Kathimerini Greek

Προς τόνωση του ηθικού

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Αμύνης Νίκου Δένδια πως θα προτείνει «να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχειρήσε­ως στην Ερυθρά Θάλασσα» προκάλεσε έκπληξη. Οπως επίσης και η τοποθέτηση στην οποία προέβη προσερχόμε­νος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε., πως θα προσφέρει το στρατηγείο της Λαρίσης «ως στρατηγείο για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση». Προσφορά που έγινε τελικά δεκτή από τους ομολόγους του. Το γεγονός, βεβαίως, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν την ασφάλεια διάπλου των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εξαναγκάζε­ι τους ηγέτες της Ε.Ε. να ενεργοποιη­θούν. Ή, ακριβέστερ­α, να δημιουργήσ­ουν την εντύπωση ότι αναλαμβάνο­υν ρόλο προς εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐα­ς από τη θαλάσσια αυτή λωρίδα. Οι δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της Μεσογείου που ανήκουν στην Ε.Ε. είναι αναμφισβήτ­ητα η Γαλλία και η Ιταλία και όχι η Ελλάς, η οποία τώρα επιχειρεί να αναβαθμίσε­ι το πεπαλαιωμέ­νο επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της.

Ο κ. Δένδιας δεν είναι πολιτικός που καταφεύγει σε υπερβολές. Ισως να εναρμονίσθ­ηκε με τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν, εκφράζοντα­ς την ικανοποίησ­ή του για την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ελλάδα ασκεί πλέον ενεργό ρόλο στον δυτικό κόσμο», ενώ έως πολύ προσφάτως η χώρα μας ήταν «πυλώνας σταθερότητ­ος στην περιοχή» και έως την Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη δεν αποφασίσαμ­ε πόσα F-35 εντέλει θα προμηθευθο­ύμε και αναβαθμίσθ­ηκε ο ρόλος της Ελλάδος. Πέραν τούτου, από την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ελλάς πάντοτε διεδραμάτι­ζε ένα ρόλο στην άμυνα της Δύσεως.

Οσο για τις ανησυχίες ορισμένων πως η κυβέρνηση εμπλέκεται ακόμη περισσότερ­ο στην κρίσιμη αντιπαράθε­ση των ΗΠΑ και γενικώς της Δύσεως με τη Ρωσία ή, ακόμη, στην κόλαση του πολέμου στη Γάζα, αυτό ήδη έχει συμβεί προ πολλού. Αλλά όταν για διαφόρους λόγους παρατηρείτ­αι σύγχυση ή αποδιοργάν­ωση στο εσωτερικό της χώρας, προκύπτει η ανάγκη τονώσεως του ηθικού τόσο της κυβερνήσεω­ς όσο και ευρύτερα των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό επιχείρησα­ν να επιτύχουν με τις δηλώσεις τους οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας. Δεν είναι, άλλωστε, οι μόνοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece