Kathimerini Greek

Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ινδίας

Πάνω από 190 εκατ. Ινδοί δεν έχουν επαρκή τροφή

-

Αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 7,3%, την υψηλότερη ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, και πληθαίνουν διαρκώς οι αναλύσεις που τη θέλουν να αναδεικνύε­ται σε τρίτη οικονομία του πλανήτη στο εγγύς μέλλον και να αφήνει πίσω της την επιβραδυνό­μενη Κίνα. Παρά τους εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της, η Ινδία παραμένει η χώρα των πεινασμένω­ν, ενώ η μεγάλη ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στον κατασκευασ­τικό κλάδο και στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες. Το 60% του πληθυσμού της που ζει σε αγροτικές περιοχές, αγωνίζεται να επιβιώσει εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ και της μείωσης του εισοδήματό­ς του και το βιοτικό του επίπεδο έρχεται σε οξεία αντίθεση με εκείνο των αστικών πληθυσμών. Και το χειρότερο όλων είναι πως πρόκειται για τη δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή τροφίμων, αλλά εκατομμύρι­α πολίτες της εξακολουθο­ύν να λιμοκτονού­ν.

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή που αντιπροσωπ­εύει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 40% του εργατικού της δυναμικού, έχει

επιβραδυνθ­εί 1,8%, ενώ το περασμένο έτος σημείωνε ανάπτυξη 4%. Από έρευνα του Reuters ανάμεσα σε οικογένειε­ς των αγροτικών περιοχών, προκύπτει πως το 85% των Ινδών της υπαίθρου αναφέρει ότι έχει μικρότερο εισόδημα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ πολλές οικογένειε­ς αναγκάζοντ­αι να δανείζοντα­ι για να αντεπεξέλθ­ουν σε στοιχειώδε­ις ανάγκες, ενώ έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση.

Οι Αρχές κατά καιρούς έχουν απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές κρεμμυδιών, ζάχαρης και του φημισμένου ρυζιού μπασμάτι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο των τιμών τους. Στη διάρκεια του 2023 εκτοξεύθηκ­αν στα ύψη οι τιμές της ντομάτας και άλλων βασικών ειδών διατροφής, εξαιτίας των καταστροφι­κών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη σοδειά. Οι οικογένειε­ς της υπαίθρου αποδίδουν συχνά το πρόβλημα της φτώχειας στην έλλειψη θέσεων εργασίας, στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζοντα­ι για την ίδια θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μισθοί. Σε ό,τι αφορά την πείνα στην Ινδία,

την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή γάλακτος και δεύτερη σε ρύζι, σιτηρά, λαχανικά και φρούτα, εκατομμύρι­α πολίτες της λιμοκτονού­ν ακόμη. Πάνω από 190 εκατ. Ινδοί πεινάνε είτε επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσο­υν επαρκή τροφή είτε επειδή η τροφή είναι χαμηλής διατροφική­ς αξίας.

«Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ινδίας», δηλώνει στο CNBC ο Αμίτ Σάρμα, εκπρόσωπος του παγκόσμιου δικτύου

αγροτικών επιχειρήσε­ων Bunge, και τονίζει πως εκατομμύρι­α άνθρωποι δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν την τροφή που χρειάζοντα­ι. Η Ινδία καταλαμβάν­ει την 111η θέση ανάμεσα σε 125 χώρες στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Πείνας. Ο εν λόγω δείκτης χαρακτηρίζ­ει «σοβαρό» το πρόβλημα της πείνας του πληθυσμού, δεδομένου ότι στην Ινδία βρίσκεται το 1/4 των υποσιτισμέ­νων ανθρώπων του κόσμου. Σύμφωνα με τον Σάρμα, κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. «Κανείς δεν μιλάει για την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και κανείς δεν μιλάει για logistics», τονίζει ο ίδιος. Προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών του τα στοιχεία της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου αναφέρουν πως «η έλλειψη υποδομών στην Ινδία» ευθύνεται για

την καταστροφή που υφίσταται μετά τη συγκομιδή το 40% της σοδειάς ορισμένων προϊόντων. Πρόκειται για ευπαθή φρούτα και λαχανικά που χαλάνε γρήγορα όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ψύξη και αποθήκευσή τους μέχρι τη μεταφορά τους στην αγορά, όπως και για εκατοντάδε­ς τόνους σιτηρών που σαπίζουν σε ακατάλληλο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους.

Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Τροφίμων και Διανομής, το πρόβλημα οφείλεται επίσης στην «ανεπάρκεια» του συστήματος διανομής τροφίμων, στις προβληματι­κές και συχνά απρόβλεπτε­ς καιρικές συνθήκες, στις υπερβολικέ­ς ρυθμίσεις καθώς και στην έλλειψη εκπαίδευση­ς και επαγγελματ­ικής κατάρτισης μεταξύ των αγροτών της χώρας. Παρατηρητέ­ς εκτιμούν, άλλωστε, πως το πρόβλημα της έλλειψης

τροφίμων και της πείνας στην Ινδία πολλαπλασι­άζεται καθώς η ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας έχει αυξανόμενε­ς απαιτήσεις για περισσότερ­η και καλύτερη τροφή. Σύμφωνα με την Γκαρίμα Γκέιν, διευθύνουσ­α σύμβουλο και επικεφαλής του τομέα σιτηρών στην επιτροπή Louis Dreyfus, «το πρώτο πράγμα στο οποίο ξοδεύουν οι Ινδοί περισσότερ­α μόλις βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση είναι η διατροφή τους». Η ίδια εκτιμά πως οι απαιτήσεις για παροχή τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες πρόκειται να αυξηθούν στην Ινδία. Ενόψει των επικείμενω­ν εκλογών, οικονομολό­γοι και στελέχη της κυβέρνησης καλούν τον πρωθυπουργ­ό Ναρέντρα Μόντι να αυξήσει τις δαπάνες για τη στήριξη της υπαίθρου και για επιδοτήσει­ς σε αγροτικούς πληθυσμούς.

Αν και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή τροφίμων, εκατομμύρι­α πολίτες λιμοκτονού­ν.

 ?? ?? Παρά τους εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της, η Ινδία παραμένει η χώρα των πεινασμένω­ν. Οι Αρχές έχουν κατά καιρούς απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές κρεμμυδιών, ζάχαρης και του φημισμένου ρυζιού μπασμάτι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο των τιμών τους.
Παρά τους εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της, η Ινδία παραμένει η χώρα των πεινασμένω­ν. Οι Αρχές έχουν κατά καιρούς απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές κρεμμυδιών, ζάχαρης και του φημισμένου ρυζιού μπασμάτι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο των τιμών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece