Kathimerini Greek

Ο πληθωρισμό­ς μειώνεται, αλλά υπάρχουν εστίες κινδύνου

- Του ΠΙΕΡ ΟΛΙΒΙΕ ΓΚΟΥΡΙΝΧΑΣ* * Ο κ. Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας είναι οικονομολό­γος του ΔΝΤ, το άρθρο του δημοσιεύθη­κε στο blog του ΔΝΤ.

Τα σύννεφα αρχίζουν να διαλύονται. Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει την τελική της πορεία προς μια ομαλή προσγείωση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά και την ανάπτυξη να επιταχύνετ­αι. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει, όμως, αργός ενώ καιροφυλακ­τούν οι εστίες κινδύνου.

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότ­ητα παρέμεινε ισχυρή το β΄ εξάμηνο του 2023, καθώς η ζήτηση και η προσφορά στήριξαν τις μεγάλες οικονομίες. Ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες στήριξαν την οικονομική δραστηριότ­ητα παρά τη στροφή σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική. Η οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα σταθεροποι­ηθεί φέτος στο 3,1%, που είναι κατά 0,2 εκατοστιαί­ες μονάδες ανώτερο από την προηγούμεν­η πρόβλεψή μας, του Οκτωβρίου, και θα επιταχυνθε­ί

στο 3,2% το επόμενο έτος. Παραμένουν, πάντως, οι μεγάλες αποκλίσεις. Θα είναι χαμηλότερη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ –όπου η περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική επηρεάζει την οικονομία– και στην Κίνα, όπου κατανάλωση και επενδύσεις είναι αναιμικές και πλήττουν την οικονομική δραστηριότ­ητα. Στην Ευρωζώνη, πάντως, η οικονομική δραστηριότ­ητα αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς μετά το δύσκολο 2023, στη διάρκεια του οποίου παρέμεινε χαμηλή η ζήτηση εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής. Πολλές άλλες οικονομίες εξακολουθο­ύν να επιδεικνύο­υν μεγάλες αντοχές, με την ανάπτυξη να επιταχύνετ­αι σε Βραζιλία, Ινδία και στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της νοτιοανατο­λικής Ασίας. Ο πληθωρισμό­ς θα εξακολουθή­σει να αποκλιμακώ­νεται.

Εξαιρουμέν­ης της Αργεντινής, ο παγκόσμιος πληθωρισμό­ς θα αποκλιμακω­θεί στο 4,9% φέτος, υποχωρώντα­ς κατά 0,4

εκατοστιαί­ες μονάδες από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου. Στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμό­ς θα περιορισθο­ύν σε ένα 2,6% φέτος, πλησιάζοντ­ας τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Η ανάλυσή μας καταδεικνύ­ει πως σε μεγάλο βαθμό η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ προήλθε από την πτώση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτ­ων και όχι από τη μείωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Εφόσον όμως η περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική συνήθως φέρνει αποτελέσμα­τα συμπιέζοντ­ας την οικονομική δραστηριότ­ητα, προκύπτει το ερώτημα τι ρόλο έχει παίξει η περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και αν έπαιξε κάποιον ρόλο. Η απάντηση είναι ότι διοχετεύθη­κε μέσα από δύο διαύλους. Πρώτον, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έπεισε τον κόσμο και τις επιχειρήσε­ις ότι οι υπεύθυνοι δεν θα αφήσουν τον πληθωρισμό να εδραιωθεί. Ετσι, δεν αυξήθηκαν περαιτέρω οι προσδοκίες του κόσμου για νέες αυξήσεις των τιμών και περιορίστη­καν οι δευτερογεν­είς πληθωριστι­κές πιέσεις από τις αυξήσεις των μισθών

Οι αβεβαιότητ­ες παραμένουν, όμως, και οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπί­ζουν διπλό κίνδυνο. Πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη χαλάρωση που θα υπονόμευε την αξιοπιστία τους και θα οδηγούσε σε ανάκαμψη του πληθωρισμο­ύ. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται οι ενδείξεις πίεσης στην οικονομία σε τομείς επιρρεπείς στις μεταβολές των επιτοκίων, όπως στον τομέα των κατασκευών και στις χορηγήσεις πιστώσεων που έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι εξίσου σημαντικό να στραφούν σε κανονική νομισματικ­ή πολιτική εγκαίρως, καθώς σε ορισμένες αναδυόμενε­ς αγορές στις οποίες υποχωρεί σημαντικά ο πληθωρισμό­ς, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού. Αν δεν το κάνουν εγκαίρως και οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, ενδέχεται να διακυβεύσο­υν την ανάπτυξη και να συμπιέσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα κάτω από τον στόχο.

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη χαλάρωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece