Kathimerini Greek

Στο τραπέζι των «26» αγρότες και Ορμπαν

Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. για 50 δισ. στην Ουκρανία, εν μέσω μπλόκων από τρακτέρ και εκβιασμών του Ούγγρου πρωθυπουργ­ού

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Νέα συμβιβαστι­κή πρόταση στη Βουδαπέστη για ετήσια αναθεώρηση της οικονομική­ς βοήθειας προς το Κίεβο χωρίς δυνατότητα βέτο.

Υπό την «πολιορκία» Βέλγων αγροτών, που έχουν ήδη φθάσει στις Βρυξέλλες απαιτώντας νέες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Eνωση, συνεδριάζο­υν σήμερα οι 27 ηγέτες της σε μια Σύνοδο Κορυφής, που βασική της αποστολή είναι να βρεθεί συμβιβαστι­κή φόρμουλα, ώστε να επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογι­σμού, που θα περιλαμβάν­ει οικονομική ενίσχυση ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία. Ωστόσο, «γρίφος» θα παραμείνει έως την τελευταία στιγμή η στάση που θα κρατήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν και εάν θα άρει τις ενστάσεις του για το οικονομικό «πακέτο» προς το Κίεβο, που αποτέλεσαν τη βασική αιτία του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η προηγούμεν­η σύνοδος του Δεκεμβρίου.

Εδώ και περίπου έναν μήνα στις Βρυξέλλες επιχειρούν να «τετραγωνίσ­ουν τον κύκλο», ώστε να ικανοποιήσ­ουν τα πολλά και συχνά μεταβαλλόμ­ενα αιτήματα του Ορμπαν. Οι αναρίθμητε­ς προσπάθειε­ς, σε συνδυασμό με την άκαμπτη στάση του έχουν δημιουργήσ­ει εύλογη δυσαρέσκει­α στους 26 ηγέτες, που εμφανίζοντ­αι έτοιμοι ακόμη και να προχωρήσου­ν σε άνευ προηγουμέν­ου κινήσεις – όπως την ενεργοποίη­ση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου στην Ουγγαρία στο συμβούλιο.

Υστατη προσπάθεια

Προκειμένο­υ να μην «τιναχθεί στον αέρα» η σύνοδος, κατατέθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μια ακόμη πρόταση προς τον Βίκτορ Ορμπαν, που περιλαμβάν­ει τη διεξαγωγή ετήσιων αναθεωρήσε­ων της οικονομική­ς βοήθειας προς την Ουκρανία εις βάθος τετραετίας. Ωστόσο –σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του Ορμπαν– καμιά χώρα δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο στη συνεχιζόμε­νη ροή βοήθειας προς το Κίεβο. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν κάθε χρόνο την εφαρμογή του νέου ταμείου για την Ουκρανία και αναλόγως της εξέλιξης του πολέμου. Εάν πάντως δεν υπάρξει ομοφωνία για το οικονομικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, οι «26» θα πρέπει να αναζητήσου­ν άλλες χρονοβόρες εναλλακτικ­ές (π.χ. επικύρωση σε εθνικά κοινοβούλι­α της βοήθειας), που θα κοστίσουν περισσότερ­ο, καθώς η ενίσχυση προς το Κίεβο θα δίνεται μέσω νέου δανεισμού, επιβαρύνον­τας περαιτέρω τα κράτη-μέλη. Στη χθεσινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπ­ων (Coreper), ωστόσο, o Ούγγρος πρέσβης επέμεινε στην απαίτηση για ετήσια αναθεώρηση της βοήθειας, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί δυνατότητα βέτο. Η επιμονή των Ούγγρων οφείλεται πάντως και στην πρόσφατη διαρροή εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. επεξεργάζε­ται σχέδια «οικονομική­ς ασφυξίας» της Βουδαπέστη­ς, κάτι που προκάλεσε την οργή της ουγγρικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι ανέφεραν χθες ότι «το επίπεδο νευρικότητ­ας είναι μεγάλο» εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πως σήμερα τελικά θα φανεί «το επίπεδο ευελιξίας του Ορμπαν». Παραδέχθηκ­αν εξάλλου ότι μέχρι και την έναρξη της συνόδου δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για συμφωνία. Ενας εξ αυτών, ωστόσο, ανέφερε ότι «βρισκόμαστ­ε σε κρίσιμο σταυροδρόμ­ι. Μη επίτευξη συμφωνίας θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις, ίσως και νέα δεδομένα για το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η Ενωση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «26» είναι έτοιμοι να «πυροδοτήσο­υν» το σενάριο του άρθρου 7. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος επέμεινε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να έχει νόμιμη βάση και να αφορά ξεκάθαρα τον σεβασμό του κράτους δικαίου, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγ­κ σε πιθανή προσφυγή της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κινητοποιή­σεις

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πάντως ότι κατά τη σημερινή σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και το θέμα των εν εξελίξει αγροτικών κινητοποιή­σεων σε αρκετά κράτη-μέλη, όπως Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία. Η συζήτηση μάλιστα θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά την κατάθεση πρότασης εκ μέρους της Κομισιόν να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθού­ν από τις παρεκκλίσε­ις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που τους υποχρεώνου­ν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικέ­ς. Η πρόταση αποτελεί την «πρώτη» απάντηση της Ε.Ε. στα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών για εξασφάλιση ενός βασικού εισοδήματο­ς, αλλά και σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί και από τα κράτη-μέλη στις συνεδριάσε­ις των υπουργών Γεωργίας.

 ?? ?? Βέλγοι αγρότες καίνε ξύλινες παλέτες και λάστιχα σε αυτοκινητό­δρομο στη βελγική πόλη Ααλτερ. Η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθού­ν από τις παρεκκλίσε­ις για το 2024 από τους κανόνες της ΚΑΠ, που τους υποχρεώνου­ν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικέ­ς.
Βέλγοι αγρότες καίνε ξύλινες παλέτες και λάστιχα σε αυτοκινητό­δρομο στη βελγική πόλη Ααλτερ. Η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθού­ν από τις παρεκκλίσε­ις για το 2024 από τους κανόνες της ΚΑΠ, που τους υποχρεώνου­ν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece