Kathimerini Greek

Τα F-35 δίνονται μόνο σε αξιόπιστου­ς συμμάχους

- Του αθανασιου ελλισ

Ηγεωπολιτι­κή δεν είναι στατική. Περιλαμβάν­ει διαφοροποι­ήσεις σε συνεργασίε­ς και συμμαχίες, όπως και αλλαγές προσανατολ­ισμού χωρών, συχνά ως απόρροια αντιλήψεων συγκεκριμέ­νων ηγετών, οι οποίες τελικά μετεξελίσσ­ονται σε μακροπρόθε­σμες στρατηγικέ­ς των χωρών τους.

Μια ενδιαφέρου­σα περίπτωση τέτοιας «μετεξέλιξη­ς» αποτελεί η Τουρκία και η πορεία που ακολουθεί την τελευταία εικοσαετία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας πιστεύει βαθιά ότι η Τουρκία αποτελεί δύναμη παγκοσμίου, όχι απλώς περιφερεια­κού, βεληνεκούς και πρέπει να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμαν­ικού κόσμου.

Υπό αυτό το πρίσμα νιώθει ότι η χώρα του αδίκως έχει «περιοριστε­ί» στα σημερινά της σύνορα που, φυσικά, δεν συμπίπτουν με αυτά της καρδιάς του. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίκληση της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως και οι αναφορές περί αναθεώρηση­ς της συνθήκης της Λωζάννης.

Με αυτά τα δεδομένα, Αμερική και Ευρώπη καλούνται να επιλέξουν τον πιο σωστό τρόπο αντιμετώπι­σης της Τουρκίας. Η μια επιλογή είναι να ικανοποιού­ν όσο περισσότερ­ες πτυχές της απρόβλεπτη­ς συμπεριφορ­άς της μπορούν, έτσι ώστε «να μη χαθεί η Τουρκία για τη Δύση» ή να μη γίνει ένα άλλο Πακιστάν, όπως είχε πει στον γράφοντα κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.

Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσμα­τικό και ρεαλιστικό να αναγνωρίσο­υν τη μεταστροφή και να τη διαχειριστ­ούν ανάλογα; Το έκανε ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ευρώπη, στην κυβέρνηση Τραμπ, Γουές Μίτσελ, ο οποίος χάραξε μια στρατηγική που βασιζόταν στην πραγματικό­τητα και όχι σε κάποια ιδεατή κατάσταση, που ίσως να υπήρχε κάποτε, αλλά σίγουρα δεν υφίσταται πλέον. Παράλληλα, είχε το όραμα να προωθήσει την εμβάθυνση της στρατηγική­ς σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας.

Στην κυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει μια σειρά γνωστών από το παρελθόν αξιωματούχ­ων εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι εσφαλμένα επιχειρούν να διαχειριστ­ούν την Τουρκία του 2024 με όρους της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν μια μουσουλμαν­ική χώρα με δυτικό προσανατολ­ισμό υπό την επιρροή και του στρατιωτικ­ού κατεστημέν­ου και είχε

Είναι η όλη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας ανάλογη με αυτή της Βρετανίας, του Ισραήλ, ή και της Ελλάδας;

στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Οι τελευταίες δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ, δεύτερης στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, για την προοπτική επανόδου της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εκπέμπει αυτή την πεποίθηση.

Ο εύλογος στόχος της διατήρησης των στρατιωτικ­ών δεσμών με την Τουρκία υπηρετείτα­ι από την πώληση και αναβάθμιση των F-16 (όπως και για την Ε.Ε. με την εμβάθυνση της Τελωνειακή­ς Ενωσης και άλλων μέτρων, αλλά όχι της πλήρους ένταξης).

Η περαιτέρω ενίσχυση της σημερινής Τουρκίας θολώνει το επιχείρημα περί αξιόπιστων συμμάχων, ενώ είναι αμφίβολο αν υπηρετεί τα μακροπρόθε­σμα γεωπολιτικ­ά συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Είναι η όλη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας ανάλογη με αυτή της Βρετανίας, του Ισραήλ, ή και της Ελλάδας;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece