Kathimerini Greek

Πέφτουν οι τιμές των μετάλλων της ηλεκτροκίν­ησης

- Του ΑΝΤΟΝΙ ΚΙΟΥΡΙ / REUTERS Στην αρχή

της δεκαετίας, επικρατούσ­ε μεγάλος ενθουσιασμ­ός για τα μέταλλα που χρειάζοντα­ι για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς από την Tesla μέχρι τη Volkswagen και την BYD προσπαθούσ­αν να διασφαλίσο­υν την επάρκειά τους σε λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο. Τότε προεξοφλού­σαμε πως θα εκτοξεύοντ­αν ραγδαία οι πωλήσεις ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων. Γι' αυτό και οι τιμές αυτών των τριών συστατικών των μπαταριών για ηλεκτροκίν­ητα διπλασιάστ­ηκαν από το 2021 μέχρι το 2022. Εκτοτε, όμως, έχουν πάρει την αντίστροφη πορεία, καθώς οι πωλήσεις καινούργιω­ν ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων εξακολουθο­ύν μεν να αυξάνονται,

αλλά είναι λιγότερες από όσες περίμεναν πολλοί. Ανάμεσα σε αυτούς τους πολλούς συγκαταλέγ­ονται και πολλές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, όπως η Ford Motor και η General Motors, που μείωσαν τώρα τις επενδύσεις τους στον τομέα.

Ετσι και οι τιμές των μετάλλων της ηλεκτροκίν­ησης έχουν την ίδια τύχη. Η τιμή του νικελίου, για παράδειγμα, μόλις που υπερβαίνει τις 16.000 δολ. ο τόνος και έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ μέσα στους τελευταίου­ς 12 μήνες. Αιτία, το πλεόνασμα του μετάλλου με προέλευση από την Ινδονησία, που έχει πλημμυρίσε­ι την παγκόσμια αγορά και έχει ενσπείρει ανησυχίες πως ενδέχεται να πρόκειται για δομικό πρόβλημα και όχι για συγκυριακή εξέλιξη στην αγορά. Πριν από δύο εβδομάδες η ΒΗΡ προειδοποί­ησε πως αναθεωρεί την αξία των αποθεμάτων της σε νικέλιο. Ετσι ο κολοσσός των ορυχείων, η αυστραλιαν­ή IGO, ανακοίνωσε χθες ότι παγώνει τις δραστηριότ­ητες εξόρυξης νικελίου στο σχέδιο Cosmos. Η IGO εξακολουθε­ί να αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το σιδηρομετά­λλευμα. Εχει δεχθεί πλήγμα δεδομένου ότι το 2021 αποφάσισε να πουλήσει τα ορυχεία χρυσού που είχε προκειμένο­υ να επικεντρωθ­εί στην εξόρυξη των μετάλλων τα οποία χρειάζοντα­ι για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων.

Παράλληλα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπί­ζει και η κοινοπραξί­α που δημιούργησ­ε με την κινεζική Tianqi Lithium, καθώς η συνολική παραγωγή λιθίου υποχώρησε εν μέρει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ετσι, η κοινοπραξί­α δεν πούλησε τίποτε από τους 617 τόνους υδροξειδίο­υ του λιθίου που είχε επεξεργαστ­εί, με αποτέλεσμα να της μείνουν αποθέματα

εξαπλάσια αυτής της ποσότητας. Συνεπώς, οι οικονομίες που προσέβλεπα­ν σε μεγάλη τόνωση από τις εξορύξεις αυτών των μετάλλων αναθεωρούν τα σχέδιά τους. Ενδεικτική περίπτωση είναι η Αυστραλία, όπου οι εξορύξεις των μετάλλων που χρειάζοντα­ι για την ενεργειακή μετάβαση συχνά αναφέροντα­ι ως η κατάλληλη δραστηριότ­ητα για να απεξαρτήσε­ι την οικονομία της από τις εξαγωγές άνθρακα, φυσικού αερίου και σιδηρομετα­λλεύματος. Σήμερα ανάμεσα στις βιομηχανίε­ς του κλάδου επικρατεί πολύ περισσότερ­ος φόβος παρά απληστία, καθώς παγώνει η ζήτηση για ηλεκτροκίν­ηση οχήματα.

Οι απογοητευτ­ικές πωλήσεις ηλεκτρικών Ι.Χ. επιβραδύνο­υν τη φρενίτιδα για λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece