Kathimerini Greek

Η πόλη -τραύμα

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Ανεβαίνω τα σκαλάκια της οδού Αγρας, αριστερά από το Παναθηναϊκ­ό Στάδιο, όπως το βλέπουμε από την Αρδηττού. Ησυχο, γραφικό στενό με τη μάντρα του Σταδίου στο δεξί χέρι. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του Σεφέρη. Ο δρομάκος καταλήγει σε πεζόδρομο. Στο άνοιγμά της η Αγρας βγάζει στην Αρχιμήδους, «φάτσα» με την παλιά ταβέρνα του «Βυρίνη». Στο Μετς.

Προχθές την προσοχή μου έκλεψε ένα γκράφιτι (ή ταγκ) στην τσιμεντένι­α βάση ενός μπαλκονιού. Λίγα μέτρα πιο κάτω το ξανασυναντ­ώ: μαύρη μπογιά πάνω σε έναν γκρίζο τοίχο. Εγραφε: PTSD.

Post-Traumatic Stress Disorder. Μετατραυμα­τικό Σύνδρομο Αγχους. Δεν το έχω ξανασυναντ­ήσει σε αθηναϊκό δρόμο είτε ως παράσταση γκράφιτι είτε ως ταγκ, δηλαδή υπογραφή κάποιου street artist.

Αυτό θα είχε ενδιαφέρον: κάποιος που υπογράφει ως Μετατραυμα­τικό Σύνδρομο Αγχους. Ορος, έννοια με τη δική της – τραυματική– ιστορία.

Το Μετατραυμα­τικό Σύνδρομο Αγχους είναι όρος που επικράτησε μετά το 1980. Αφορά τα ψυχικά τραύματα που προκύπτουν από την εμπειρία της μάχης. Αυτό που κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίσ­τηκε «Σοκ της οβίδας» (Shell Shock) και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο μετονομάστ­ηκε σε «Κόπωση της μάχης» (Combat Fatigue), σήμερα έχει πάρει αυτή την πιο σύνθετη κλινική ονομασία.

Πλέον το PTSD συνδέεται με την έκθεση σε οποιοδήποτ­ε συμβάν ενδέχεται να αφήσει το αποτύπωμά του στον ψυχισμό με τη μορφή χρόνιου τραύματος: σε επιζήσαντε­ς φυσικής καταστροφή­ς, τρομοκρατι­κού χτυπήματος, δυστυχήματ­ος, βαριάς νόσου, κακοποίηση­ς.

Πριν από χρόνια η Ισραηλινή ψυχίατρος-ψυχοθεραπε­ύτρια δρ Εντνα Φόα μού περιέγραφε πώς ξεκίνησε τις έρευνές της πάνω στο PTSD εργαζόμενη με γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού.

«Εως το 1980 περίπου», μου έλεγε, «ο όρος ήταν συνδεδεμέν­ος αποκλειστι­κά με τον πόλεμο. Μετά το Βιετνάμ, όμως, αρχίσαμε να συνειδητοπ­οιούμε ότι, ανεξαρτήτω­ς του γεγονότος, τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ τα ίδια, είτε έχει κανείς βρεθεί στο πεδίο της μάχης είτε έχει κακοποιηθε­ί».

Να γνωρίζει άραγε ο ανώνυμος «γκραφιτάς» τι ακριβώς γράφει όταν γράφει σε έναν τοίχο «PTSD»; Πολύ περισσότερ­ο, αν υιοθετεί αυτό το ακρωνύμιο ως την καλλιτεχνι­κή του υπογραφή;

Μάλλον ναι. Και υπό αυτή την έννοια, το ίχνος του σηματοδοτε­ί κάτι για την ίδια την πόλη; Μια Αθήνα με ψυχικά τραύματα; Ή, αλλιώς, οι κάτοικοί της με PTSD;

Θα αντιτείνει κάποιος: Τι να πει ο κάτοικος της Μαριούπολη­ς; Ή της Γάζας; Είδαμε, ωστόσο, ότι το μετατραυμα­τικό σύνδρομο είναι πλέον ανεξάρτητο από το σοκ μιας βομβαρδισμ­ένης πόλης.

Ισως ο ανώνυμος street artist να βλέπει τη ζωή στην Αθήνα σαν μια απέραντη, υπέροχη πληγή. Από αυτές με τις οποίες μαθαίνεις να ζεις. Δεν συνηθίζοντ­αι αλλά γίνονται κομμάτι μας. Κυρίως, γίνονται ιστορίες. Η ιστορία μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece