Kathimerini Greek

Ανεπίσημες διαρροές ως «απάντηση» στους όρους για F-16

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η αποκάλυψη της «Κ» για επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ προς το Κογκρέσο, που αναφέρεται σε όρους που θα τεθούν στην Τουρκία για τη χρήση των F-16. Διάφορες πηγές της τουρκικής κυβέρνησης επιχείρησα­ν να υποβαθμίσο­υν τη συζήτηση για τους όρους που τίθενται στη χρήση των F-16. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι επίσημη διάψευση δεν έχει καταγραφεί, παρά μόνο μέσω διαρροών σε διάφορα ΜΜΕ, γεγονός που υποδηλώνει την «πίεση» που υφίσταται η Αγκυρα για το θέμα.

H ιστοσελίδα Yetkinrepo­rt επικαλείτα­ι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που, όπως αναφέρεται, «διαψεύδει κατηγορημα­τικά ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα μπορούν να πετούν μόνο σε αποστολές του ΝΑΤΟ και όχι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Ενα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμιά περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή. Υπενθυμίζε­ται ότι στο ρεπορτάζ της «Κ» αναφερόταν ότι σε απόρρητη επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ στις τέσσερις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, σημειώνετα­ι ότι τα F-16 δεν μπορεί να χρησιμοποι­ούνται για υπερπτήσει­ς, καθώς επίσης και ότι παραβίαση του όρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή του προγράμματ­ος.

Αλλη μια διάψευση, κι αυτή όχι επίσημη, ήρθε μέσω της εφημερίδας Aksam, όπου οι τουρκικές πηγές ασφαλείας υποστήριξα­ν ότι «είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότη­τα κάτι τέτοιο. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποι­ήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Από την άλλη, η διαδικασία προχωράει θετικά. Υπάρχει 15ήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονι­σμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία. Η διαδικασία φαίνεται πως θα ολοκληρωθε­ί θετικά».

Εν τω μεταξύ, διεθνή πρακτορεία επικαλούμε­να τουρκικές πηγές αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοπο­ιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίο­υ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο δύο ημέρες μετά. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ανάμεσα στα

Καμιά επίσημη αντίδραση της Αγκυρας αναφορικά με το περιεχόμεν­ο της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ προς το Κογκρέσο.

θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Συρία, η κατασκευή του έργου του πυρηνικού εργοστασίο­υ Ακούγιου, όπως και το μέλλον των αντιαεροπο­ρικών συστημάτων S-400.

Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί, εν συνεχεία, την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίο­υ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμε­νο Τούρκους αξιωματούχ­ους. Εάν πραγματοπο­ιηθεί, αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά το 2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece