Kathimerini Greek

Πεδίο γενικευμέν­ης έντασης η συζήτηση του ν/σ για την οπαδική βία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε τροχιά γενικευμέν­ης και κλιμακούμε­νης αντιπαράθε­σης βρίσκονται, εντός Βουλής, κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση. Χθες στην ολομέλεια, και με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ το οποίο αφορά τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, ετέθη, και μάλιστα διά στόματος πολιτικών αρχηγών, σειρά και άλλων ζητημάτων της επικαιρότη­τας, μετατρέπον­τας τη συγκεκριμέ­νη νομοθετική διαδικασία σε πεδίο γενικευμέν­ης κριτικής. Την ίδια στιγμή, στην αίθουσα που συνεδρίαζε η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου, με τις φραστικές επιθέσεις να προσλαμβάν­ουν ακόμη και χαρακτηρισ­τικά προσωπικής διένεξης.

Ως προς την ουσία του συζητούμεν­ου νομοθετήμα­τος, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αθλητισμού Ιω. Βρούτσης επέλεξε να αναδείξει το γεγονός ότι όλες οι πτέρυγες, ανεξαρτήτω­ς επιμέρους ενστάσεων ή διαφωνιών, συντονίζον­ται στον στόχο της καταπολέμη­σης της βίας στον χώρο του αθλητισμού. Σημειώνετα­ι, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη­ς σημείωνε πως το κόμμα του στηρίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης καταψηφίζε­ι μεν επί της αρχής, αλλά υπερψηφίζε­ι τις θετικές διατάξεις.

Κατά τη γενίκευση της πολιτικής συζήτησης, τόσο οι κ. Φάμελλος και Ανδρουλάκη­ς, όσο και στη συνέχεια ο κ. Δημ. Κουτσούμπα­ς επέκριναν με σκληρούς τόνους την κυβέρνηση για την πολιτική και τη στάση της έναντι των υπό κινητοποίη­ση φοιτητών και αγροτών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων ζήτησε από τους αγρότες να μην κλείσουν τις εθνικές οδούς, αλλά «το Μέγαρο Μαξίμου, να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργ­ός μέχρι να δοθεί λύση». Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των F-35, στις «εξορύξεις φυσικού αερίου» και στον γάμο των ομοφύλων. Για «πολιτικό παραλήρημα του κ. Βελόπουλου» έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο κ. Βρούτσης.

Και ενώ στην αίθουσα της ολομέλειας εξελισσότα­ν η συζήτηση για την οπαδική βία, η νέα, μαραθώνιας διάρκειας συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών «χρωματιζότ­αν» κατά χρονολογικ­ή σειρά από:

Πρώτον, την υψηλότατων τόνων και οξύτατων χαρακτηρισ­μών φραστική αντιπαράθε­ση μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφία­ς και της μειοψηφίας, με επίκεντρο και πάλι το θέμα των μαρτύρων που πρέπει ή όχι να κληθούν προς εξέταση. Στο επιτακτικά επαναδιατυ­πωθέν αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτε­υσης για άμεση λήψη απόφασης κλήσης μαρτύρων πέραν εκείνων που αρχικώς είχε αποφασιστε­ί, οι της Ν.Δ. απάντησαν πως το αίτημα θα πρέπει να επανεξετασ­τεί όταν θα ολοκληρώνε­ται ο κατάλογος που αρχικώς είχε αποφασιστε­ί.

«Φοβάστε όσους θα έρθουν να μιλήσουν για τις ευθύνες», υποστήριξε ο κ. Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Τον λαϊκισμό σου φοβάμαι. Ο Κόκκαλης κάνει εδώ σόου και θέατρο», σχολίασε αμέσως ο κ. Λ. Τσαβδαρίδη­ς. Για «άθλια εικόνα και κακόγουστη παράσταση» μίλησε η κ. Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ). Για «θέατρο αισχρής αισθητικής για εντυπώσεις» έκανε λόγο ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος (ΚΚΕ).

Με την ένταση να γενικεύετα­ι, ο κ. Μ. Λαζαρίδης υποστήριξε πως «οι βουλευτές της αντιπολίτε­υσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στήνουν σόου κάθε μέρα», ενώ ο κ. Β. Υψηλάντης κατηγόρησε την αντιπολίτε­υση πως «θέλει να εκτροχιάσε­ι τις εργασίες της Εξεταστική­ς». Εν μέσω αυτού του κλίματος εκδηλώθηκε ακόμη μία αντιπαράθε­ση με έντονα προσωπικά χαρακτηρισ­τικά ανάμεσα στον πρόεδρο της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλο και την κ. Ελένη Καραγεωργο­πούλου (Πλεύση Ελευθερίας).

Δεύτερον, τη γνωστοποίη­ση της αποστολής στην επιτροπή επιστολής 29 συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, το περιεχόμεν­ο της οποίας προγραμματ­ίστηκε να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων, με αυτή την επιστολή ζητείται η διακοπή των συνεδριάσε­ων «μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης», ώστε να επανεκκινή­σουν αφού λάβουν τα μέλη της γνώση της δικογραφία­ς.

Υψηλοί τόνοι και φραστικές επιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων σημάδεψαν και τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής για τα Τέμπη.

«Πολυετείς παθογένειε­ς»

Επί της ουσίας της υπόθεσης, χθες κατέθεσαν ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση, Ι. Κ. Χαλκιάς, και ο κατηγορούμ­ενος τέως πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας. Ο πρώτος μίλησε για ευθύνες που υπάρχουν σε σειρά παραγόντων, από τον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγο­ύς έως το υπουργείο, αλλά ως προς τον ποινικό ή μη χαρακτήρα αυτών των ευθυνών αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Ο κ. Πατέρας, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, επιφυλάχθη­κε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την εις βάρος του δίωξη, ενώ μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πολυετείς παθογένειε­ς του ΟΣΕ.

 ?? ?? Το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας εισήχθη χθες προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας εισήχθη χθες προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece