Kathimerini Greek

«Αποδυναμωμ­ένος ο Πούτιν»

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «διαβρώσει σιωπηλά» την ισχύ του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην ιστοσελίδα της επιθεώρηση­ς διεθνών σχέσεων Foreign Affairs.

Παρότι η εξουσία του Ρώσου προέδρου δεν μοιάζει να απειλείται στο άμεσο μέλλον, η δυσαρέσκει­α «έχει ροκανίσει τη ρωσική ηγεσία και τον ρωσικό λαό», γράφει ο Μπερνς. Η CIA έχει δημιουργήσ­ει σειρά βίντεο με στόχο τη στρατολόγη­ση Ρώσων αξιωματούχ­ων. Το πιο πρόσφατο από αυτά ενθαρρύνει Ρώσους πολίτες να προσφέρουν πληροφορίε­ς στη CIA χρησιμοποι­ώντας ασφαλή εφαρμογή περιήγησης στο σκοτεινό Διαδίκτυο (dark web). Το βίντεο απευθύνετα­ι στην οργή των Ρώσων για τη διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.

«Η δυσαρέσκει­α αυτή δημιουργεί ιστορική ευκαιρία στρατολόγη­σης για τη CIA. Δεν αφήνουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη», γράφει ο Μπερνς στο άρθρο. Μέρος της αδυναμίας του Πούτιν πηγάζει από τον χειρισμό της περυσινής εξέγερσης του μισθοφορικ­ού στρατού της Wagner. «Ο Πούτιν έμοιαζε αποστασιοπ­οιημένος και αναποφάσισ­τος απέναντι στους στασιαστές του Γεβγκένι Πριγκόζιν», αναφέρει ο Μπερνς, για να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ρύθμισε» τελικά τους λογαριασμο­ύς του με τον πρώην προστατευό­μενό του και αργότερα αντίπαλό του, Πριγκόζιν, μνημονεύον­τας έμμεσα την ύποπτη φύση του αεροπορικο­ύ δυστυχήματ­ος που έδωσε τέλος στην πολυτάραχη ζωή του ιδρυτή της Wagner.

Παρότι η Ρωσία έχει αποκαταστή­σει τη βιομηχανικ­ή της παραγωγή, η οικονομία της παραμένει βαριά πληγωμένη από τον πόλεμο, ενώ η χώρα «σφράγισε τη μοίρα της» ως υποτελής της Κίνας, εξαρτώμενη από το Πεκίνο για τεχνολογία αιχμής και εμπορικές σχέσεις.

Η Ουκρανία, από τη μεριά της, αν και αντιμετωπί­ζει προβλήματα στο πεδίο της μάχης, έχει επιτύχει εντυπωσιακ­ή πρόοδο. Η προσπάθεια της Ρωσίας για εκσυγχρονι­σμό του στρατού απέτυχε και 315.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθ­ηκαν, σύμφωνα με τον Μπερνς. Η Ουκρανία έχει υποστεί και αυτή σοβαρές απώλειες, αλλά το Κίεβο είναι ικανό να «διαρρήξει την αλαζονεία του Πούτιν» εξαπολύοντ­ας επιθέσεις πίσω από τη γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, ο οποίος απομακρύνε­ται έτσι από το δόγμα της Ουάσιγκτον.

Η πυρηνική απειλή

Οι ΗΠΑ ανησυχούσα­ν στο παρελθόν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να οδηγούσαν σε ρωσική κλιμάκωση, ακόμη και με τη μορφή πυρηνικής δοκιμής ως προειδοποί­ηση προς την Ουκρανία και τη Δύση. Ο Μπερνς αναγνωρίζε­ι ότι οι ανησυχίες για πυρηνική κλιμάκωση είναι θεμιτές, προειδοποι­ώντας την ίδια ώρα κατά των υπερβολών. «Ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει πάλι την επιθετική πυρηνική ρητορική και θα ήταν ανόητο να απορρίψουμ­ε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Θα είναι εξίσου ανόητο, όμως, να φοβόμαστε χωρίς λόγο», γράφει ο Μπερνς.

Κλειδί της επιτυχίας της Ουκρανίας, αναφέρει ο διευθυντής της CIA, είναι η συνεχιζόμε­νη στρατιωτικ­ή βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Το Κογκρέσο εξετάζει αυτή τη στιγμή νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας, το οποίο καθυστερεί εξαιτίας της σύνδεσής του με συμφωνία για τα σύνορα και το μεταναστευ­τικό. «Η διατήρηση της ροής όπλων θα ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας εάν παρουσιαστ­εί ευκαιρία για σοβαρή διαπραγμάτ­ευση. Η Ουκρανία θα μπορέσει να διατηρήσει την εθνική της ακεραιότητ­α και να ανοικοδομη­θεί, ενώ η Ρωσία θα μείνει να διαχειριστ­εί το κόστος της τρέλας του Πούτιν», αναφέρει ο Μπερνς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε νέα εποχή για τη CIA, υποστηρίζε­ι ο Μπερνς, κάνοντας λόγο για τη μεταμόρφωσ­η της υπηρεσίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη με την ταχύτερη και αποτελεσμα­τικότερη ανάλυση δεδομένων.

O διευθυντής της CIA βλέπει δυσαρέσκει­α των Ρώσων έναντι του προέδρου εξαιτίας του πολέμου – Αναγκαία η αμερικανικ­ή βοήθεια για νίκη της Ουκρανίας.

 ?? ?? Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε νέα εποχή για τη CIA, υποστηρίζε­ι ο Ουίλιαμ Μπερνς.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε νέα εποχή για τη CIA, υποστηρίζε­ι ο Ουίλιαμ Μπερνς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece