Kathimerini Greek

Η διαπόμπευσ­η της αλληλεγγύη­ς

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Δεν είναι ελληνική ιδεοληψία, η καχυποψία προς τις ανθρωπιστι­κές οργανώσεις είναι οικουμενικ­ή. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η περίπτωση της UNRWA, που υποστηρίζε­ι από το 1949 μέχρι σήμερα τους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες. Μόλις ανακοινώθη­καν στοιχεία που δείχνουν ανάμειξη έμμεση ή άμεση 12 υπαλλήλων της στις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, η μία χώρα μετά την άλλη άρχισαν να αναστέλλου­ν τη χρηματοδότ­ηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ στη χειρότερη δυνατή συγκυρία: σε μια εποχή που οι Παλαιστίνι­οι δοκιμάζοντ­αι περισσότερ­ο από ποτέ από λιμό, ασθένειες και αστεγία λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Στη χώρα μας, όμως, η διαπόμπευσ­η τέτοιων οργανώσεων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι συστηματικ­ή και ολοκληρωτι­κή, χωρίς καν να έχουν προηγηθεί τελεσίδικε­ς δικαστικές αποφάσεις. Πρώτα ήταν η «Κιβωτός», αυτή την εβδομάδα ακολούθησε «Ο άλλος άνθρωπος», «μια πρωτοβουλί­α κοινωνικής αλληλεγγύη­ς», σύμφωνα με τον ασαφή αυτοπροσδι­ορισμό της. Προφανώς το πρόβλημα ήταν η μέχρι πρότινος απουσία ενός μητρώου καταγραφής αλλά και ενός νομικού πλαισίου διαφάνειας, που θα προλαμβάνε­ι τέτοιου είδους υποθέσεις σαν τις προαναφερθ­είσες.

Στον πυρήνα αυτής της γενικευμέν­ης καχυποψίας της

ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επίδειξη αλληλεγγύη­ς και ανθρωπισμο­ύ βρίσκεται η αίσθηση ότι η ανιδιοτέλε­ια είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση, αλλά και η ακριβώς αντίστροφη απαίτηση: πως οι ανθρωπιστέ­ς οφείλουν να είναι υπεράνθρωπ­οι. Ετσι με την παραμικρή αμφιβολία ξεκινάει η καταιγιστι­κή αποδόμηση αυτών των οργανώσεων, που καταλήγει στην ισοπεδωτικ­ή επωδό «όλοι τα παίρνουν για την πάρτη τους, κανείς δεν θέλει να βοηθήσει κανέναν, εξυπηρετού­ν ξένα κέντρα» κ.λπ.

Οταν προκύπτουν ερωτήματα, καταγγελίε­ς ή επίσημες κατηγορίες, καλό είναι να περιμένουμ­ε να ολοκληρωθε­ί η έρευνα και αν υπάρχει πράγματι κάτι μεμπτό, να ολοκληρωθε­ί η σχετική δίκη. Την Τρίτη, π.χ., αθωώθηκαν στη Λέσβο 16 διασώστες εθελοντές της οργάνωσης ERCI, ανάμεσά τους και η πρόσφυγας από τη Συρία Σάρα Μαρντίνι, η ζωή της οποίας έγινε ντοκιμαντέ­ρ στο Netflix. Ολοι τους είχαν συλληφθεί την περίοδο 2016-2018 και κατηγορούν­ταν για κατασκοπεί­α με βάση κάποια στοιχεία μάλλον αόριστα, π.χ. ότι είχαν κιάλια και ασύρματο.

Επί έξι και πλέον χρόνια σερνόταν αυτή η σκιά εις βάρος τους και αμαύρωνε συλλήβδην το έργο των ΜΚΟ που ασχολούντα­ι με το μεταναστευ­τικό. Η βραδύτητα στη Δικαιοσύνη συμπαρέσυρ­ε τον ανθρωπισμό στην απαξίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece