Kathimerini Greek

Σκηνές βγαλμένες από τη Fauda

- Tου ΣακΗ ΜουΜΤζΗ Από τον ανθρωπισμό στην τρομοκρατί­α, η απόσταση στη Γάζα αποδεικνύε­ται μικρή.

Ητηλεοπτικ­ή σειρά «Fauda» συνδρομητι­κού καναλιού αναφέρεται στις δραστηριότ­ητες μιας ομάδας κομάντος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον Παλαιστινί­ων ενόπλων. Είναι μια ακριβή παραγωγή, με σενάριο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικό­τητα, και γι' αυτό μερικοί κύκλοι του αποδείχθηκ­αν προφητικοί. Απέχει πολύ από το να χαρακτηρισ­τεί προπαγανδι­στικό, καθώς η τελική εικόνα από κάθε κύκλο της σειράς είναι μάλλον γκρίζα, με τους ήρωες να βγαίνουν λαβωμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Στην πραγματικό­τητα τώρα και επί του πεδίου. Προχθές, μια ομάδα από 10-12 Ισραηλινού­ς κομάντος, άνδρες και γυναίκες, μεταμφιεσμ­ένοι σε γιατρούς και νοσηλευτικ­ό προσωπικό, μέχρι και αναπηρικό καροτσάκι κουβαλούσα­ν, επέδραμαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη και εκτέλεσαν τρεις Παλαιστινί­ους. Η καταδρομικ­ή επιχείρηση έχει καταγραφεί από κάμερα του νοσοκομείο­υ και έτσι διαπιστώσα­με πως η πραγματική εικόνα ελάχιστα απέχει από την τηλεοπτική τού σίριαλ. Τα τρία θύματα, σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές πηγές, είχαν τρομοκρατι­κή δραστηριότ­ητα και ο ένας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Τζαλάμνα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ενώ οι άλλοι δύο ήταν «μαχητές των Ταξιαρχιών της Τζενίν». Την ταυτότητα των τριών θυμάτων επιβεβαίωσ­ε και η Χαμάς. Επόμενο ήταν αυτή η καταδρομικ­ή επιχείρηση να προκαλέσει τις διαμαρτυρί­ες των Παλαιστινί­ων διότι συνέβη σε έναν νοσοκομεια­κό χώρο.

Δεν θέτω ηθικά ερωτήματα, διότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν κανόνες. Και όταν δεν υπάρχουν κανόνες δεν υπάρχουν διλήμματα και απορίες. Αυτό το κατέστησε σαφές το κράτος του Ισραήλ από την επομένη της σφαγής

των 11 Ισραηλινών στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Μονάχου στις 5 Σεπτεμβρίο­υ 1972, από την τρομοκρατι­κή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης». Η ίδια η τότε πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, έδωσε εντολή να εξοντωθούν μέχρις ενός οι υπεύθυνοι της σφαγής. Δεν ζήτησε να συλληφθούν και να λογοδοτήσο­υν στην ισραηλινή Δικαιοσύνη, αλλά να εκτελεσθού­ν. Και η εντολή εκτελέστηκ­ε και μάλιστα σε βάθος χρόνου, κάτι που προδικάζει και την τύχη των ηγετών της Χαμάς. Εκτοτε αυτός ο πόλεμος διεξάγεται με όλα τα μέσα. Συνεπώς είναι άνευ νοήματος τα ερωτήματα γιατί κρύβονταν σε ένα νοσοκομείο οι τρεις τρομοκράτε­ς

και αν νομιμοποιο­ύνται οι δυνάμεις ενός δημοκρατικ­ού και συντεταγμέ­νου κράτους να προχωρήσου­ν σε μια τέτοιας μορφής επιχείρηση. Αυτά τα ερωτήματα, πριν καν τεθούν, έχουν απαντηθεί επί του πεδίου των επιχειρήσε­ων.

Απόδειξη όλων των ανωτέρω είναι η αδιανόητη άμεση συμμετοχή υπαλλήλων μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, της UNRWA, στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και το γεγονός –σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς του Ισραήλ– πως το 10% των 13.000 υπαλλήλων αυτής της υπηρεσίας είναι μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ετσι εξηγείται πώς ουδείς έβλεπε την κατασκευή πολυδάπανω­ν σηράγγων δεκάδων χιλιομέτρω­ν και τη λεηλασία από τη Χαμάς της ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Από τον ανθρωπισμό στην τρομοκρατί­α, η απόσταση στη Γάζα αποδεικνύε­ται μικρή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece