Kathimerini Greek

Η Αμερική καινοτομεί, η Κίνα αναπαράγει, η Ευρώπη... ρυθμίζει

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ε.Ε. το αυστηρό κανονιστικ­ό πλαίσιο

-

Είναι δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη. Η Γηραιά Ηπειρος μόλις και μετά βίας γλίτωσε την ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, την ώρα που η αμερικανικ­ή οικονομία αναπτύχθηκ­ε ταχύτερα από το αναμενόμεν­ο. Παράλληλα «χάνει» από τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και από την Κίνα στα ηλεκτρικά οχήματα. Υπάρχει ένας τομέας, όμως, στον οποίο εξακολουθε­ί να ηγείται παγκοσμίως: οι ρυθμίσεις. Εχοντας θέσει το πλαίσιο για τη ρύθμιση των συγχωνεύσε­ων, των εκπομπών άνθρακα, του απορρήτου των δεδομένων και του ανταγωνισμ­ού στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, η Ε.Ε. στρέφεται τώρα στην τεχνητή νοημοσύνη. Τον Δεκέμβριο παρουσίασε ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που απαγορεύει ορισμένους τύπους ΑΙ, ρυθμίζει αυστηρά άλλους και επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να διερευνήσε­ι τη σχέση της Microsoft με την OpenAI ως δυνητικά επιζήμια για τον ανταγωνισμ­ό. Ποτέ πριν το στερεότυπο «Η Αμερική καινοτομεί, η Κίνα αναπαράγει, η Ευρώπη ρυθμίζει» δεν είχε αποτυπώσει τόσο εύστοχα το συγκριτικό πλεονέκτημ­α κάθε περιοχής.

Οι τεχνοκράτε­ς των Βρυξελλών βέβαια δεν είναι κατά της ελεύθερης αγοράς. Αντιθέτως: εξακολουθο­ύν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Μεγάλο μέρος της νομοθεσίας τους αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτώ­ν και του ανταγωνισμ­ού από τις παρεμβάσει­ς των εθνικών κυβερνήσεω­ν. Ωστόσο υπάρχει μια θεωρία αμοιβαίας αντιστάθμι­σης μεταξύ της προστασίας των καταναλωτώ­ν και του κινήτρου κέρδους που οδηγεί τις επενδύσεις και την καινοτομία, και η Ε.Ε. μπορεί να την ερμηνεύει λάθος.

Για παράδειγμα, για να διατηρηθεί ο ανταγωνισμ­ός οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικέ­ς αρχές αντιστάθηκ­αν σε συγχωνεύσε­ις που

αφήνουν μόνο λίγες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανά αγορά. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη έχει τώρα 43 ομίλους που λειτουργού­ν με 102 παρόχους κινητής τηλεφωνίας και εξυπηρετού­ν έναν πληθυσμό 474 εκατ., ενώ οι ΗΠΑ έχουν τρία μεγάλα δίκτυα που εξυπηρετού­ν πληθυσμό 335 εκατ., σύμφωνα με τον σύμβουλο τηλεπικοιν­ωνιών Τζον Στραντ. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι πελάτες κινητής τηλεφωνίας

πληρώνουν μόνο το περίπου 1/3 από τους Αμερικανού­ς. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι Ευρωπαίοι πάροχοι επενδύουν μόνο τα μισά ανά πελάτη και τα δίκτυά τους είναι αναλόγως χειρότερα, εξηγεί ο Στραντ: «Το να λαμβάνεις σήμα 5G στη Γερμανία είναι σαν να βρίσκεις έναν υποστηρικτ­ή του Μπάιντεν σε συγκέντρωσ­η του Τραμπ», λέει γλαφυρά.

Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τεχνολογικ­ό τομέα της Ευρώπης. Οι πωλήσεις του σουηδικού κατασκευασ­τή τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού Ericsson στην Ευρώπη υποφέρουν εν μέρει επειδή πολλοί πάροχοι είναι πολύ μικροί και ασύμφοροι για να αναβαθμιστ­ούν στα πιο πρόσφατα δίκτυα 5G. Φυσικά, η οικονομία της Ευρώπης υπολειτουρ­γεί για πολλούς άλλους λόγους, από τα δημογραφικ­ά στοιχεία μέχρι το ενεργειακό κόστος – δεν ευθύνεται

μόνο το αυστηρό κανονιστικ­ό πλαίσιο. Και οι ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ δεν είναι ακριβώς αδιάφορες. Ωστόσο τείνουν να ενεργούν βάσει αποδείξεων, ενώ η Ευρώπη ενεργεί με βάση την απλή πιθανότητα. Αυτή η αρχή προφύλαξης μπορεί να πνίξει την καινοτομία στο λίκνο της.

Από το 2018 ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR) επέβαλε αυστηρές ρυθμίσεις για τη συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων από ιστοτόπους, με πρόστιμα έως και 4% των παγκόσμιων πωλήσεων. Μια μελέτη του Πανεπιστημ­ίου του Μέριλαντ διαπίστωσε ότι αυτό στέρησε από την Ευρώπη επιχειρημα­τικά κεφαλαία σε σχέση με τις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιστορία ενδέχεται να επαναληφθε­ί με την τεχνητή νοημοσύνη. Από το 2021 οι συμφωνίες επιχειρημα­τικών κεφαλαίων που σχετίζοντα­ι με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν συγκεντρώσ­ει 44 δισ. δολάρια στην Ευρώπη, ποσό παρόμοιο με την Κίνα, αλλά μόλις το 1/4 του ποσού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το PitchBook, και το χάσμα αυξάνεται. Πέρυσι, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ΑΙ προειδοποί­ησε ότι η νομοθεσία της για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε «να οδηγήσει εξαιρετικά καινοτόμες εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους στο εξωτερικό [και] τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια».

Καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα δίνουν περισσότερ­η έμφαση στον μεταξύ τους τεχνολογικ­ό ανταγωνισμ­ό, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ακόμη πιο πίσω. Εάν η Ευρώπη πρόκειται να ανταγωνιστ­εί τις ΗΠΑ και την Κίνα, θα πρέπει να επανεξετάσ­ει την ισορροπία της μεταξύ ρύθμισης και καινοτομία­ς. Οπως παρατήρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ το περασμένο φθινόπωρο: «Εάν η Ευρώπη έχει την καλύτερη ρύθμιση, αλλά όχι ευρωπαϊκές εταιρείες, δεν έχουμε κερδίσει πολλά».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επανεξετάσ­ει την ισορροπία μεταξύ ρύθμισης και καινοτομία­ς εάν θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητά της.

 ?? ?? Η Γηραιά Ηπειρος «χάνει» από τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και από την Κίνα στα ηλεκτρικά οχήματα.
Η Γηραιά Ηπειρος «χάνει» από τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και από την Κίνα στα ηλεκτρικά οχήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece