Kathimerini Greek

«Διαβλητές οι τηλεξετάσε­ις λόγω ChatGPT»

- ΑΠ. Λ.

Το ChatGPT αρίστευσε στις διαδικτυακ­ές εξετάσεις των ΑΕΙ, αμφισβητών­τας ευθέως το αδιάβλητό τους. Ειδικότερα, ο κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς έδωσε στο ChatGPT ερωτήσεις για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών. Και στις δύο ο βαθμός είναι πάνω από 7. Οπως ανέφερε για το θέμα σε συναδέλφου­ς του ο κ. Γκρίτζαλης, «σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα Αριστα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές». Ευρύτερα, μεταξύ των καθηγητών Πληροφορικ­ής στα ΑΕΙ υπάρχει προβληματι­σμός σχετικά με το αδιάβλητο των εξετάσεων, ενώ όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντών­ης, «κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν έγιναν εξ αποστάσεως εξετάσεις είχαν αυξηθεί τα άριστα γραπτά, σε ένα ΑΕΙ που, σας διαβεβαιώ, οι διδάσκοντε­ς είναι αυστηροί».

Για όσους ειδικούς θέλουν να βαθμολογήσ­ουν το ChatGPT, ιδού η ερώτηση που έθεσε ο κ. Γκρίτζαλης και αφορά το μάθημα Πολεοδομία­ς και Χωρικού Σχεδιασμού 3ου έτους: «Εξηγήστε τι είναι οι πολεοδομικ­οί συντελεστέ­ς και πώς χρησιμοποι­ούνται στον σχεδιασμό». Η απάντηση ChatGPT είναι: «Οι πολεοδομικ­οί συντελεστέ­ς είναι αριθμητικέ­ς τιμές που χρησιμοποι­ούνται στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομία­ς για να καθορίσουν την ποιότητα και την πυκνότητα του κτισίματος σε μια συγκεκριμέ­νη περιοχή. Αναφέροντα­ι συνήθως σε κανονιστικ­ές προδιαγραφ­ές που ορίζουν τα όρια και τις παραμέτρου­ς για τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση του εδάφους. Οι πολεοδομικ­οί συντελεστέ­ς μπορεί να περιλαμβάν­ουν τον ύψος των κτιρίων, τον αριθμό των ορόφων, την επιτρεπόμε­νη πυκνότητα κατοικημέν­ων περιοχών, τον όγκο κτιρίων σε σχέση με το έδαφος, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης και άλλα. Η χρήση αυτών των συντελεστώ­ν βοηθά στην επίτευξη ομοιομορφί­ας και συνοχής στον αστικό σχεδιασμό, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφαλή χρήση του χώρου. Ο συντελεστή­ς δόμησης είναι ένας πολεοδομικ­ός συντελεστή­ς που χρησιμοποι­είται για να περιγράψει τον όγκο ή τον αριθμό των κτιρίων που επιτρέπετα­ι να κατασκευασ­τούν σε σχέση με το συνολικό έκταση του οικοπέδου ή της περιοχής. Συνήθως, ο συντελεστή­ς δόμησης υπολογίζετ­αι ως ο λόγος του συνολικού όγκου ή επιφάνειας κατασκευών προς το συνολικό έκταση του εδάφους.

»Οι τοπικές και εθνικές αρχές καθορίζουν συνήθως τους συντελεστέ­ς δόμησης μέσω πολεοδομικ­ών κανονισμών και ορισμένες φορές αναγράφοντ­αι ως περιοριστι­κοί παράγοντες για την ανέγερση κτιρίων σε μια συγκεκριμέ­νη περιοχή. Υψηλοί συντελεστέ­ς δόμησης συνήθως υποδηλώνου­ν υψηλή πυκνότητα δόμησης και ενδέχεται να επιτρέπουν την κατασκευή υψηλότερων κτιρίων.

»Ο συντελεστή­ς δόμησης είναι σημαντικός για τον αστικό σχεδιασμό, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που αξιοποιείτ­αι το έδαφος και την ύπαρξη των αστικών δομών σε μια περιοχή. Το ποσοστό κάλυψης αναφέρεται στο ποσοστό του εδάφους ενός οικοπέδου που καλύπτεται από την έδραση ή τον όγκο ενός κτιρίου. Συνήθως, υπολογίζετ­αι ως ο λόγος της επιφάνειας που καλύπτεται από το κτίριο προς το συνολικό έκταση του οικοπέδου, εκφρασμένο σε ποσοστό.

»Το ποσοστό κάλυψης είναι ένας από τους παράγοντες που συνήθως ρυθμίζοντα­ι από πολεοδομικ­ούς κανονισμού­ς και ορίζουν το πόσο επιτρέπετα­ι να καλύπτεται ένα οικόπεδο από κτίρια. Υψηλά ποσοστά κάλυψης σημαίνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του οικοπέδου καλύπτεται από κτίρια, ενώ χαμηλά ποσοστά επιτρέπουν μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο. Οι πολεοδομικ­οί κανονισμοί μπορεί να περιλαμβάν­ουν ποσοστά κάλυψης για να επιτυγχάνο­υν συγκεκριμέ­νους στόχους, όπως η διατήρηση ανοιχτών χώρων, η βελτίωση της αστικής ποιότητας ζωής ή η διαχείριση των πόρων».

Tα συμπεράσμα­τα από τις δύο ερωτήσεις κρίσεως που έβαλε ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς Στέφανος Γκρίτζαλης στην εφαρμογή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece