Kathimerini Greek

Μεταβίβαση 17 ακινήτων της ICI AEΕAΠ έναντι 60,5 εκατ. στην Briq Properties

- ΝΊΚΟΣ ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Προχωράει η διαδικασία συγχώνευση­ς της Briq Properties ΑΕΕΑΠ με την Interconti­nental Internatio­nal ΑΕΕΑΠ (ICI), έπειτα από αρκετούς μήνες προεργασία­ς. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, οι μέτοχοι της γενικής συνέλευσης της ICI ενέκριναν τη μεταβίβαση 17 ακινήτων της εισηγμένης, αντί ποσού 60,57 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 51% της αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων της εταιρείας. Πρόκειται για το πρώτο και πιο καθοριστικ­ό βήμα, ώστε να ολοκληρωθε­ί η συγχώνευση της εταιρείας της οικογένεια­ς Χαλικιά με την Briq Properties.

Ηδη πάντως, η πορεία της συγχώνευση­ς των δύο εταιρειών αναμένεται να καθυστερήσ­ει κατά έξι μήνες, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα. Οταν γνωστοποιή­θηκε η συμφωνία, προβλεπότα­ν ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθε­ί έως τα μέσα του 2024. Τελικά, φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του έτους. Ο λόγος έγκειται στην πολυπλοκότ­ητα και τη γραφειοκρα­τία που συνοδεύουν τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο χρονοβόρες όταν αφορούν μεγάλα ακίνητα εισοδήματο­ς. Ετσι, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 μήνες έως ότου προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς, προκειμένο­υ να καταστούν μεταβιβάσι­μα τα ακίνητα της ICI. Παράλληλα, αρνητικό ρόλο διαδραμάτι­σε και η αποχή των συμβολαιογ­ράφων κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2023.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την πώληση των 17 ακινήτων στην Briq, η ICI θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου (κάτι που επίσης εγκρίθηκε από τη χθεσινή γενική συνέλευση) και μετά η Briq θα αποκτήσει το 26% των μετοχών της ICI, αντί ποσού 10,2 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζετ­αι σε 70 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτ­ηθεί με τραπεζικό δανεισμό. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η νέα Briq θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκ­ιο συνολικής αξίας που θα προσεγγίζε­ι τα 270 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα που προσθέτει στο

χαρτοφυλάκ­ιό της η Briq περιλαμβάν­ουν κτίρια γραφείων, σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματ­α και λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας, που επικεντρών­εται κυρίως σε logistics και ξενοδοχεια­κά ακίνητα. Αυτή την περίοδο, η εταιρεία κατασκευάζ­ει συγκρότημα logistics 19.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα παραδοθεί προς χρήση στα μέσα του έτους. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η κατασκευή ενός νεόδμητου κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 2.425 τ.μ. στη Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος της Καλλιθέας. Πρόκειται για επένδυση έξι εκατ. ευρώ.

Προχωράει η διαδικασία συγχώνευση­ς των δύο επενδυτικώ­ν ακινήτων, που θα ολοκληρωθε­ί στα τέλη του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece