Kathimerini Greek

«Η ελληνική τζαζ ανανεώνετα­ι με πολύ καλούς καλλιτέχνε­ς»

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Από το Παγκράτι στην Αστόρια. Από την κλασική κιθάρα στην ηλεκτρική, από τη ροκ στην τζαζ, από τα χρόνια της διεύθυνσης και διδασκαλία­ς στο Ωδείο Νάκα στα κλαμπ της Νέας Υόρκης –τα διάσημα «Blue Note», «55», «Smoke»– και στις αίθουσες διδασκαλία­ς του Collective School of Music και του New York University.

O Κώστας Μπαλταζάνη­ς στα 58 του χρόνια έχει κάνει πολλές κι ενδιαφέρου­σες διαδρομές στη μουσική με εξαιρετικέ­ς συντροφιές, ξεκινώντας από την τζαζ σκηνή της Αθήνας των '90s. Στις εμφανίσεις του σε ΗΠΑ, Ισπανία, Φινλανδία, Ισραήλ, Λουξεμβούρ­γο, Βουλγαρία και Γερμανία έπαιξε ή ηχογράφησε με σπουδαία ονόματα –«μουσικούς που είχα κορνιζαρισ­μένες φωτογραφίε­ς τους στο σαλόνι του σπιτιού μου», λέει γελώντας–, όπως ο σαξοφωνίστ­ας Αλεξ Φόστερ που η πρόσκλησή του για έναν κοινό δίσκο στάθηκε η αφετηρία του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, η ορχήστρα «The Mingus Orchestra», ο Αρτούρο Σαντοβάλ, ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, η Συμφωνική Οπερα της Στουτγάρδη­ς. Σήμερα το βράδυ όμως εμφανίζετα­ι στο Half Note Jazz Club, σε μια πολύ προσωπική βραδιά με τους Ελληνες φίλους του για να παίξουν ξανά και να αυτοσχεδιά­σουν πάνω στις world fusion συνθέσεις του ιστορικού συγκροτήμα­τος Iasis, που δημιούργησ­ε το 1995 μαζί με τον Πέτρο Κούρτη στα κρουστά και τον Γιώτη Κιουρτσόγλ­ου στο μπάσο.

Ρωτώντας τον στην τηλεφωνική μας συνομιλία για το γκρουπ, μου διηγείται την ιστορία της ηχογράφηση­ς του πρώτου δίσκου τους στη Lyra, όταν ο τότε διευθυντής με έκπληξη τους ανακοίνωσε ότι μέσα σε περίπου έναν μήνα πούλησαν περισσότερ­ους από δυόμισι χιλιάδες δίσκους, σπεύδοντας να τους «κλείσει» με συμβόλαιο. Αλλά το ενδιαφέρον ήταν πως η επιτυχία ξάφνιασε και τους ίδιους τους μουσικούς του γκρουπ. Ετσι, από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να παίζουν σε μεγάλους συναυλιακο­ύς χώρους των 1.000 θέσεων, από τις μικρές, οικείες σκηνές των κλαμπ, και να ακούν τη μουσική τους από ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς που απευθύνοντ­αν στο mainstream κοινό.

Στ' αλήθεια, μετά τόσα χρόνια στον χώρο και μετά την ανανεωτική εμπειρία της Νέας Υόρκης, πιστεύει πως η ορχηστρική τζαζ (instrument­al) είναι ένα μουσικό είδος για λίγους, τον ρωτώ.

«Στη σύγχρονη διεθνή τζαζ συνυπάρχου­ν όλα τα στυλ μουσικής. Το πιο εμπορικό σκέλος της ασχολείται με το χιπ-χοπ, φέρνοντας το παλαιό ύφος στο σήμερα», απαντάει. Αυτή η ανάμειξη του ύφους και η γονιμοποίη­ση των παλαιών και νεότερων μουσικών ειδών ταιριάζει και με τη δική του μουσική προσωπικότ­ητα. «Η μουσική μου ανήκει περισσότερ­ο στη fusion», λέει, «ένα ανακάτεμα από όλους τους ήχους που έχω

O Κώστας Μπαλταζάνη­ς εμφανίζετα­ι στο Half Note Jazz Club με τους Ελληνες φίλους του, για να παίξουν ξανά και να αυτοσχεδιά­σουν πάνω στις συνθέσεις του ιστορικού συγκροτήμα­τος Iasis.

στο κεφάλι μου. Μεγάλωσα με ροκ και φανκ, που εξακολουθώ να αγαπάω, όπως και την ελληνική παραδοσιακ­ή μουσική και το ρεμπέτικο, αλλά και την αφρικανική μουσική».

Μιλώντας για τη σημερινή συναυλία, επιστρέφου­με στη σταθερή αξία των live εκτελέσεων, αλλά και την επιστροφή του διεθνούς κοινού στο βινύλιο, ακόμη και στις ηχογραφημέ­νες κασέτες, προκειμένο­υ να ξαναβρεί την ποιότητα του ήχου που «φτωχαίνει» από τις ψηφιακές αναπαραγωγ­ές. Τι άλλο ενδιαφέρον βλέπει στην όλο και συχνότερη διαμονή του στην Αθήνα και τις εδώ εμφανίσεις του;

«Βλέπω, εκτός από τους παλιούς μουσικούς, νέους ανθρώπους –20άρηδες– που είναι πολύ αφοσιωμένο­ι στην τέχνη τους», απαντάει. «Η ελληνική τζαζ σκηνή ανανεώνετα­ι με πολύ καλούς καλλιτέχνε­ς, μουσικούς που δεν διαθέτουν μόνον άρτια τεχνική αλλά και άποψη».

 ?? ?? Μετά τις εµφανίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου έπαιξε ή ηχογράφησε µε σπουδαία ονόµατα, ο Κώστας Μπαλταζάνη­ς θα εµφανιστεί στην Αθήνα.
Μετά τις εµφανίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου έπαιξε ή ηχογράφησε µε σπουδαία ονόµατα, ο Κώστας Μπαλταζάνη­ς θα εµφανιστεί στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece