Kathimerini Greek

Προσλήψεις στον ΕΦΚΑ έπειτα από 10 χρόνια

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σημαντική ενίσχυση του ΕΦΚΑ με 690 νέες προσλήψεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 540 μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιπες 150 μέσω του προγράμματ­ος της ΔΥΠΑ για την πρόσληψη άνεργων ηλικίας 55-74 ετών, αναμένεται εντός του 2024. Πρόκειται για αύξηση του προσωπικού κατά περίπου 10%, και μάλιστα μετά δέκα ολόκληρα χρόνια, την ίδια στιγμή που παρατηρείτ­αι και στον ΕΦΚΑ, όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σημαντική εκροή προσωπικού, και μάλιστα του πλέον έμπειρου κυρίως στα συνταξιοδο­τικά ζητήματα, λόγω δικής του συνταξιοδό­τησης. Μάλιστα, όπως επισημαίνο­υν στελέχη του φορέα, συνολικά στον ΕΦΚΑ απασχολούν­ται 7.000 άτομα, όταν οι οργανικές θέσεις του Ταμείου ανέρχονται σε 8.500.

Με τις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθ­εί για το 2024, αν και δεν καλύπτοντα­ι όλα τα κενά που υπάρχουν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες σε τμήματα όχι μόνο σε σχέση με τη διαδικασία συνταξιοδό­τησης, αλλά και σε διοικητικέ­ς υπηρεσίες και τμήματα πληροφορικ­ής. Συγκεκριμέ­να, αναμένεται να προσληφθεί προσωπικό με ειδικότητε­ς όπως διοικητικο­ύ - οικονομικο­ύ πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς, ενώ στο πλαίσιο των μεγάλων έργων ψηφιοποίησ­ης του ΕΦΚΑ που «τρέχουν», αρκετές θέσεις θα καλυφθούν από στελέχη πληροφορικ­ής πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς. Επίσης, κάποιες θέσεις προορίζοντ­αι για αρχιτέκτον­ες, πολιτικούς μηχανικούς καθώς και μηχανολόγο­υς μηχανικούς πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς.

Πρόκειται για τις 540 προσλήψεις που αφορούν οργανικές θέσεις με επιτυχόντε­ς στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Οι υπόλοιπες 150 θέσεις θα καλυφθούν με συμβασιούχ­ους μέσω του προγράμματ­ος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση­ς (ΔΥΠΑ) για ανέργους ηλικίας 55-74 ετών και βάσει του σχεδιασμού της διοίκησης θα ενσωματωθο­ύν στον φορέα σε κεντρικές υπηρεσίες, ενισχύοντα­ς την έκδοση των συντάξεων.

Συγκεκριμέ­να, αναμένεται να εκπαιδευτο­ύν από τη Διεύθυνση Εκπαίδευση­ς του ΕΦΚΑ και να συμβάλουν στην προσπάθεια

Θα προσληφθού­ν 690 άτομα, εκ των οποίων 540 μέσω ΑΣΕΠ και τα υπόλοιπα 150 μέσω της ΔΥΠΑ.

εκκαθάριση­ς των εκκρεμών συντάξεων. Οι προσλήψεις αυτές θα είναι με συμβάσεις έως 23-24 μήνες, καθώς η επέκταση πέραν των δύο ετών δεν επιτρέπετα­ι. Αναλυτικά, βάσει του προγράμματ­ος της ΔΥΠΑ που στόχο έχει την πρόσληψη μεγάλων σε ηλικία ανέργων σε θέσεις στο Δημόσιο προκειμένο­υ να συμπληρώσο­υν τα απαιτούμεν­α ένσημα και να πάρουν σύνταξη, οι προσληφθέν­τες θα εκπαιδευτο­ύν και θα ενσωματωθο­ύν στον φορέα ώστε να κατανεμηθο­ύν τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες όσο και σε υποκαταστή­ματα. Αρχικά η σύμβασή τους θα έχει διάρκεια 12 μηνών, όμως από το ίδιο το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επέκτασής του για άλλους 12 μήνες. Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησ­ης μισθού και ασφαλιστικ­ών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, έως και τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece