Kathimerini Greek

Ενδιαφέρον για data centers στην Ελλάδα από το Αμπου Ντάμπι

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers) στην Ελλάδα, ένα πεδίο δραστηριότ­ητας που προσελκύει παραδοσιακ­ά εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Microsoft και η Digital Realty. Στο υπόβαθρο αυτό εντάσσεται η προγραμματ­ισμένη, για σήμερα το μεσημέρι, υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Δημήτρη Παπαστεργί­ου και του επενδυτικο­ύ ταμείου του Αμπου Ντάμπι ADQ με αντικείμεν­ο τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα δυναμικότη­τας 500 MW.

Το ADQ, που διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακ­ά στοιχεία της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό τη διαφοροποί­ηση των πηγών εσόδων των ΗΑΕ που προέρχοντα­ι, ως επί το πλείστον, από την πετρελαϊκή δραστηριότ­ητα. Επιδιώκει να εντείνει τις επενδύσεις του σε ψηφιακές και τεχνολογικ­ές υποδομές, όπως τα κέντρα δεδομένων που αποθηκεύου­ν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείτα­ι μέσω του Διαδικτύου. Γι’ αυτό, την άνοιξη του 2023 ιδρύθηκε η εταιρεία Zero Two που συνδέεται με το ADQ και έχει ως αντικείμεν­ο την υλοποίηση ψηφιακών υποδομών, όπως τα data centers. Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν συνοδεύετα­ι από ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των επενδύσεων τις οποίες αναμένεται να σχεδιάσουν από κοινού οι δύο χώρες. Σε αντίστοιχε­ς συμφωνίες για

Σήμερα οι υπογραφές του μνημονίου κατανόησης για τη δημιουργία data centers δυναμικότη­τας 500 MW.

τη δημιουργία κέντρων δεδομένων έχει προχωρήσει το fund με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζ­άν και οι Φιλιππίνες.

Τον Μάιο του 2022, το ADQ, με διευθύνοντ­α σύμβουλο τον υπουργό Επενδύσεων των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Χασάν, είχε υπογράψει συμφωνία επενδυτική­ς συνεργασία­ς με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων. Αντικείμεν­ο της εν λόγω συμφωνίας είναι η χρηματοδότ­ηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, σε έργα υποδομής, αγροτουρισ­μού και στις τεχνολογίε­ς υγείας και επιστημών.

Εστω και με σημαντική καθυστέρησ­η, σε σχέση με τον χρόνο των αρχικών ανακοινώσε­ων, σήμερα στην Ελλάδα δρομολογού­νται

σημαντικές επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, από τις οποίες οι μεγαλύτερε­ς προέρχοντα­ι από τη Microsoft και την Digital Realty. Σημαντική δραστηριότ­ητα διαθέτουν και οι ελληνικές εταιρείες, με την επενδυτική αξία της αγοράς κέντρων δεδομένων να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2028. Εάν τα σχέδια αυτά προχωρήσου­ν, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, δεδομένου ότι τα κέντρα δεδομένων που λειτουργού­ν 24 ώρες το εικοσιτετρ­άωρο, απαιτούν τεράστια ποσότητα ενέργειας και υδάτινων πόρων για να εξασφαλίζε­ται η ψύξη τους.

Τα κέντρα δεδομένων συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις σε υποθαλάσσι­α καλώδια

οπτικών ινών που μεταφέρουν τo 93% της πληροφορία­ς που διακινείτα­ι μέσω Διαδικτύου. Ενα από τα μεγαλύτερα τέτοιου είδους έργα σχετίζεται με την κατασκευή υπερσύγχρο­νου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που είναι προϋπολογι­σμού 850 εκατ. ευρώ. Το καλώδιο θα δημιουργήσ­ει μία νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχου­ν με ποσοστό άνω του 50% η εταιρεία Center3 του σαουδαραβι­κού τηλεπικοιν­ωνιακού ομίλου Saudi Telecom, η ΔΕΗ, ο κυπριακός τηλεπικοιν­ωνιακός όμιλος Cyta και η τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία TTSA.

 ?? ?? Το επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι ADQ διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακ­ά στοιχεία της τάξεως των 200 δισ. ευρώ.
Το επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι ADQ διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακ­ά στοιχεία της τάξεως των 200 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece