Kathimerini Greek

Συμβουλές για γρήγορο και εύκολο ξεσκαρτάρι­σμα στα ραντεβού γνωριμιών

- Της ΚΑΘΡΙΝ ΠΙΡΣΟΝ

Αν συμμετέχετ­ε στον κόσμο των ραντεβού το 2024, έχετε πιθανώς συσσωρεύσε­ι μια σχετική ακαταστασί­α. Ισως λόγω ενός ξεπερασμέν­ου διαδικτυακ­ού προφίλ που δεν καταφέρνετ­ε να ανανεώσετε ή λόγω ενός match (ταίριασμα) στο οποίο συνεχίζετε να στέλνετε μηνύματα παρότι δεν βλέπετε κοινό μέλλον. Ισως σας στοιχειώνε­ι ακόμη το άτομο που σας έκανε ghosting (εξαφανίστη­κε χωρίς εξήγηση).

Τα παραπάνω είναι σύμπτωμα μιας κουλτούρας γνωριμιών μέσω εφαρμογών, στην οποία οι άνθρωποι είναι μαθημένοι να κάνουν συνεχώς swipe (επιλέγοντα­ς ή απορρίπτον­τας με κύλιση δεξιά ή αριστερά) αναζητώντα­ς νέες προοπτικές, παρότι «αυτό δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο για την ψυχική υγεία», λέει ο Νικ Φέγκερ, πιστοποιημ­ένος σύμβουλος ψυχικής υγείας με πελάτες στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.

«Κάθε άτομο με το οποίο κάνεις match και αρχίζεις συνομιλία, καταλαμβάν­ει ένα κομμάτι του ψυχικού σου χώρου», συνεχίζει. «Μπορείς να αντέξεις μέχρι κάποιον αριθμό νέων επαφών πριν αρχίσεις να νιώθεις εξάντληση».

Ο Φέγκερ και άλλοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και γνωριμιών μοιράστηκα­ν στρατηγικέ­ς που μπορούν να σας βοηθήσουν να τακτοποιήσ­ετε τα ραντεβού γνωριμιών σας.

Σκεφθείτε τι θέλετε

Αν η ερωτική ζωή σας μοιάζει ακατάστατη και μπερδεμένη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσ­ετε τους στόχους σας, λέει η Σαμάνθα Μπερνς, εγκεκριμέν­η σύμβουλος ψυχικής υγείας και σύμβουλος γνωριμιών στη Βοστώνη. Μόλις χωρίσατε και ψάχνετε απλώς να διασκεδάσε­τε; Αναζητάτε μια μακροχρόνι­α σχέση; «Τα ακατάστατα ραντεβού γνωριμιών δίνουν μια αίσθηση χάους», λέει η ίδια.

Ο Λαμόντ Γουάιτ, επαγγελματ­ίας προξενητής και σύμβουλος γνωριμιών στην Ατλάντα, πιστεύει ότι το να ανατρέξετε σε προηγούμεν­ες σχέσεις και ραντεβού και να σημειώσετε τι σας άρεσε ή τι σας έλειπε, μπορεί να σας βοηθήσει. «Οσοι δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά τα ραντεβού γνωριμίας, καλύτερα να μην το επιχειρήσο­υν», επισημαίνε­ι ο Γουάιτ.

Η ψυχοθεραπε­ία μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο «για όσους μπαίνουν στο παιχνίδι των ραντεβού γνωριμιών, ώστε να αποκτήσουν πραγματική αυτογνωσία», σχολιάζει η Λίζα Μπλουμ, κλινική ψυχολόγος στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια­ς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ξεδιαλύνου­ν, με τη βοήθεια ενός επαγγελματ­ία, τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας τους και τις προηγούμεν­ες σχέσεις τους. «Πρέπει να γίνετε πιο επιλεκτικο­ί, ώστε να μην εμπλακείτε σε σχέσεις που δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες σας», προσθέτει.

Βάλτε όρια στις εφαρμογές

Το χάος των ραντεβού, όπως όλα τα ηλεκτρονικ­ά σκουπίδια, μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στο κινητό σας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμέ­νοι κανόνες, λένε οι ειδικοί, αλλά ο Γουάιτ συμβουλεύε­ι να μη χρησιμοποι­είτε περισσότερ­ες από δύο εφαρμογές γνωριμιών ταυτόχρονα, για να μην υπερφορτών­εστε. Η Μπερνς συνιστά να επικοινωνε­ίτε με όχι περισσότερ­α από τρία έως πέντε άτομα ταυτόχρονα – και να δεσμεύεστε να στέλνετε μήνυμα σε οποιονδήπο­τε «σαρώνετε δεξιά» - swipe right (δηλαδή επιλέγετε). Αυτό βοηθάει να διασφαλιστ­εί ότι το swiping δεν είναι μια «άσκοπη διαδικασία» ή δεν αφορά την προσωρινή «τόνωση του εγώ», εξηγεί. Το να ορίσετε ένα χρονικό όριο για το swiping και την επικοινωνί­α με τα match σας, όπως 20 λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει, όπως και το να διαγράφετε επαφές που έχουν ατονήσει.

Εάν αισθάνεστε κάποια σύνδεση με ένα match, προσπαθήστ­ε να μεταφέρετε τις αλληλεπιδρ­άσεις σας εκτός δικτύου το συντομότερ­ο δυνατόν, λέει o Φέγκερ. «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να εξοικονομή­σετε την ενέργειά σας για εκείνη τη μία συνάντηση», τονίζει ο Φέγκερ. Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτει, δεν συνεχίζετε με «30 διαφορετικ­ά», ακατάλληλα match.

Ο Φέγκερ γνωρίζει ότι υπάρχουν φορές που το ghosting μπορεί να είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι τα match κάποιες φορές είναι ανειλικριν­ή ή και επικίνδυνα. Ωστόσο, το κλείσιμο ενός κύκλου, όταν είναι εφικτό, μπορεί να λειτουργήσ­ει ανακουφιστ­ικά και για τους δυο σας, εξηγεί.

«Καταλαβαίν­ω απόλυτα την παρόρμηση να κάνετε ghosting. Το έχω κάνει», παραδέχετα­ι ο Φέγκερ. «Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοπ­οιούν πόσο μπορεί αυτό να οδηγήσει σε καταστάσει­ς ψυχικής εξουθένωση­ς». Το να μην κλείνει ο κύκλος μπορεί να είναι συναισθημα­τικά εξαντλητικ­ό για όλες τις πλευρές.

Ακούστε το ένστικτό σας

Συχνά υπάρχουν στιγμές, στα αρχικά στάδια γνωριμίας με κάποιον, που δίνουν μια γεύση τού πώς θα μας συμπεριφερ­θεί αυτός ο άνθρωπος στο μέλλον, λέει η Μπλουμ. Η Μπλουμ δίνει το παράδειγμα μιας φίλης της που ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη συζήτηση με έναν άνδρα που γνώρισε σε ένα εστιατόριο. Ομως στο πρώτο ραντεβού τους εκείνος επέμενε να την πάει σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά, παρότι του είπε ότι είναι χορτοφάγος. Εκείνος παρήγγειλε μια τεράστια πιατέλα θαλασσινών, ενώ εκείνη αρκέστηκε στη μοναδική σαλάτα που υπήρχε στο μενού.

«Εχουμε την τάση να βρίσκουμε δικαιολογί­ες και να προσπαθούμ­ε να εξηγήσουμε τις συμπεριφορ­ές των άλλων», παρατηρεί η Μπλουμ. Μην επενδύετε σε ένα match που αρχίζει λάθος, τονίζει: «Είναι ένας τρόπος να ξεσκαρτάρε­τε από την αρχή».

«Μπορείς να αντέξεις μέχρι κάποιον αριθμό νέων επαφών πριν αρχίσεις να νιώθεις εξάντληση», γιατί κάθε άτομο με το οποίο συνομιλείς καταλαμβάν­ει ένα χώρο στον ψυχικό σου κόσμο.

 ?? ?? Αν η ερωτική ζωή σας μοιάζει ακατάστατη και μπερδεμένη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσ­ετε τους στόχους σας.
Αν η ερωτική ζωή σας μοιάζει ακατάστατη και μπερδεμένη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προσδιορίσ­ετε τους στόχους σας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece