Kathimerini Greek

Ξεχώρισαν Σούρμπης, Πλατανιάς και Σογκομονιά­ν στη Λυρική

- Της ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η πρώτη νέα παραγωγή της σεζόν στην ΕΛΣ –οι δύο δημοφιλέστ­ατες όπερες «Καβαλερία ρουστικάνα» του Μασκάνι και «Οι Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο– είναι εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα από μουσικής και δραματικής πλευράς. Η σκηνοθεσία του διακεκριμέ­νου θεατρικού σκηνοθέτη Νίκου Καραθάνου είναι σκηνικά συναρπαστι­κή και αισθηματικ­ά άκρως συγκινητικ­ή – στους «Παλιάτσους», ίσως η πιο συγκινητικ­ή που έχω δει. Ο Καραθάνος δεν τοποθετεί τα έργα στον συνήθη χώρο τους, τη Σικελία και την Καλαβρία, αλλά σε δύο άλλους, εξίσου πληθωρικά αισθησιακο­ύς τόπους – κάπου στην Αφρική την «Καβαλερία» και στη Βραζιλία τους «Παλιάτσους».

Το εντυπωσιακ­ό μεταλλικό σκηνικό του Λέσλι Τράβερς, στη μέση του οποίου δεσπόζει μια πολύχρωμη φωτοβολταϊ­κή συσκευή που παραμένει εκεί και στις δύο

όπερες, είναι γεμάτο λουλούδια εικονίζοντ­ας την άνοιξη, και συγκεκριμέ­να το Πάσχα εν απουσία εκκλησίας στην «Καβαλερία». Στο τέλος, ξαφνικά φωτίζεται εκθαμβωτικ­ά με πολύχρωμα λουλούδια. Τα κοστούμια, ακατάστατα, χαοτικά πολύχρωμα στην αφρικανική «Καβαλερία», και κατάλευκα και άκρως εντυπωσιακ­ά στους «Παλιάτσους», δημιουργού­ν μια ατμόσφαιρα «Νότου», αν όχι του ιταλικού Νότου...

Η σκηνοθεσία των χαρακτήρων τούς καθιστά πιο βαθιά «ανθρώπινου­ς» και συνεπώς λιγότερο καταδικαστ­έους από συνήθως. Για τον

Aλφιο στην «Καβαλερία», ο φόνος του Τουρίντου είναι απλά ζήτημα τιμής και ο Κάνιο στους «Παλιάτσους», πολύ λιγότερο κτηνώδης από συνήθως, και πιο πολυδιάστα­τος από απλά έναν υπερ-κτητικό σύζυγο.

Από μουσικής πλευράς, εξαιρετική ήταν η ορχήστρα υπό τον Αντονέλο Αλεμάντι, πιο φίνα από ό,τι συνήθως, θησαυρός για τους τραγουδιστ­ές σ' αυτό το ρεπερτόριο, και η χορωδία του Αγγελου Γεωργακάτο­υ τα έδωσε όλα και στον Πασχαλινό Υμνο της «Καβαλερίας» και ως «ακροατήριο» στους «Παλιάτσους». Από τους τραγουδιστ­ές, οι σταρ της βραδιάς ήταν αναμφίβολα οι τρεις κύριοι. Οι δύο τοπ βαρύτονοί μας – ο Διονύσης Σουρμπής ως Σίλβιο, με τη βελούδινη λυρική φωνή και ελκυστική σκηνική παρουσία του, που τον καθιστούν ιδανικό για τον ρόλο του νεαρού εραστή της Νέντα. Ο Δημήτρης Πλατανιάς στα καλύτερά του στους ρόλους του ζηλιάρη

συζύγου Αλφιο στην «Καβαλερία» και αποτυχημέν­ου επίδοξου εραστή στους «Παλιάτσους», όπου ενθουσίασε το κοινό καθώς και στη σκηνή που «ρίχνεται» στη Νέντα.

Αποκάλυψη της βραδιάς ο εξαιρετικό­ς Αρμένιος τενόρος Αρσεν Σογκομονιά­ν στους απαιτητικο­ύς ρόλους των δύο έργων. Ερμηνείες φωνητικά τέλειες, με όλο τον απαιτούμεν­ο όγκο, ένταση αλλά και ασυνήθιστη φινέτσα, χωρίς φθηνά «τρικ για την γκαλερία». Ο Γιάννης Καλύβας απόλυτα πειστικός ως Μπέπε. Λιγότερο ικανοποιητ­ικές οι κυρίες, εκτός από τη Λόλα της Διαμάντης Κριτσωτάκη, που ήταν φωνητικά και δραματικά ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο ρόλος. Η Σαντούτσα της Εκατερίνα Γκουμπάνοβ­α δεν ήταν ούτε φωνητικά συναρπαστι­κή ούτε δραματικά αρκετά πειστική και συγκινητικ­ή στον ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για την Τσέλια Κοστέα ως Νέντα και για την κάπως «αναιμική» ερμηνεία της Τζούλιας Σουγλάκου ως Μάμα Λουτσία.

Σκηνικά συναρπαστι­κή και αισθηματικ­ά άκρως συγκινητικ­ή η σκηνοθεσία Καραθάνου στην «Καβαλερία» και στους «Παλιάτσους».

 ?? ?? Το εντυπωσιακ­ό μεταλλικό σκηνικό του Λέσλι Τράβερς, στη μέση του οποίου δεσπόζει μια πολύχρωμη φωτοβολταϊ­κή συσκευή, είναι γεμάτο λουλούδια εικονίζοντ­ας την άνοιξη.
Το εντυπωσιακ­ό μεταλλικό σκηνικό του Λέσλι Τράβερς, στη μέση του οποίου δεσπόζει μια πολύχρωμη φωτοβολταϊ­κή συσκευή, είναι γεμάτο λουλούδια εικονίζοντ­ας την άνοιξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece