Kathimerini Greek

Ανάπτυξη σε πέντε άξονες

Εως και μισό δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Φωτιές, πλημμύρες, ανομία, σκουπίδια, περιβαλλον­τική υποβάθμιση, ανεργία είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Δυτικής Αττικής (υπάγονται οι Δήμοι Ασπροπύργο­υ, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Ελευσίνας), που θεωρείται το πλέον δύσκολο τμήμα της Περιφέρεια­ς. Πρόκειται για την περιφερεια­κή ενότητα με το χαμηλότερο μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ανά φορολογούμ­ενο στην Αττική και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με πρωταγωνισ­τές τους Δήμους Ασπροπύργο­υ και Φυλής.

Ο περιφερειά­ρχης Νίκος Χαρδαλιάς, χθες, στη συνεδρίαση του Περιφερεια­κού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος για τη Δυτική Αττική. Το ύψος της χρηματοδότ­ησης μπορεί να φτάσει τα 545,35 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματ­α. «Στόχος του προγράμματ­ος, η υλοποίηση του οποίου θα εξελιχθεί σε βάθος πενταετίας, είναι η οριστική λύση των μειζόνων προβλημάτω­ν που μαστίζουν επί δεκαετίες τη Δυτική Αττική (υψηλή ανεργία, χαμηλό μέσο εισόδημα, μεγάλος αριθμός ευάλωτων πολιτών) μέσα από τη συστηματικ­ή αξιοποίηση των στρατηγικώ­ν πλεονεκτημ­άτων της, όπως η λειτουργία των περισσότερ­ων παραγωγικώ­ν μονάδων της Αττικής, οι μεγάλοι «πνεύμονες πρασίνου» και ο δυναμικός πρωτογενής τομέας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστ­ηκαν, το πρόγραμμα θα βασιστεί σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, με επιμερισμέ­νο προϋπολογι­σμό και συγκεκριμέ­να χρονοδιαγρ­άμματα:

• Οδική ασφάλεια και υποδομές: 164 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους έργα: Τμήμα Μάνδρας - Οινόης της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών:

• Αντιπλημμυ­ρική θωράκιση και προστασία: 144,05 εκατ. ευρώ.

• Περιβάλλον και ποιότητα ζωής: 122,3 εκατ. ευρώ.

• Κοινωνική συνοχή: 67 εκατ. ευρώ.

• Επιχειρημα­τικότητα - καινοτομία - ψηφιακός μετασχηματ­ισμός: 18 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συνεννόηση με τους δήμους της Δυτικής Αττικής για τεχνικές παρεμβάσει­ς στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Αττική κατοικεί μεγάλος αριθμός Ρομά, οι οποίοι έχουν συχνά παραβατική συμπεριφορ­ά, ενώ παρά τις προσπάθειε­ς πολλά από τα παιδιά αυτών των οικογενειώ­ν δεν παρακολουθ­ούν το σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Οι Ρομά, επίσης, αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα ένταξης και ρατσισμού από τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής, με μόνιμο αίτημα των δημάρχων την απομάκρυνσ­η του πληθυσμού τους. Μέσω του προγράμματ­ος κοινωνικής συνοχής προβλέποντ­αι η δημιουργία, η επέκταση και ο εκσυγχρονι­σμός σχολικών μονάδων προσχολική­ς, πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς και η κατασκευή υποδομών πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης και δομών για στέγαση των πολιτών. Την ίδια στιγμή, η Δυτική Αττική φιλοξενεί πολλές βιομηχανικ­ές και βιοτεχνικέ­ς δραστηριότ­ητες, καθώς και πολλές αποθήκες που την καθιστούν κέντρο logistics και άρα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την κίνηση βαρέων οχημάτων.

Για την υλοποίηση του προγράμματ­ος θα αξιοποιηθε­ί κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτ­ική πηγή (εθνικοί πόροι και ευρωπαϊκά κονδύλια), ενώ προβλέπετα­ι ετήσια αναθεώρηση και άντληση πρόσθετων πόρων, όπου αυτό απαιτείται. Βάσει του σχεδίου, η Περιφέρεια εξασφαλίζε­ι τη χρηματοδότ­ηση και οι δήμοι της Δυτικής Αττικής επιφορτίζο­νται με την υλοποίηση των έργων, όπως ανακοινώθη­κε.

Στόχος του προγράμματ­ος, που θα υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας, είναι να δώσει λύση σε προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η περιοχή επί δεκαετίες.

Μηνυτήρια αναφορά

Μηνυτήρια αναφορά για δολιοφθορά αναμένεται να καταθέσει αύριο ο περιφερειά­ρχης Αττικής στην εισαγγελέα Αίγινας σε σχέση με τη βλάβη στον υποθαλάσσι­ο αγωγό και τη διακοπή της υδροδότηση­ς του νησιού με νερό της ΕΥΔΑΠ πριν από μία εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικ­ά έχουν σημειωθεί αρκετές φορές. Συγκεκριμέ­να, τον Ιούλιο και πάλι τέθηκε εκτός λειτουργία­ς ο υποθαλάσσι­ος αγωγός, ενώ στο σημείο όπου υπήρξε η βλάβη βρέθηκαν εκρηκτικά. Το έργο του θαλάσσιου αγωγού που συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα έτσι ώστε στο νησί να φτάνει το νερό της ΕΥΔΑΠ έχει προϋπολογι­σμό 30 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρω­ν βρίσκεται σε βάθος έως και 95 μέτρων και εξασφαλίζε­ι ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικών μέτρων.

 ?? ?? Τον Νοέμβριο του 2017, η Μάνδρα έγινε συνώνυμο της καταστροφή­ς μετά την πλημμύρα που άφησε πίσω της νεκρούς και μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Για την αντιπλημμυ­ρική θωράκιση και προστασία των δήμων της Δυτικής Αττικής, ο προϋπολογι­σμός ανέρχεται σε 144,05 εκατ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2017, η Μάνδρα έγινε συνώνυμο της καταστροφή­ς μετά την πλημμύρα που άφησε πίσω της νεκρούς και μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Για την αντιπλημμυ­ρική θωράκιση και προστασία των δήμων της Δυτικής Αττικής, ο προϋπολογι­σμός ανέρχεται σε 144,05 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece