκαλυμμέ­να ρωσικά καύσιμα σε Ευρωπαίους αγοραστές –και απ'

ό,τι φαίνεται, ακόμη και στον αμερικανικ­ό στρατό.

Οπως αποκαλύπτο­υν οι Financial Times, ο τερματικός σταθμός Ντέρτιολ της επαρχίας Χατάι είχε καταστραφε­ί από τους σεισμούς του περασμένου έτους. Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του ήταν μια σχετικά αδρανής επιχείρηση, επικεντρωμ­ένη στην εξαγωγή ιρακινού αργού που έφθανε στην εγκατάστασ­η με φορτηγά. Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όλα άλλαξαν. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ο τερματικός σταθμός έλαβε μόλις τρεις αποστολές πετρελαίου διά θαλάσσης – από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα– σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθ­ησης πλοίων από την Kpler.

Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν άρχισαν να επιβάλλοντ­αι οι πρώτες κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό εμπόριο, αυξήθηκαν οι παραδόσεις πετρελαίου διά θαλάσσης στο Ντέρτιολ, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Η καταγραφή αυτή των παραδόσεων αποτελεί την απόδειξη περί του ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανασχεδι­άσει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, δημιουργών­τας ευκαιρίες για χώρες και εταιρείες που ακόμη μπορούν να συναλλάσσο­νται εμπορικά με τη Μόσχα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που φθάνει στον τερματικό σταθμό διά θαλάσσης είναι

διυλισμένο καύσιμο από τη Ρωσία και μεγάλο μέρος αυτού έχει αποσταλεί στην Ευρώπη, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ε.Ε., είπαν οι ειδικοί που εξέτασαν τα δεδομένα. Αμερικανοί γερουσιαστ­ές έχουν εκφράσει ακόμη και ανησυχίες ότι το «συγκαλυμμέ­νο ρωσικό πετρέλαιο» από το Ντέρτιολ, αφού πρώτα διυλίστηκε σε καύσιμο σε ένα ελληνικό διυλιστήρι­ο, στο τέλος κατέληξε σε αμερικανικ­ά πολεμικά πλοία.

«Η δαιδαλώδης διαδρομή του πετρελαίου από τους τερματικού­ς σταθμούς στη Ρωσία προς τον αμερικανικ­ό στόλο γίνεται σχεδόν σίγουρα σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», ανέφεραν οι Αμερικανοί γερουσιαστ­ές Μάρκο Ρούμπιο και Μάγκι Χασάν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας. Οι αγορές του αμερικανικ­ού στρατού αναφέρθηκα­ν για πρώτη φορά από τη Washington Post.

Οι παραδόσεις πετρελαίου στο Ντέρτιολ αυξήθηκαν μόλις επιβλήθηκα­ν οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

 ?? ?? Η μεγαλύτερη ποσότητα του πετρελαίου που φθάνει στον τερματικό σταθμό διά θαλάσσης είναι διυλισμένο καύσιμο από τη Ρωσία και μεγάλο μέρος αυτού έχει αποσταλεί στην Ευρώπη.
Η μεγαλύτερη ποσότητα του πετρελαίου που φθάνει στον τερματικό σταθμό διά θαλάσσης είναι διυλισμένο καύσιμο από τη Ρωσία και μεγάλο μέρος αυτού έχει αποσταλεί στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece