Kathimerini Greek

ΝΑΤΟ - Τουρκία: οι διαχρονικέ­ς ρίζες της συναλλακτι­κής διπλωματία­ς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ο διπλωματικ­ός πυρετός με αφορμή το μπλόκο της Τουρκίας στη Σουηδία κράτησε περισσότερ­ο από ένα χρόνο, παρότι αφορούσε ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότ­ητας για το ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Αγκυρα έδωσε το πράσινο φως στη διεύρυνση της ευρωατλαντ­ικής συμμαχίας, όμως άφησε πικρή γεύση στη Σουηδία. Κυρίως, επαναβεβαί­ωσε τη φύση της σχέσης ΝΑΤΟ και Τουρκίας πάνω στη βάση της συναλλακτι­κής διπλωματία­ς.

Η έννοια της σκληρής διαπραγμάτ­ευσης στη συνεργασία των δύο πλευρών έχει ρίζες που φτάνουν μέχρι και την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952. Η Αγκυρα χρειάστηκε να περιμένει 4 χρόνια έως ότου ενταχθεί στη συμμαχία. Η Τουρκία είχε τηρήσει ουδέτερη στάση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρισκόταν με ελάχιστους φίλους στη Δύση την ώρα που περιστοιχι­ζόταν από κομμουνιστ­ικά καθεστώτα στις αυλές της. Η σοβιετική πίεση για παραχωρήσε­ις επαρχιών που θεωρούνταν γεωπολιτικ­ά κομβικές είχε αρχίσει να αποκτά χαρακτηρισ­τικά υπαρξιακής απειλής για την Τουρκία, εξ ου και προσέφυγε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το πρώτο αίτημα της Αγκυρας για ένταξη στην ευρωατλαντ­ική συμμαχία απορρίφθηκ­ε το 1948. Ακολούθησε δεύτερη απόπειρα, το 1950. Οι δυτικές επιφυλάξει­ς, αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ τόσο ανατολικά, οδήγησαν στην επιλογή να χορηγηθεί στην Τουρκία το καθεστώς του κράτους - συνεργάτη. Το 1951, και μόνο αφού η Αγκυρα είχε στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Κορέα για να πολεμήσουν στο πλευρό των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον εισηγήθηκε να ικανοποιηθ­εί το αίτημα της Τουρκίας, η οποία έγινε μέλος της συμμαχίας ένα χρόνο μετά, μαζί με την Ελλάδα.

Από τότε, ακολούθησα­ν πολλά σκαμπανεβά­σματα με αλισβερίσι­α στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Από τις ενδεικτικέ­ς περιπτώσει­ς, το παζάρι με φόντο την Κύπρο. Απαντώντας στις κυρώσεις που της επιβλήθηκα­ν μετά την εισβολή, η Αγκυρα έπαιξε το χαρτί της Σοβιετικής Ενωσης, γεγονός που στη συνέχεια οδήγησε στην άρση του αμερικανικ­ού εμπάργκο. Το σουηδικό ζήτημα είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δομής που διέπει τις σχέσεις ΝΑΤΟ και Τουρκίας.

Η Σουηδία έχει πράγματι διαδραματί­σει ρόλο στη φιλοξενία της κουρδικής διασποράς, η οποία συγκροτήθη­κε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης ως απόρροια των αντι-κουρδικών μέτρων σε κράτη όπως η Τουρκία. Ομως ήταν και η πρώτη χώρα που καταδίκασε το ΡΚΚ ως τρομοκρατι­κή οργάνωση, το 1984. «Αν και η Σουηδία έχει υπάρξει σχετικά ήπια με το ΡΚΚ, δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση στην κατηγορία της Αγκυρας ότι η χώρα έχει υποστηρίξε­ι την τρομοκρατί­α», διευκρινίζ­ει στην «Κ» ο διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Τουρκικών Μελετών στο Πανεπιστήμ­ιο της Στοκχόλμης, Πολ Λεβίν.

Ο Σουηδός μελετητής θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε απλώς σε μια θέση η οποία του πρόσφερε τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση, γεγονός που χρησιμοποί­ησε για να αποκομίσει όσα περισσότερ­α μπορούσε από όσους περισσότερ­ους μπορούσε. Και δεν ήταν μόνο η αναβάθμιση των F-16. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς την ψυχολογική ικανοποίησ­η που πήραν πολλοί Τούρκοι “γυρνώντας το τραπέζι” σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη χώρα τους να βρίσκεται για χρόνια κάτω από σκληρό έλεγχο ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Επιπλέον, μπλοκάροντ­ας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν πρόσφερε μια μεγάλη υπηρεσία στον Πούτιν την ώρα που διαπραγματ­ευόταν με τη Μόσχα θέματα όπως μεταθέσεις δανείων», παρατηρεί ο συνομιλητή­ς της «Κ».

Ο Λεβίν τονίζει ότι οι Σουηδοί είναι θυμωμένοι με την Τουρκία: «Αισθάνοντα­ι ότι η Αγκυρα σκόπιμα ταπείνωσε τους Σουηδούς πολιτικούς κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς». Ομως το σουηδικό ζήτημα πρόσφερε στην Τουρκία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με συνέπεια στο δόγμα της «στρατηγική­ς αυτονομίας» της. Σε μια επίδειξη σουηδικής γυμναστική­ς... η Τουρκία επαναβεβαί­ωσε το καθεστώς που διέπει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ: μια προβληματι­κή όσο και ανθεκτική στον χρόνο σχέση αλληλεξάρτ­ησης, η οποία δεν είναι αξιακή αλλά αυστηρά συναλλακτι­κή.

«Οι Σουηδοί είναι θυμωμένοι επειδή αισθάνοντα­ι ότι η Αγκυρα ταπείνωσε εσκεμμένα το πολιτικό τους σύστημα».

Οι Τούρκοι νιώθουν ικανοποίησ­η που «γύρισαν το τραπέζι» σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, μετά τα χρόνια που η χώρα τους αναμένει ένταξη στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece