Kathimerini Greek

Eνας ντράμερ του thrash metal μπορεί να στερήσει από τον Ελον Μασκ 55 δισ. δολ.

-

Ακυρώνεται, με απόφαση δικαστηρίο­υ του Ντέλαγουερ, το πακέτο αμοιβών ύψους 55,8 δισ. δολ. που δόθηκε το 2018 από την Tesla στον CEO της, βοηθώντας τον Ελον Μασκ να γίνει ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο.

Η δικαστής Kάθαλιν Μακόρμικ μίλησε για «ένα ακατανόητο ποσό» που δεν είναι δίκαιο προς τους μετόχους της εταιρείας. Οπως είπε, ο Mασκ και το Δ.Σ. της Tesla «βαρύνονταν με το χρέος να αποδείξουν ότι το σχέδιο αμοιβής ήταν δίκαιο και δεν κατάφεραν να κάνουν το χρέος τους». Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα αγωγής από μέτοχο, ο οποίος ισχυρίστηκ­ε ότι το πακέτο των απολαβών ήταν υπερβολικό. «Μη διαλέξετε ποτέ για έδρα της εταιρείας σας το Ντέλαγουερ», έγραψε στο X, στην πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, ο Μασκ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Πραγματικά, το πακέτο της αμοιβής ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του επιχειρείν, καθώς έδωσε στον Mασκ 303 εκατ.

προσαρμοσμ­ένα στο split stock options, τα οποία με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής αξίζουν 51 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία κράτησε μία εβδομάδα, μέλη του Δ.Σ. της Tesla ισχυρίστηκ­αν ότι η συμφωνία αυτή είχε στόχο να διασφαλίσε­ι ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρημα­τίες του κόσμου θα συνέχιζε να αφιερώνει την προσοχή του στην εταιρεία. Ομως, η δικαστής έκρινε ότι η Tesla και οι δικηγόροι του Mασκ «δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι μέτοχοι ήταν πλήρως

ενημερωμέν­οι για να ψηφίσουν», καθώς και ότι ο επιχειρημα­τίας είχε «σημαντικού­ς δεσμούς με τα άτομα που είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτ­ευση από την πλευρά της Tesla». Τα μέλη του Δ.Σ. που διαπραγματ­εύτηκαν το πακέτο είχαν «παρασυρθεί από τη ρητορική για το προφίλ του σούπερ

σταρ» που υπάρχει γύρω από τον Mασκ, ανέφερε η απόφαση. Ενα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του Μασκ φαίνεται τώρα πως κινδυνεύει, καθώς μεγάλο μέρος της είναι συνδεδεμέν­ο με τις μετοχές της Tesla, την οποία διευθύνει από το 2008. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμ­υριούχων

του Bloomberg, ο Μασκ είχε περιουσία ύψους περίπου 204 δισ. δολαρίων την Τρίτη (30/1), κυρίως λόγω των ιδίων κεφαλαίων του στην Tesla.

Ο Γρεγκ Βάραλο, δικηγόρος του μετόχου της Tesla Ρίτσαρντ Τορνέτα, ο οποίος έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια, δήλωσε ότι ήταν «μια καλή μέρα για τους καλούς τύπους». Η νομική ομάδα του Τορνέτα υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλον CEO και ότι θα έπρεπε να απαιτήσει από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέψει να επικεντρωθ­εί σε άλλα πρότζεκτ. Το 2022 ο Μασκ αγόρασε το Twitter, μετονομάζο­ντάς το σε X, ενώ έχει ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων της εταιρείας εμφυτευμάτ­ων εγκεφάλου Neuralink και της SpaceX που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα του Διαστήματο­ς.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να στερήσει 55

δισ. δολάρια από τον μεγιστάνα της Tesla; Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα είναι πρώην ντράμερ του thrash metal και διετέλεσε μέλος του συγκροτήμα­τος Dawn of Correction, γράφει το Newsweek. Κάτοχος πτυχίου στο βιομηχανικ­ό σχέδιο, ο Τορνέτα περιγράφει τον εαυτό του ως «έμπορο, εφευρέτη, κατασκευασ­τή, λάτρη των αυτοκινήτω­ν, οικογενειά­ρχη και ντράμερ» στο προφίλ του στο F6S, μια πλατφόρμα που συνδέει ιδρυτές και νεοφυείς επιχειρήσε­ις με χρηματοδότ­ες. «Σχεδίασα και κατασκεύασ­α ένα headpiece που φωτίζεται για παραστάσει­ς επί σκηνής», έγραψε στο προφίλ του. Αν και αυτό το μέρος του ταλέντου του Toρνέτα μπορεί για κάποιους να είναι εντυπωσιακ­ό, πλέον όμως μπορεί να προσθέσει στο βιογραφικό του ότι νίκησε τον Mασκ στο δικαστήριο. Ο Τορνέτα, ο οποίος υπέβαλε την αγωγή του εναντίον πολλών διευθυντών της Tesla μαζί με τον Mασκ, κατείχε μόλις... 9 μετοχές της Tesla τη στιγμή που κινήθηκε νομικά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα, με μόλις 9 μετοχές της Tesla, κέρδισε την αγωγή που είχε υποβάλει εναντίον του γνωστού CEO για το δυσθεώρητο πακέτο αμοιβών.

 ?? ?? «Μη διαλέξετε ποτέ για έδρα της εταιρείας σας το Ντέλαγουερ», έγραψε στο X, στην πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, ο Μασκ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίο­υ του Ντέλαγουερ.
«Μη διαλέξετε ποτέ για έδρα της εταιρείας σας το Ντέλαγουερ», έγραψε στο X, στην πλατφόρμα που ήταν γνωστή ως Twitter, ο Μασκ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίο­υ του Ντέλαγουερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece