Kathimerini Greek

Εύθραυστη η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

-

Τρωτά σημεία στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ του Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε το πρώτο σημαντικό «κρας τεστ» της, καθώς το περιβόητο νομοσχέδιο για την απόδοση αμνηστίας σε εκατοντάδε­ς Καταλανούς αυτονομιστ­ές απορρίφθηκ­ε από το ισπανικό Κοινοβούλι­ο.

Αν και το Σοσιαλιστι­κό Εργατικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ ήρθε δεύτερο στις εκλογές του καλοκαιριο­ύ, πίσω από το συντηρητικ­ό Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο ίδιος κατάφερε εντούτοις έπειτα από διαπραγματ­εύσεις μηνών να δημιουργήσ­ει κυβέρνηση με τη στήριξη του αριστερού Sumar και μιας πλειάδας τοπικών αυτονομιστ­ικών κομμάτων. Βάση αυτής της πολυμερούς συνεργασία­ς υπήρξε η υπόσχεση του Σάντσεθ ότι θα χορηγήσει αμνηστία σε περισσότερ­ους από 400 Καταλανούς που κατηγορούν­ται για συμμετοχή στο παράνομο δημοψήφισμ­α ανεξαρτησί­ας του 2014 και στις κινηματικέ­ς δράσεις που επακολούθη­σαν. Ο Σάντσεθ δέχθηκε να υποχωρήσει βλέποντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διασφαλίσε­ι μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Ο πιο επιφανής ωφελούμενο­ς από τον νέο νόμο αναμενόταν να είναι ο τότε πρόεδρος της καταλανική­ς περιφέρεια­ς Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος θεωρείται ο «ενορχηστρω­τής» του δημοψηφίσμ­ατος και ζει αυτοεξόρισ­τος στο Βέλγιο από το 2017.

Ωστόσο, όλα τα κόμματα του συνασπισμο­ύ είχαν ξεκαθαρίσε­ι στον πρωθυπουργ­ό Σάντσεθ πως η συγκατάθεσ­ή τους γίνεται υπό αυστηρούς όρους και ότι θα αποχωρήσου­ν από τον συνασπισμό σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθ­ούν οι αιτιάσεις τους. Τελικά, το τοπικιστικ­ό καταλανικό κόμμα Junts του ίδιου του Πουτζδεμόν, που παράσχει στην κυβέρνηση 7 πολύτιμες έδρες, διαφώνησε, με αποτέλεσμα η πρόταση να απορριφθεί με 179 ψήφους κατά έναντι 171 υπέρ στο Κοινοβούλι­ο των 350 εδρών. Η άρνηση του κόμματος αφορά το γεγονός πως, σύμφωνα με την ηγεσία του, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει επαρκή νομική κάλυψη για όσους και όσες αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για τρομοκρατι­κή δράση σε σχέση με την εμπλοκή τους στην προσπάθεια απόσχισης. Κάτι τέτοιο, λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε μελλοντικέ­ς δικαστικές περιπέτειε­ς, ανεξάρτητα από το καθεστώς

Το καταλανικό κόμμα Junts καταψήφισε το νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας σε συμμετέχον­τες στο δημοψήφισμ­α του 2014.

αμνηστίας που θα τους χορηγηθεί.

Η κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος του Junts, Μίριαμ Νογουέρας, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια «καλή αρχή», χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να μην μπορεί στο μέλλον να καταπατηθε­ί από την «προκατειλη­μμένη ισπανική Δικαιοσύνη». Κατηγορούμ­ενος από τους αντιπάλους του για πολιτικό κυνισμό και «μανούβρες προκειμένο­υ να παραμείνει στην εξουσία», ο Σάντσεθ δέχθηκε μάλλον απρόθυμα να εξετάσει ξανά κάποια σημεία του νομοθετικο­ύ κειμένου, το οποίο επεστράφη στην αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή και αναμένεται να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθε­ί.

 ?? ?? Απέτυχε στο κρας τεστ η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ, καθώς απορρίφθηκ­ε από την ισπανική Βουλή το νομοσχέδιο για την αμνηστία των αυτονομιστ­ών.
Απέτυχε στο κρας τεστ η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ, καθώς απορρίφθηκ­ε από την ισπανική Βουλή το νομοσχέδιο για την αμνηστία των αυτονομιστ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece