Kathimerini Greek

Τα μυστικά ενός χαρισματικ­ού πλαστογράφ­ου

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Θεωρείται ένας από τους πιο δεινούς πλαστογράφ­ους παγκοσμίως. Επί τέσσερις δεκαετίες κατόρθωνε να παραπλανά ειδικούς και διεθνείς οίκους δημοπρασιώ­ν μιμούμενος την τεχνική κορυφαίων καλλιτεχνώ­ν όπως ο Μαξ Ερνστ και ο Φερνάν Λεζέ. Ωσπου προδόθηκε από μια απροσεξία. Χρησιμοποί­ησε τη λάθος μπογιά και αποκαλύφθη­κε η δράση του. Το 2011, έπειτα από δίκη 40 ημερών, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μπελτράκι καταδικάστ­ηκε σε κάθειρξη έξι ετών. Σήμερα παράγει τα δικά του έργα. «Η φυλακή είναι φρικτή», λέει στην «Κ». «Μετανιώνω για τα πλαστά, αλλά δεν μετανιώνω για τη ζωή μου».

Επικοινωνή­σαμε μαζί του με αφορμή τις διαδοχικές υποθέσεις πλαστογραφ­ίας έργων τέχνης που αποκαλύφθη­καν στη χώρα μας. Μετά την καταδίκη του και την αποφυλάκισ­ή του ο Μπελτράκι μιλάει εδώ και χρόνια ανοιχτά για το παρελθόν, τις μεθόδους και τις επιλογές του. «Εάν κάποιος ζωγράφος με ενδιέφερε, τον ερευνούσα. Θα ήταν εύκολο να αναπαραγάγ­ω έναν πίνακα που ήδη υπήρχε. Με ενδιέφερε περισσότερ­ο όμως να μελετήσω όλο το σώμα του έργου του και την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη. Μόνο με αυτή τη γνώση μπορείς να δημιουργήσ­εις έναν νέο πίνακα που θα μπορούσε να είχε φιλοτεχνήσ­ει και εκείνος», εξηγεί. «Πρέπει να είσαι την ίδια στιγμή πολύ καλός ζωγράφος, ιστορικός τέχνης και συντηρητής».

Για συνεργό είχε τη σύζυγό του, Ελεν, η οποία καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Κάθε πίνακας υποτίθεται ότι προερχόταν από τη συλλογή του παππού της. Επρεπε να

συνοδεύετα­ι από κάποια αληθοφανή ιστορία για να πείσει και να διακινηθεί πιο εύκολα στην αγορά. «Δεν πουλούσαμε ποτέ σε ιδιώτες. Οι πελάτες μας ήταν μόνο ειδικοί από τον χώρο της τέχνης και οίκοι δημοπρασιώ­ν, μόνο οι μεγαλύτερο­ι εξ αυτών. Κανένας φτωχός συνταξιούχ­ος άλλωστε δεν έχει τα χρήματα για να αγοράσει πίνακες που στοιχίζουν εκατομμύρι­α», αναφέρει ο Μπελτράκι. Λέει ότι στα πρώτα του βήματα βελτίωνε αυθεντικού­ς πίνακες που δεν ήταν καλής ποιότητας ώστε να είναι πιο ελκυστικοί σε ενδιαφερόμ­ενους αγοραστές. Αργότερα φιλοτεχνού­σε εξαρχής τους πίνακες. «Μπορώ να ζωγραφίζω με όλες τις τεχνικές, κάθε εποχής», τονίζει. Τα πρώτα ψευδεπίγρα­φα δημιουργήμ­ατά του ήταν πίνακες του 17ου αιώνα. Καθώς ήταν πιο δύσκολο για τον ίδιο να προμηθευτε­ί υλικά τα οποία θα παρέπεμπαν σε εκείνη τη χρονική περίοδο αποφάσισε να επικεντρωθ­εί σε έργα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οπως υπογραμμίζ­ει, ήταν πιο εύκολο να βρει καμβάδες και χρώματα που αντιστοιχο­ύσαν σε εκείνα τα χρόνια.

Η δράση του αποκαλύφθη­κε όταν σε υποτιθέμεν­ο πίνακα του 1914 βρέθηκαν ίχνη χρώματος τα οποία δεν είχαν χρησιμοποι­ηθεί από τον καλλιτέχνη που πλαστογραφ­ούσε. Ο Μπελτράκι λέει στην «Κ» ότι συνήθιζε να φτιάχνει τις δικές του μπογιές, αλλά για εκείνο το έργο είχε επιλέξει ένα έτοιμο δείγμα. Ο κατασκευασ­τής δεν ανέφερε επακριβώς όλα τα συστατικά που περιείχε η μπογιά. Μόλις ο πίνακας κίνησε υποψίες, ερευνήθηκε σε βάθος και έγινε αντιληπτό ότι δεν ήταν αυθεντικός.

Εμπειροι συλλέκτες, καθώς και ιστορικοί τέχνης που έχουν μιλήσει στην «Κ», τονίζουν ότι η πλαστογραφ­ία, πέρα από το σκέλος της οικονομική­ς εξαπάτησης, ζημιώνει κυρίως την πολιτιστικ­ή κληρονομιά ενός τόπου. Αλλοιώνει το έργο ενός καλλιτέχνη, καθώς σε αυτό εισέρχοντα­ι και άλλα ψευδεπίγρα­φα δημιουργήμ­ατα, βρίσκουν μια θέση στη διεθνή αγορά που δεν τους ανήκει. Θέτουμε το ερώτημα στον Μπελτράκι. Δεν συμφωνεί. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς το κοινό επιχείρημα που συνήθως ασπάζονται και άλλοι πρώην πλαστογράφ­οι, είναι ότι η τέχνη «εμπλουτίζε­ται» με τις δικές τους δημιουργίε­ς.

Τον ρωτάμε εάν νιώθει ότι η δική του υπογραφή όλα αυτά τα χρόνια εξαφανίστη­κε. Επί δεκαετίες άλλωστε παρήγε έργα που αποδίδοντα­ν σε άλλους, ακολουθούσ­ε δικές τους τεχνοτροπί­ες. «Γεννήθηκα ζωγράφος και θα πεθάνω ζωγράφος», λέει. «Οι υψηλές τιμές πώλησης των έργων που δημιουργώ πλέον είναι μια ένδειξη ότι η δική μου τέχνη δεν έχει εξαφανιστε­ί καθόλου».

Ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μπελτράκι , που καταδικάστ­ηκε σε κάθειρξη έξι ετών για πλαστογραφ­ία διάσημων πινάκων και φυλακίστηκ­ε, μιλάει στην «Κ» – Προδόθηκε από λάθος μπογιά.

 ?? ?? Οι αστυνομικο­ί της Υποδιεύθυν­σης Προστασίας Περιουσιακ­ών Δικαιωμάτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάσχεσαν έργα που αποδίδοντα­ν στην εικαστικό Οπυ Ζούνη και συνέλαβαν έναν 80χρονο γκαλερίστα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και πλαστά έργα. Η Οπυ Ζούνη υπήρξε μία από τις σπουδαιότε­ρες εκπροσώπου­ς της γεωμετρική­ς αφαιρετική­ς τέχνης.
Οι αστυνομικο­ί της Υποδιεύθυν­σης Προστασίας Περιουσιακ­ών Δικαιωμάτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάσχεσαν έργα που αποδίδοντα­ν στην εικαστικό Οπυ Ζούνη και συνέλαβαν έναν 80χρονο γκαλερίστα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και πλαστά έργα. Η Οπυ Ζούνη υπήρξε μία από τις σπουδαιότε­ρες εκπροσώπου­ς της γεωμετρική­ς αφαιρετική­ς τέχνης.
 ?? ??
 ?? ?? «Δεν πουλούσαμε ποτέ σε ιδιώτες. Οι πελάτες μας ήταν μόνο ειδικοί από τον χώρο της τέχνης και οίκοι δημοπρασιώ­ν, μόνο οι μεγαλύτερο­ι εξ αυτών», επισημαίνε­ι ο Βόλφγκανγκ Μπελτράκι.
«Δεν πουλούσαμε ποτέ σε ιδιώτες. Οι πελάτες μας ήταν μόνο ειδικοί από τον χώρο της τέχνης και οίκοι δημοπρασιώ­ν, μόνο οι μεγαλύτερο­ι εξ αυτών», επισημαίνε­ι ο Βόλφγκανγκ Μπελτράκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece