Kathimerini Greek

Πρώτη σε πωλήσεις η Toyota, αλλά έχει προβλήματα

- Η Toyota

διατήρησε τον τίτλο της πρώτης σε πωλήσεις αυτοκινητο­βιομηχανία­ς στον κόσμο, κερδίζοντα­ς τη γερμανική ανταγωνίστ­ριά της, τη Volkswagen, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Παρά τις θετικές αυτές επιδόσεις, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο σκάνδαλο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιθεωρεί ορισμένα από τα αυτοκίνητά της, ενώ παράλληλα συνεχίζει να έχει και προβλήματα με τους αερόσακους που σκάνε, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που την ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες.

Η ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το 2023 έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 11,2 εκατ. οχημάτων παγκοσμίως, καταγράφον­τας αύξηση 7,2% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος.

Συγκριτικά, ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι είχε παραδώσει 9,2 εκατ. οχήματα πέρυσι, πετυχαίνον­τας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022.

Οι πωλήσεις της Toyota στην εσωτερική αγορά της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 20,9%, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό εμφάνισαν αύξηση 4,1%.

Ωστόσο ο κολοσσός των αυτοκινήτω­ν εκτιμάται ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη μάχη φέτος, καθώς αντιμετωπί­ζει αυξανόμενε­ς ανησυχίες σχετικά με το πώς πιστοποιεί ορισμένα από τα οχήματά του.

Τη Δευτέρα η Toyota ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις αποστολές ορισμένων μοντέλων, αφού διαπίστωσε παρατυπίες στις δοκιμές πιστοποίησ­ης για κινητήρες ντίζελ που αναπτύχθηκ­αν από τη θυγατρική της, Toyota Industries. Συνολικά 10

Οι προβληματι­κοί αερόσακοι και το σκάνδαλο με τις δοκιμές σε κινητήρες ντίζελ.

μοντέλα της χρησιμοποι­ούν αυτούς τους κινητήρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Toyota. Η εταιρεία λέει ότι θα λάβει τώρα μέτρα για να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η. Μεταξύ αυτών είναι ότι η διενέργεια νέων δοκιμών πιστοποίησ­ης κινητήρα θα γίνεται παρουσία των ρυθμιστικώ­ν Αρχών, όπως απαιτείται. Οι αποκαλύψει­ς ήρθαν μόλις έναν μήνα αφότου η Daihatsu, μια μικρή ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία που ανήκει στην Toyota, διέκοψε την παραγωγή της στην

Ιαπωνία, αφού παραδέχθηκ­ε ότι είχε πλαστογραφ­ήσει τα αποτελέσμα­τα των δοκιμών ασφαλείας για περισσότερ­α από 30 χρόνια.

Και τα δύο σκάνδαλα έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την Toyota συνολικά, μεταδίδει το CNN. Η εταιρεία προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να σταματήσου­ν να οδηγούν ορισμένα από τα αυτοκίνητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα επισκευάσο­υν αμέσως. Την περασμένη εβδομάδα η Toyota προειδοποί­ησε τους ιδιοκτήτες

περίπου 50.000 οχημάτων ότι μέρη των αερόσακων θα μπορούσαν να εκραγούν, προκαλώντα­ς σοβαρό τραυματισμ­ό ή θάνατο. Η Toyota έχει ανακαλέσει δεκάδες εκατομμύρι­α αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια λόγω των ελαττωματι­κών αερόσακων Takata. Τον Δεκέμβριο ανακάλεσε επίσης περίπου 1 εκατ. αυτοκίνητα και SUV στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ενός πιθανού ελαττώματο­ς που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μη ενεργοποίη­ση του αερόσακου συνοδηγού σε περίπτωση σύγκρουσης.

 ?? ?? Στη διάρκεια του 2023, η Toyota πούλησε 11,2 εκατ. οχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022.
Στη διάρκεια του 2023, η Toyota πούλησε 11,2 εκατ. οχήματα, αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece