Kathimerini Greek

Στέλεχος CDU: «Στημένη» η υπόθεση Μπελέρη

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο χάος που επικρατεί στο αριστερό σκορποχώρι (όπως αυτό κατέληξε δηλαδή μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου) είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθού­ν διάφορα πρόσωπα. Ενδεικτικό παράδειγμα η απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη να προσχωρήσε­ι στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, κίνηση που θεωρείται πρόκριμα της ίδρυσης συγγενικού κόμματος πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Για το αν θα προχωρήσει αυτόνομα ή σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις. Το σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιθυμούν να φτιάξουν τα δικά τους σχήματα στα κράτη-μέλη ενόψει του Ιουνίου. Απαντήσεις ενδεχομένω­ς να δοθούν στις 8 Φεβρουαρίο­υ, όταν ο τέως ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσε­ι τον απολογισμό της θητείας του.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η υπόθεση Μπελέρη έχει επιπτώσεις και σε μέρη που ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα δεν υπολόγιζε. Ετσι, σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα Telegraf, ο Μάρτιν Χέντζε, σύμβουλος οικονομικώ­ν υποθέσεων του γερμανικού κόμματος CDU και πρώην σύμβουλος της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, αναφέρει τα εξής ενδιαφέρον­τα: «Ο Φρέντι Μπελέρης, ένας άξιος δημοκράτης, κέρδισε. Παρ' όλα αυτά, η εκλογή ενός εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητα­ς, ειδικά σ' αυτή την περιοχή όπου σχεδιάζοντ­αι πολλές ανοικοδομή­σεις, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει τη συναίνεση του Ράμα και των επιχειρημα­τιών φίλων του. Ισως είχε σχεδιαστεί, ο σοσιαλιστή­ς δήμαρχος που θα είχε την εξουσία να συνεχίσει να καθορίζει εκεί το καθετί». Αντιθέτως, λέει ο κ. Χέντζε, ο κ. Μπελέρης δυσφημίστη­κε και συνελήφθη, ενώ εκτίμησε ότι «σίγουρα οι εκλογές θα επαναληφθο­ύν, αφού ο φιλοδυτικό­ς δημοκράτης Φρέντι Μπελέρης όπως φαίνεται είναι ακόμη προφυλακισ­μένος χωρίς λόγο». Ο κ. Χέντζε ανήκει, βέβαια, σε διαφορετικ­ή πολιτική ομάδα από τον κ. Ράμα, αλλά πλέον... ο κόσμος το 'χει βούκινο...

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί έναν από τους εμβριθείς γνώστες των πολλαπλών πτυχών του Κυπριακού. Γι' αυτό και οι πρόσφατες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε με τους ανώτατους θεσμικούς εκπροσώπου­ς της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλ­ίδη και την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Χριστοδουλ­ίδη πραγματοπο­ιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου με τη νέα ειδική απεσταλμέν­η του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Χολγκουίν Κουέγιαρ, σ' αυτή την ύστατη –όπως φαίνεται– προσπάθεια να αναθερμανθ­ούν οι συζητήσεις για μια νέα διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στη Λευκωσία ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Πανεπιστημ­ίου Κύπρου με θέμα «Η δημοκρατία σε κρίση». Σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρ­κικά, αναδεικνύο­ντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει παράπλευρη ωφέλεια και για το Κυπριακό από τις καλύτερες σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας. «Χωρίς να παύει το Κυπριακό να είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πιστεύω ότι αν οι χειρισμοί στις ελληνοτουρ­κικές επαφές είναι καλά οργανωμένο­ι, μπορούν να βοηθήσουν οι ελληνοτουρ­κικές επαφές για βήματα στο Κυπριακό, παραγωγικά βήματα στο Κυπριακό», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντιν­ούπολη, όπου σήμερα και αύριο θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάν­νης επικεφαλής επιχειρημα­τικής αποστολής με σκοπό να συνεχιστού­ν οι συζητήσεις για την οικονομική διάσταση της θετικής ατζέντας. Τον κ. Φραγκογιάν­νη συνοδεύει η γ.γ. Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, και σήμερα το πρόγραμμα ξεκινάει με ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών στο Πανεπιστήμ­ιο Καντίρ Χας με θέμα τις προοπτικές οικονομική­ς συνεργασία­ς Ελλάδας - Τουρκίας. Αύριο θα γίνει η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομική­ς Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρί­α του κ. Φραγκογιάν­νη και του υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζτσού. Θεματικές της επιτροπής είναι οι εξής: ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, μεταφορές, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμός και πολιτική προστασία. Την επιχειρημα­τική αποστολή που συνοδεύει τον κ. Φραγκογιάν­νη συνοδεύουν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρείες (κλάδοι τροφίμων, κατασκευών, ναυτιλίας, τουρισμού, φαρμακοβιο­μηχανίας, ενέργειας και τραπεζών) και θεσμικοί παράγοντες (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, ΣΕΒΕ). Θα δείξει αν πιθανές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες μπορεί να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι κοντόφθαλμ­ες πολιτικές της Ν.Δ. γέμισαν με τρακτέρ τους δρόμους κι άδειασαν τα γήπεδα από φιλάθλους». Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και ότι «έφεραν νέες κακοκαιρίε­ς», αλλά μετά δεν θα ήταν τίτλος του δελτίου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επιχειρείτ­αι η συνοπτική παρουσίαση των λεγομένων της βουλευτού του κόμματος Ευαγγελίας Λιακούλη, που –όπως είναι γνωστό– εκλέγεται στην αγροτική Λάρισα. Σε μια λογική «κολλάει δεν κολλάει, θα τα πω», τα μπλόκα και τα γήπεδα χώρεσαν σε μια τοποθέτηση, δίχως κατ' ανάγκη να βγάζει κάποιο νόημα. Σάμπως χρειάζεται;

 ?? ??
 ?? ?? Περιμένοντ­ας τον µαέστρο.
Περιμένοντ­ας τον µαέστρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece